Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Hrvatska danas slavi punoljetnost

Autor: Hina (H)

14.01.2010. 23:00
Hrvatska danas slavi punoljetnost

Foto: FAH



Priznanje se dogodilo u trenutku kada je gotovo trećina zemlje bila pod okupacijom jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih postrojba, u jeku Domovinskog rata


Republika Hrvatska danas obilježava 18. obljetnicu međunarodnog priznanja, prisjećajući se 15. siječnja 1992. kada je njezinu neovisnost priznalo 12 tadašnjih članica Europske unije, datuma koji se smatra jednim od najvažnijih događaja u hrvatskoj povijesti.
Slaveći punoljetnost kao međunarodno priznata država, Hrvatska se sjeća da se priznanje dogodilo u trenutku kada je gotovo trećina zemlje bila pod okupacijom jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih postrojba, u jeku Domovinskog rata, te da je na svoje granice, u kojima je međunarodno priznata, izašla tek nakon šest godina, nakon završetka mirne reintegracije istočne Slavonije i Podunavlja.
Nakon što je Hrvatsku priznala Europska unija, tijekom tog 15. siječnja 1992. uslijedila su priznanja i drugih zemalja – Belgije, Velike Britanije, Danske, Malte, Austrije, Švicarske, Nizozemske, Madžarske, Norveške, Bugarske, Poljske, Italije, Kanade, Australije, Francuske, Španjolske, Portugala, Irske, Luksemburga i Grčke. Dan poslije to su učinile Argentina, Australija, Češka, Čile, Lihtenštajn, Novi Zeland, Slovačka, Švedska i Urugvaj. Do kraja siječnja 1992., Hrvatsku je priznalo još sedam zemalja – Finska, Rumunjska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Paragvaj i Bolivija.
No, još tijekom 1991. Hrvatsku su priznale Slovenija (26. lipnja), Litva (30. srpnja), Ukrajina (11. prosinca), Latvija (14. prosinca) i Estonija (31. prosinca), ali riječ je o državama koje u to doba ni same nisu bile priznate.
Kao prva međunarodno priznata država koja je priznala Hrvatsku ostat će zapamćen Island (19. prosinca 1991.), a istoga dana na to se odlučila i Njemačka (iako uz odluku da njezino priznanje na snagu stupa 15. siječnja 1992., zajedno s ostalim članicama Europske unije). Dva dana prije EU, 13. siječnja, Republiku je Hrvatsku priznala Sveta Stolica, iako je Vatikan priznanje Hrvatske i Slovenije najavio još 20. prosinca 1991., posebnim dokumentom kojim se odredilo prema slovenskom i hrvatskom zahtjevu za diplomatskim priznanjem. Dan nakon Svete Stolice Hrvatsku je priznao San Marino. Potom su, među ostalima, uslijedila priznanja Rusije (17. veljače), Japana (17. ožujka), SAD-a (7. travnja), Izraela (16. travnja, iako je do uspostave diplomatskih odnosa došlo tek pet i pol godina kasnije) te Kine (27. travnja).
Primanjem u Ujedinjene narode 22. svibnja 1992. Hrvatska je definitivno postala jednakopravnom članicom međunarodne zajednice.
Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić uputio je čestitku svim građanima Republike Hrvatske u povodu 18. godišnjice međunarodnoga priznanja neovisnosti Republike Hrvatske u kojoj izražava želju da zajedničkim snagama i vjerom u sebe, kao i do sada, uspješno svladamo sve probleme i prepreke, koji nas usporavaju u daljnjemu razvoju, .
– Sreća, oduševljenje, ponos, optimizam, snažne emocije ispunile su toga dana srca građana Hrvatske. Nakon niza teških mjeseci u kojima smo se borili protiv okupacije hrvatskoga državnog teritorija i bili suočeni sa silovitim ratnim razaranjima, stradanjima i zbrinjavanjem izbjeglica i prognanika, doživjeli smo ostvarenje najvećeg hrvatskog sna: Hrvatska je postala slobodna i neovisna država, međunarodno priznata u njenim avnojevskim granicama – stoji u čestitki.
Bebić ističe da je to “bila povijesna politička pobjeda tadašnjega hrvatskog političkog vodstva na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, nošena bezrezervnom spremnošću hrvatskih branitelja i svih domoljuba da stanu u obranu jedine nam Domovine” te da je ovo prigoda da im svima od srca iskažemo iskrenu zahvalnost.
– U trenutku kada Hrvatska navršava svoju punoljetnost s osobitim se zadovoljstvom možemo osvrnuti unatrag. Put, koji smo prevalili u svega 18 godina i sve ono što smo u tom zaista kratkom vremenu ostvarili od zadanih ciljeva ispunjava nas snažnim ponosom”, navodi se i dodaje da je današnja Hrvatska moderna, demokratska država, uključena u sve svjetske političke i ekonomske procese te da odlučno nastavlja putem prema članstvu u Europskoj uniji.