Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

U Zadru s reprezentacijom po europsko zlato

Autor: Roman Morović

14.01.2010. 23:00
U Zadru s reprezentacijom po europsko zlato

Foto: Filip BRALA



Treću godinu zaredom mladi zadarski košarkaš Toni Prostran dobitnik je priznanja za nadu godine u izboru Zadarskog lista. Za razliku od protekle dvije godine, kada je Prostran tu nagradu dobio glasovanjem čitatelja, ove su godine o tome odlučili novinari. Od 68 mogućih glasova, dojučerašnji playmaker Zadra i mlade hrvatske reprezentacije dobio ih je 23, dvostruko više od drugoplasirane stolnotenisačice Mateje Omble, članice Donata.
– Nije mi novost dolaziti ovdje na dodjelu priznanja za nadu godine. Ovo mi je već treći put zaredom i mogu samo reći da se zahvaljujem svim novinarima koji su glasovali za mene. Nadam se da ću jednog dana opravdati njihovo povjerenje – kazao je Prostran nakon svečanosti dodjele nagrada.
Premda su svi mladi sportaši i sportašice, koji su se našli među nominiranima za nadu godine, veliki potencijali i pravi dragulji zadarskog i hrvatskog sporta, Prostranovi su rezultati ipak bili najimpresivniji. U prvom redu valja istaknuti brončanu medalju sa Svjetskog prvenstva do 19 godina na Novom Zelandu, gdje je Toni bio jedan od nositelja igre Hrvatske reprezentacije, te je bio najbolji asistent i član najbolje petorke turnira. Svega koji tjedan kasnije, Prostran je bio u sastavu U-18 reprezentacije, koja je na Europskom prvenstvu u Metzu bila osma, a mladi je Zadranin bio najbolji asistent i strijelac prvenstva, te ponovno član najbolje petorke turnira. Iako je kraj 2009. godine za Prostrana obilježila ozljeda i operacija koljena, a početak 2010. rastanak s matičnim klubom Zadrom, Toni se polako oporavlja od ozljede, a njegov povratak na parket očekuje se za dva tjedna, najvjerojatnije u dresu Zagreba. Osim toga, ovu će godinu definitivno obilježiti i Europsko prvenstvo do 20 godina, koje će se održati u Hrvatskoj, a završnica toga natjecanja biti će u dvorani Krešimira Ćosića u Zadru. Mlada Hrvatska reprezentacija će, predvođena Prostranom, Baturom, Olivarijem, Zubčićem, Delašom i ostalim talentiranim mladićima, bez sumnje pred svojom publikom jurišati na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja.
– Imao sam odlično reprezentativno ljeto prošle godine i zadovoljan sam i ponosan kako smo odigrali kao reprezentacija, a isto tako sam zadovoljan i sa svojim osobnim igrama. Najvažnije je da smo osvojili treće mjesto na svijetu, što je zaista veliki uspjeh. Ove godine imamo Europsko prvenstvo u Hrvatskoj i nadam se da ćemo pred našom publikom osvojiti zlato. Imamo stvarno dobru generaciju, neću ih sada nabrajati da ne izostavim nekoga, ali očekujem da ćemo, uz podršku naših navijača u finalu, nadam se protiv Grčke, pobijediti i osvojiti zlato – zaključio je Prostran.