Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Neće odustati od zaštite Zrmanje i obrovačkog kraja

14.01.2011. 23:00
Neće odustati od zaštite  Zrmanje i obrovačkog kraja


Pokrenuli smo tužbu Upravnom sudu na Rješenje o prihvaćanju objedinjenih uvjeta zaštite okoliša za izgradnju tvornice cementa i Rješenje za eksploatacijsko polje boksita Kruševo. O problemu i dosadašnjim kontaktima s ministarstvom informirali smo i novog ministra Bačića te smo zatražili sastanak – Ivan Aladrović


Osim dosadašnjih aktivnosti na akciji  “Stop cementari u Kruševu”  poradit ćemo i na promjeni  negativnog identiteta koji ima  ovaj kraj, kazao je Ivan Aladrović na jučerašnjoj konferenciji za medije sazvanoj kako bi javnost bila informirana  o osnivanju Ekološke udruge  Zrmanja i do sada učinjenom  u kampanji usmjerenoj protiv  gradnje cementara Brčić-Fassa u Kruševu. Osnivačka  skupština ekološke udruge Zrmanja održana je prošloga tjedna te je za predsjednika izabran Ivan Aladrović, dok je  Ivan Matić izabran za potpredsjednika.
– Osim informiranja javnosti  o mogućim katastrofalnim posljedicama cementare za okoliš i ekonomiju kraja, skupili  smo 2000 potpisa, surađivali  smo s udrugama za zaštitu  okoliša i eminentnim stručnjacima. Pokrenuli smo tužbu  Upravnom sudu na Rješenje o  prihvaćanju objedinjenih uvjeta zaštite okoliša za izgradnju tvornice cementa i  Rješenje za eksploatacijsko  polje boksita Kruševo. Informirali smo saborski Odbor za  zaštitu okoliša i slijedom naše  inicijative apelirali smo na Ministarstvo zaštite okoliša da  ponovi postupak Javnog uvida  i rasprave. Bili smo na sastanku u Uredu predsjednika  te smo Borisa Cotu, savjetnika  za gospodarstvo informirali o  projektu i našim stajalištima te  naišli na razumijevanje za  naša nastojanja da očuvamo  ovaj kraj i da cementara nikako nije razvojni projekt. O  problemu i dosadašnjim kontaktima s ministarstvom informirali smo i novog ministra  Bačića te smo zatražili sastanak, a dopisima smo upoznali i premijerku i ministra  gospodarstva, kazao je Aladrović.
U narednom vremenu imaju u planu upozoravati na negativne pojave kojima se  ugrožava okoliš od kojih su  istaknuli ostavštinu tvornice  glinice, sanaciju tvornice glinice te kopove i okna rudnika  koji se koriste za odlaganje  smeća i opasnog otpada, a napomenuli su i kako su protiv  novih hidroelektrana, preizgrađenosti zaljeva, crnih jama  koje se nekontrolirano ispuštaju u Karinsko more te  krivolova kojim se uništavaju  sedrene barijere.
– Planiramo poduzimati sve  aktivnosti u okviru zakonske  regulative kojima možemo  pridonijeti zaštiti te kroz različite aktivnosti i projekte  ukazivati na moguće načine  ekonomskog razvoja ovoga  kraja kroz zaštitu i oplemenjivanje okoliša i prirode, kazao  je Aladrović ističući kako se ne  podržavaju ekološke, turističke i agroturističke inicijative te da su odbačeni projekti  lječilišta u Posedarju i Karinu,  ali i na veliki potencijal ljubitelja Winnetoua i ostalih turista koji u njihovom kraju  nemaju gdje spavati i jesti.
Ivan Matić, potpredsjednik  ekološke udruge Zrmanja,  zahvalio se onima koji ih podržavaju te naglasio važnost  vikendaša koji su u mjestima  gdje žive pokrenuli inicijativu  protiv cementare.
– Ekološki problemi u  našem kraju su ogromni i ekološka udruga je potrebna kako  bi se mogli boriti protiv toga,  kazao je Matić.
Za kraj je upućen poziv svim  udrugama za zaštitu okoliša i  ljudskih prava kako bi im pomogle u organizaciji i realizaciji nacionalne kampanje  “S.O.S. za Zrmanju”, stanovništvo je pozvano da se informira o potencijalnoj štetnosti cementare i ostalih negativnih ekoloških slučajeva u  Obrovcu i okolici, a one koji su  stali uz njih pozvali su na hrabrost i ustrajnost.