Nakić: Pali smo zbog nedostatka ljudskosti

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
bolnica_press
A. SITNICA
Neven Birkić i Dario Nakić na današnjoj tiskovnoj konferenciji

Dr. Dario Nakić, ravnatelj zadarske Opće bolnice, ispričao se majci teško bolesne dvogodišnje djevojčice Lili Lončar, koja je na pregled magnetskom rezonancijom naručena tek u studenome. Riječ je o djevojčici koja boluje od tumora na mozgu, a iza sebe ima tri teške operacije i uz to svakodnevno ima epileptične napadaje, o čemu je već pisano u medijima. Neurokirurg iz Zagreba zatražio je da se djevojčici napravi kontrolni pregled magnetskom rezonancijom za šest mjeseci do godine dana, a kada ju je majka prekjučer išla upisati za isti, dobila je termin tek u studenome.

Cijelu tu priču Lončar je ispričala medijima, zbog čega je danas dr. Dario Nakić, zajedno sa svojim zamjenikom dr. Nevenom Birkićem sazvao konferenciju za novinare. Nakon što se ispričao obitelji bolesne djevojčice kao i javnosti, dr. Nakić je istaknuo kako nije riječ o hitnom slučaju, no da je ipak nedostajala ljudskost u određivanju termina pregleda i da je trebalo uvažiti okolnosti, odnosno odrediti raniji termin pregleda.

- Neću sada tražiti opravdanja jer je zaista sramotno ovo što se dogodilo. Nije riječ o hitnom slučaju jer je kontrolni pregled naručen za šest do 12 mjeseci, no jako mi je žao što nismo prepoznali osjetljivost cijele situacije.  Ničim se sada ne može opravdati određivanje termina tek za studeni, riječ je o nesnalaženju, nesporazumu...  U svakom slučaju nedostajalo je ljudskosti, trebalo je uvažiti sve okolnosti i odrediti raniji termin pregleda, govori dr. Nakić te dodaje kako nije bila riječ o namjeri već je medicinska sestra, koja je zakazala pregled, mislila da će se majka djevojčice dogovoriti s liječnicom kod koje je i ranije dolazila bez uputnice.

Zbog ovog slučaja, dr. Nakić je jutros uveo nova pravila za naručivanje djece za magnetsku rezonanciju, prema kojima termin pregleda na MR može potpisati samo liječnik specijalist, a nikako sestre. Majci bolesne djevojčice, ponuđen je novi termin za MR, i to 19. siječanj, no ona je tu ponudu iz odbila jer bi time, kako je istaknula, neko drugo dijete izgubilo termin te moralo čekati pregled do studenoga.

- Ne mogu prihvatiti tu ponudu jer ako moja djevojčica dođe odmah na red, neko drugo dijete morat će čekati studenoga na pregled. Radije ću otići u Split i tamo plati 3 tisuće kuna. No, netko mora odgovarati za ovo što se događa u našem zdravstvu, ogorčena je Lončar, dodajući kako i njezino još jedno dijete, 18-ogodišnji sin, na pregled mozga čeka od travnja prošle godine, no još uvijek nije došao na red.

Dr. Nakić priznao je da se i tu dogodio propust. Naime, mladić je u travnju prošle godine ležao na Neurologiji i kao bolničkom pacijentu, koji ima prednost, nije mu napravljeno snimanje mozga. Mladić je nažalost, kako je priznao dr. Nakić, ispao s bolničke liste na Neurologiji. Sada je greška ispravljena, mladić je dobio novi termin za pregled, i to 21. siječnja.

O cijelome slučaju obaviješten je i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović. Iako ministar nije osobno zvao, dr. Nakić je imao dobio poziv iz njegovog ureda.

- Godišnje napravimo šest tisuća pregleda magnetskom rezonancijom i 12 tisuća CT-om. To je ukupno 18 tisuća pregleda godišnje, no što to sada sve skupa znači kad smo pali na ovakvom slučaju? Nakon toliko rada, ugled zadarske bolnice padne na jednom slučaju, ogorčen je dr. Nakić, priznajući kao je zadarska bolnica u ovome slučaju pala, zbog nedostataka ljudskosti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno