Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Život stao u Gračacu: bez vode, struje i nastave

Autor:

14.01.2009. 23:00
Život stao u Gračacu: bez vode, struje i nastave

Foto: Sebastian GOVORČIN



– Od resornog ministarstva i županije zatražili smo proglašenje elementarne nepogode, zbog pucanja žica dalekovoda, problema s vodom i zaleđenog drveća. Dogovorili smo i da djeca ne idu u školu, zbog nedostatka vode nije zadovoljen niti minimum higijenskih uvjeta, kaže Bolta
Zbog ledene kiše koja je gotovo cijelu srijedu padala na području Gračaca, mještani su ostali bez vode i struje, dok su neka naselja doslovno poplavljena. Djelatnici HEP-a, komunalnog i Cesta Zadarske županije rade prekovremeno kako bi otklonili probleme i kvarove, a nastava u osnovnoj i srednjoj školi je obustavljena do ponedjeljka. Mještanima prijete i ozljede od drveća koje zbog naslaga leda puca i pada na cestu. Zbog izvanrednog stanja načelnik Općine Gračac Nikola Bolta zatražio je proglašenje stanja elementarne nepogode.
– Od resornog ministarstva i županije zatražili smo proglašenje elementarne nepogode, zbog pucanja žica dalekovoda, problema s vodom i zaleđenog drveća. Dogovorili smo i da djeca ne idu u školu, zbog nedostatka vode nije zadovoljen niti minimum higijenskih uvjeta, a postoji i opasnost od ozljeda i lomova, ističe Bolta.
Učenici ostali u Srbu
Učenici Osnovne škole “Nikola Tesla” naviknuli su se na zimske uvjete, ali ovo je prvi dan da dio učenika koji putuju iz Srba nije došao na nastavu. Zbog izvanrednog stanja i poplava u Novom naselju, neki od roditelja bojali su se poslati djecu na nastavu, rekla nam je ravnateljica škole Ružica Tulumović.
– Dogovoreno je da sutra neće biti nastave, najveći problem nam uzrokuje nedostatak vode, pa tako i osnovnih higijenskih uvjeta. Naši učenici su navikli na zimske uvjete, koji će se ovdje zadržati duže vrijeme, no led nam stvara velike probleme. Petnaest učenika koji putuju iz Srba i veliki dio starijih učenika iz Novog naselja danas nije mogao doći na nastavu iz opravdanih razloga, rekla je ravnateljica Tulumović.
U Novom naselju zatekli smo mještane koji su sklanjali vodu koja je prijetila kućama. Nestanak struje uzrokovao je prestanak rada tlačnih pumpi i precrpna stanice je prestala raditi. Kako već otprije postoje problemi s kanalizacijskim sustavom, naselje pliva u oborinskim vodama. Stariji mještani, koji nemaju prijevoz, zbog straha od leda i odlaska u trgovinu, kruh su posuđivali od susjeda. Požalili su nam se kako im nakon svakog jačeg vjetra nestaje struje, a zbog problema s kanalizacijskim sustavom dijelu stanovnika Novog naselja voda izlazi iz WC školjke, pa su zabrinuti zbog mogućnosti zaraze.
Uklanjanje granja
Direktor komunalnog poduzeća Gračac Dragan Rodić rekao nam je kako je vode nestalo zbog problema s električnom energijom i kako se tijekom dana očekuje popravak dalekovoda i uspostava električnog sustava, a samim tim i isporuka vode građanstvu.
– Zbog niskih temperatura i unutrašnjih tlakova na nekoliko lokacija došlo je do kvarova i pucanja cijevi. Paralelno s dolaskom struje otklonit ćemo kvarove i mještani će dobiti vodu. Dodatni dio posla nam je i pucanje zaleđenog drveća, a trenutačno vršimo osnovno uklanjanje grana kako bi održali prohodnost puteva, dok ćemo generalnom uređenju pristupiti kada se vrijeme stabilizira, rekao je direktor Rodić ističući i veliki problem komunalnog s kanalizacijskim sustavom Novog naselja, u kojem nema struje i ne rade tlačne pumpe, niti precrpna stanica i naselje je puno oborinskih voda.
Pucanje dalekovoda
Prekovremeno će raditi i djelatnici HEP-a. Ledena kiša uzrokovala je pucanje dalekovoda na nekoliko mjesta, a s tim i nestanak struje na širem području Gračaca i Lovinca. Kako nestanak struje na području vodocrpilišta direktno utječe i na vodoopskrbu, popravak tog dijela dalekovoda je alarmantan. Upravitelja pogonskog ureda Josipa Furlana, nazvali smo dok je bio na terenu.
– Danas i sutra smo na terenu. Uže područje će najvjerojatnije danas dobiti struju. Na terenu smo i sutra i ako nas posluži vrijeme nadam se da ćemo popraviti sve kvarove, rekao je Furlan.


 LEDENA KORA DEBELA DESETAK CENTIMETARA


Led i granje koje pada na puteve uzrokovali su probleme za cestare. Voditelj poslova Cesta Zadarske županije Stjepan Knežević, rekao nam je kako su svi radnici na terenu od kojih dio čisti led, dok drugi dio sklanja granje s ceste.
– Promet teče nesmetano, na državnim cestama nemamo snijega. Cesta Dobroselo-Bruvno-Mazin je zatvorena za promet, no posipamo je kalcijevim kloridom i uskoro će i ona biti prohodna. Veliki problem nam je ledena kora koja je na nekim dijelovima debela i desetak centimetara. U mjestu Malovan je počeo padati snijeg pa smo angažirani i čišćenjem toga dijela ceste, rekao nam je Knežević.