Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Milanović bojkotirao Josipovića i diplomate

14.01.2011. 23:00
Milanović bojkotirao Josipovića i diplomate


Hrvatski predsjednik Ivo  Josipović priredio je jučer na Pantovčaku novogodišnji prijem za strane veleposlanike na koji su  bili pozvani i najviši državni dužnosnici, predsjednik Sabora Luka Bebić te premijerka Jadranka Kosor, ministri u Vladi i predsjednici parlamentarnih stranaka. Međutim, jedino predsjednik najveće oporbene stranke SDP-a, Zoran Milanović nije došao na svečanost, a pojašnjavajući njegov izostanak u SDP-u su rekli da je bio zauzet. 
–  Bio je na prvom novogodišnjem domjenku kojega je predsjednik Josipović organizirao u Muzeju za suvremenu umjetnost, a za danas je već imao dogovoren sastanak u tom terminu,  objasnila je glasnogovornica SDP-a Ivana Grljak razloge nedolaska Milanovića na svečani prijem stranih diplomata. O kakvom se sastanku radilo u SDP-u nisu željeli otkriti, a zanimljivo je da na Josipovićevoj svečanosti nije ustvari bilo nikoga od visokih dužnosnika SDP-a.
Na prijemu je bilo 180 uzvanika, od čega 140 diplomatskih predstavnika iz 67 stranih država. Obraćajući se gostima, Ivo Josipović izrazio je uvjerenje da bi Hrvatska mogla, “uz prave, hrabre i pravodobne političke odluke, te jačanje pravosuđa” u tekućoj godini početi izlaziti iz gospodarske krize. Strane veleposlanike pozvao je da se kod svojih Vlada zauzmu za što skorije pristupanje Hrvatske Europskoj uniji jer je, kako je naglasio, Hrvatska “sposobna brzo vraćati dividende desetljeća ulaganja u njezino članstvo”. U ime stranih diplomata, Josipoviću i građanima Hrvatske Novu Godinu je čestitao doajen diplomatskog zbora, papinski nuncij Mario Roberto Cassario istaknuvši kako će “ulazak Hrvatske u EU obogatiti i Europu i Hrvatsku”.
Sa stranim diplomatima jučer su se na Pantovčaku družili potpredsjednik Vlade Gordan Jandroković i ministar obrane Davor Božinović, te predsjednici gotovo svih većih stranaka – Josip Friščić iz HSS-a, Radimir Čačić i Vesna Pusić iz HNS-a, Milorad Pupovac iz SDSS-a, Ivan Jakovčić iz IDS-a, Silvano Hrelja iz HSU-a, Šemso Tanković iz SDA Hrvatske.
 


Korupcija u Hrvatskoj kao zločinački pothvat


Zločinački pothvat – taj je termin upotrijebio  Josipović kako bi stranim diplomatima predočio razinu korupcije s kojom se Hrvatska treba izboriti.
– Hrvatska se konačno istinski uhvatila u koštac s jednim od najvećih zala našega društvenog i političkog sustava, a to je korupcija. Korupcija osiromašuje naše građane, a kada je organizirana u samom državnom vrhu, pravi je udruženi zločinački pothvat protiv dobra građana, kazao je Josipović u svom obraćanju predstavnicima diplomatskog zbora, zaključujući kako “korupcija mora biti bezobzirno iskorijenjena”.