Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ploter preuređuje Poljanu pape Ivana Pavla II.

Autor: Anamarija Bilan

14.01.2010. 23:00
Ploter preuređuje Poljanu pape Ivana Pavla II.

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Osim uređenja Foruma, Grad Zadar je ipak odlučio da će započeti rekonstrukciju Trga Petra Zoranića. Iako je zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić u rujnu prošle godine govorio kako zbog nedostatka novaca neće uređivati taj trg te da će ga najvjerojatnije zatrpati, izgleda da se ipak predomislio


Tvrtka Ploter trebala bi za mjesec dana započeti s radovima na preuređenju Poljane pape Ivana Pavla II., zvanoj Forum, za što je iz gradskog proračuna izdvojeno 10,7 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 13,2 milijuna kuna s PDV-om.
 – Ploter je izabran javnim natječajem kao najpovoljniji izvođač, ali odluka o prihvaćanju izvođača treba biti potvrđena na Gradskom vijeću, koje bi trebalo biti održano do kraja ovog mjeseca, rekla je Ivana Dadić, stručna suradnica za informiranje i protokol u Gradu Zadru. S izabranim izvođačem radova posao na uređenju tog najvrijednijeg otvorenog prostora u Zadru ugovorit će se na šest mjeseci.
Poljana pape Ivana Pavla II., odnosno prostor koji se proteže od južnog portikata Foruma prema Ulici Zadarskog mira 1358. uređivat će se prema idejnom projektu zadarskog arhitekta Ante Uglešića.
Uglešić je rekao kako su ovim projektom htjeli reinterpretirati arheološke ostatke koji su pronađeni na tom području. Ideja je bila postići međusobno ispreplitanje prostora te cijeli prostor zajedno sa šetnicom, koja je također obnavljana, prema njihovom projektu staviti pod zajednički nazivnik.
Osim uređenja Foruma, Grad Zadar je ipak odlučio da će započeti rekonstrukciju Trga Petra Zoranića. Iako je zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić u rujnu prošle godine govorio kako zbog nedostatka novaca neće uređivati taj trg te da će ga najvjerojatnije zatrpati, izgleda da se ipak predomislio.
Ivana Dadić nam je rekla kako su krajem prošle godine pretpostavljali kako proračun ne može podnijeti troškove radova, ali planiranjem proračuna za ovu godinu odlučili su da će moći podnijeti troškove uređenja oba trga. Natječaj za odabir izvođača radova trebao biti biti raspisan tijekom ljetnih mjeseci, pa bi se najvjerojatnije na jesen trebalo krenuti s radovima. Podsjetimo, sudbina Trga Petra Zoranića, koji se prostire između Trga Pet bunara do Providurove palače već je duže vrijeme neizvjesna. Naime, taj prostor koji godinama stoji raskopan na samom ulazu u staru gradsku jezgru i tako plijeni pažnju, ali i neodobravanje brojnih prolaznika, nikako da se krene uređivati. Podsjetimo, natječaj za idejno uređenje trga bio je raspisan početkom prošle godine, a na natječaju su pobijedili zagrebački arhitekti Kostrenčić i Krebel. Prema njihovoj ideji, taj dio grada bi se popločao, a uredile bi se i iskopine na samom trgu, kao i cijeli prostor od crkve Sv. Šime do bedema.