Baština i tradicija u suvremenom turističkom proizvodu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Etno Dalmatica - izložba unikatnog nakita
U projektu su sudjelovali učenici smjera dizajner odjeće Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zadra, koji su napravili više od 50 komada unikatnog nakita od filca. Filc smo odabrali jer nije tipičan materijal za izradu nakita, ali nas svojim izgledom i strukturom podsjeća na čoju, koja je česta u izradi tradicionalne odjeće u Dalmatinskoj zagori, kazala je Bačić
Marin GOSPIĆ
Nakit obiluje tradicijskim elementima Dalmatinske zagore

U atriju Gradske knjižnice Zadar otvorena je izložba »Etno Dalmatica«, koja je nastala kroz suradnju dviju umjetničkih srednjih strukovnih škola - Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zadra i Škole likovnih umjetnosti iz Splita, pod mentorstvom profesorica Sandre Bačić i Suzane Škojo. Podržan je od strane Ministarstva turizma i sporta u okviru javnog poziva za projekte u turizmu »Promocija i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam 2019«.
Projekt »Etno Dalmatica II« predstavlja jedan segment regionalne kulturne baštine i to područje ukrasa - ornamenta tekstilnog tradicijskog rukotvorstva, uporabnih predmeta i narodnih nošnji te njihovo sistematično obuhvaćanje, obradu i predstavljanje široj javnosti u novoj funkciji: suvremenom modnom proizvodu - nakitu s ciljem ponude turističkog proizvoda, suvenira.

- U svrhu projekta razvoja i promocije strukovnih kompetencija, kolegica Škojo iz Splita i ja osmislile smo ovaj zajednički projekt, kojemu je cilj promocija hrvatske kulturne baštine, tj. u ovom specifičnom slučaju baštine i običaja Dalmatinske zagore. U sklopu projekta radili smo na ideji da baštinu i tradiciju prezentiramo u formi suvremenog umjetničkog turističkog proizvoda, tj. suvenira, koji bi se prodavao i promovirao putem sustava turističkih zajednica, kazala je Bačić i dodala kako je još jedna prednost ovog projekta i njegova multidisciplinarnost, jer se učenici mogu upoznati s kolegama i programima srodne škole u drugom gradu.

Služenje motivom ornamenata tekstilnih tradicijskih uporabnih predmeta u svrhu stvaranja unikatnog modnog predmeta - nakita ili suvenira, osim kreativnog i obrazovnog, ima i poduzetnički potencijal, jer se učenički radovi dalje mogu promovirati i prezentirati široj javnosti.

- Kako je sam projekt proglašen jednim od tri najbolja državna projekta u školskoj godini 2019/2020., u svrhu održivosti ponovili smo ga i s novim generacijama učenika. Reorganizirali smo se i nabavili nove materijale za rad. U projektu su sudjelovali učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda smjera dizajner odjeće Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zadra, koji su napravili više od 50 komada unikatnog nakita od filca. Filc smo odabrali jer nije tipičan materijal za izradu nakita, ali nas svojim izgledom i strukturom podsjeća na čoju, koja je čest materijal koji se koristi u izradi tradicionalne odjeće u Dalmatinskoj zagori. Kao glavni materijal, pogodan je za slaganje i ornamentiranje nakita, koji strukturom i izgledom podsjeća na tradicijske elemente, zaključila je Bačić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno