Škola u ličkoj vrleti bez vršnjačkog nasilja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
gracac15
Vedran SITNICA
Promjena koju je donio ovaj projekt osjeti se među djecom

Početkom polugodišta posjetili smo Osnovnu  školu Nikole Tesle u Gračacu.  Škola koja se nalazi u najhladnijem dijelu Zadarske županije uredno je počela s radom, a kako smo se uvjerili  učenicima nije bilo hladno za  vrijeme nastave. Prema riječima ravnateljice škole Ružice  Tulumović, škola se grije centralnim grijanjem koje je bilo  u funkciji za vrijeme praznika  da ne bi došlo do smrzavanja  vode i pucanja cijevi. Kako su  temperature u Gračacu jako  niske, a snijeg je velik postojala je mogućnost da učenici koji putuju u školu iz  okolnih mjesta imaju problema s prijevozom, no to se nije  dogodilo.

- Tjedan protječe uobičajeno, još uvijek nemamo problema s prijevozom, uslijed  zimskih vremenskih uvjeta i  učenici koji putuju dolaze na  nastavu uredno, kazala je ravnateljica Tulumović istaknuvši  kako je njihova škola uključena u UNICEF-ov projekt  "Škola bez nasilja".

- Projekt obuhvaća cijelo  učiteljsko vijeće i dok je na  samom početku programa bilo negodovanja od strane učitelja zbog povećanja obujma  posla i papirologije, sada smo  prezadovoljni, rekla je ravnateljica Tulumović.

Voditeljica spomenutog  projekta je pedagoginja Marica Luštica.

- Škola bez nasilja je UNICEF-ov projekt u koji je  uključeno nekoliko desetaka  škola s područja cijele Republike Hrvatske. Program  obuhvaća sedam koraka, a  njegov glavni smisao je prevencija vršnjačkog nasilja. U  ovaj program je uključeno cijelo učiteljsko vijeće koje se  susreće s konkretnim problemima i rješavanjem istih.  Psihologinja iz Gospića Anela  Nikčević Milković nam je  mentorica i jako smo zadovoljni s dosadašnjim radom,  kazala nam je pedagoginja  Luštica.

Ravnateljica Ružica Tulumović je dodala kako se promjena koju je donio ovaj projekt  osjeti među djecom.

- Možemo se pohvaliti da je  naša škola jako mirna te da  nemamo ekscesnih situacija.  Nezavisna procjena uspješnosti ovoga projekta iz 2005.  godine pokazala je da program ako se provodi u cijelosti  donosi rezultate i smanjuje  vršnjačko zlostavljanje u školama. Program "Škola bez nasilja" se nakon uspjeha u našoj  državi putem UNICEF-a provodi i u susjednim državama  Crnoj Gori, Srbiji, Bugarskoj i  Sloveniji, kazala je ravnateljica Tulumović.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno