Kako na poslu naći mjesto gdje će majka dojiti svoje dijete tijekom odmora?

Slika korisnika admin
rodilje
Sebastian GOVORČIN
Okupljenim majkama i onima koje će to tek postati objašnjena je tehnike izdajanja te način pohranjivanja mlijeka

Povratak majke na posao može predstavljati velik problem kako za majku tako i za dijete jer svaki prekid ustaljenih navika i pronalazak nove rutine može biti donekle traumatičan za malu djecu. Ovdje posebice mislimo na situacije kad se majka mora vratiti na posao dok je dijete vrlo malo, dakle prije nego ono navrši šest mjeseci ili je malo starije od šest mjeseci. Ovaj povratak predstavlja problem i djetetu, jer se odvaja od majke, ali i majci jer mora naći odgovarajuću skrb za njega te naći načina kako nastaviti s dojenjem, koje je vrlo važno posebice tako maloj djeci, rekla je Kornelija Kuvač Levačić na predavanju "Dojenje i povratak na posao" koje je u srijedu navečer održala grupa za potporu dojenja pri Udruzi za obitelj i roditeljstvo Izvor.

Na predavanju se istaknula važnost dojenja kao najzdravijeg načina prehrane djece te važnosti da se s njim nastavi i nakon povratka na posao. Za ovo je potrebna dobra priprema majke, ali i ostale obitelji te osobe koja će čuvati dijete.

 - Ukoliko se majka vraća na posao prije nego dijete navrši šest mjeseci potrebno je unaprijed isplanirati ili izdajanje ili dojenje. Također je dobro na poslu naći mjesto gdje će se majka izdajati ili dojiti svoje dijete tijekom stanke koja joj je zakonom omogućena. Naime, sve majke koje se vrate na posao imaju pravo na dvosatnu stanku tijekom radnog vremena koju mogu iskoristiti za dojenje svoga djeteta dok dijete ne navrši godinu dana. Ipak, ako ovo žele, trebaju na vrijeme obavijestiti svog poslodavca, pojasnila je Kuvač Levačić, dodavši kako bi dobro bilo da majka mjesec dana prije povratka na posao započne sa stvaranjem banke mlijeka, odnosno izdajanjem i zamrzavanjem svoga mlijeka.

Pored ovoga majka koja se na posao vrati prije nego je dijete navršilo šest mjeseci ima pravo pitati poslodavca da radi skraćeno radno vrijeme.

- Kao argumet kako uvjeriti poslodavca da pristane na dvosatnu stanku iako moda neće biti oduševljen idejom da će se zaposlenica ili izdajati na poslu ili dojiti, dovoljno je reći da su dojena djeca puno zdravija pa ćete manje izostajati s posla zbog bolesti djeteta, zaključila je Kuvač Levačić. Dalje je okupljenim majkama i onima koje će to tek postati objasnila tehnike izdajanja te načine pohranjivanja mlijeka.

Istaknula je činjenicu da djeca čije majke odu raditi i prije navršenih šest mjeseci djetetova života, ali i poslije u većini slučajeva promijene ritam dojenja pa doje tijekom cijele noći što za majke zna biti jako naporno. Zato bi trebalo u vrijeme kad su zajedno s djetetom posvetiti im dovoljno pažnje neovisno o dojenju kako mu traženje dojke ne bi postalo sinonim za majku.

U nekim većim gradskim tvrtkama smo provjerili kako tamo majke iskorištavaju svoja prava na dvosatnu stanku za dojenje. U Gradskoj upravi su nam rekli kako sve majke ostaju do godinu dana na porodiljnom, dok u Zadarskoj županiji u posljednjih dvije godine nisu imali ni jednu rodilju.

U Gradskoj knjižnici su prije nekoliko godina imali majku koja je iskoristila svoje pravo na stanku za dojenje.

- Moram priznati da smo je svi podržavali u toj odluci jer ja kao polodavac podržavam sve ono što ide majkama na ruku da odgajaju djecu u obiteljskom duhu. Osim toga, ovo je svojevrsna motivacija za djelatnike jer vide da sam spreman izaći im u susret pa bolje rade, rekao je Ivan Pehar, ravnatelj Gradske knjižnice Zadar i istaknuo kako je njegov stil da se u ustanovu kopiraju vrednote obiteljskog života.

 ZAPOSLENICA OTP BANKE KORISTI STANKU ZA DOJENJE

U OTP banci u Zadru također poštuju navedene zakonske odredbe o pravu majke na dvosatnu stanku za dojenje. Iz te banke kažu da trenutno u Zadru imaju jednu zaposlenicu koja koristi pravo na stanku za dojenje djeteta.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno