Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Sadnice za Privlačane dolaze iz Metkovića

14.01.2011. 23:00
Sadnice za Privlačane dolaze iz Metkovića


U skladu s potpisanim ugovorom u privlačke vinograde, maslinike i voćnjake iz Metkovića će za desetak dana stići pošiljka od 1.100 komada sadnica maslina sorti levantinka, istarska bjelica, žutica, leccino, pendolino, tenera, ascolano, cipressino i ostalih te 1.400 kalemova vinove


U  okviru projekta unapređenja i  subvencioniranja maslinarstva, vinogradarstva i voćarstva i ove će godine unatoč  štednji i recesiji posredstvom  Općinskog ureda za gospodarstvo, poduzetništvo i poljoprivredu privlačkim maslinarima, vinogradarima i  voćarima biti osigurane dovoljne količine sadnica maslina, kalemova vinove loze te  sadnica voćaka po izuzetno  povoljnim cijenama. Njih će  uglavnom dobiti kao i prethodnih godina oni maslinari,  vinogradari i voćari koji su  tijekom lanjske 2010. godine  prema Općini Privlaka podmirili svoja dugovanja za komunalije, porez, odvoz  smeća.
Nakon što je u suglasju sa  zakonom proveden javni natječaj za najpovoljnijeg dobavljača, ove je godine odabrana  poznata tvrtka “Prud” vlasnika  Mate Volarevića iz Metkovića, koja se već dugi niz godina uspješno bavi poslovima  sadnje, uzgoja i distribucije  raznog sadnog materijala. Tako će u skladu s potpisanim  ugovorom u privlačke vinograde, maslinike i voćnjake iz  Metkovića za desetak dana  stići pošiljka od 1.100 komada  sadnica maslina sorti levantinka, istarska bjelica, žutica,  leccino, pendolino, tenera, ascolano, cipressino i ostalih te  1.400 kalemova vinove loze  sorti plavac, babić, debit, maraština, merlot, sauvignon,  igni blanc, sirah i drugih kao i  230 komada voćaka limuna,  mandarina, naranči, malina,  rogača, bajama, trešnji i  žižula.
Kako smo doznali od referenta općinskog Komunalnog poduzeća Pelegrina Mustaća, budući da Općina subvencionira sadnice s polovicom novčanih sredstava za jednu sadnicu levantinke i istarske bjelice morat će se izdvojiti po 56 kuna, dok će se  za ostale sorte morati platiti  18 kuna po komadu. Lozni  cijep bit će 5 kuna, dok će  sadnica trešnje stajati 19 kuna, mandarine 28 kuna, rogača 50 kuna, limuna 28 kuna,  bajama 19 kuna te žižule 50  kuna.
U ovaj se projekt do sada  uključilo 80-ak maslinara,  40-ak vinogradara te 20-ak  voćara. O točnom datumu dopreme spomenutog sadnog  materijala i njegovoj podjeli,  koja će se vršiti na istom mjestu kao i lani, privlački će maslinari, vinogradari i voćari  pravovremeno biti obaviješteni, kaže referent Pelegrin  Mustać.
Za razliku od Privlačana  općinske vlasti u Ražancu s  načelnikom Dragutinom  Miočićem upravo se pripremaju na raspisivanje javnog  natječaja za odabir najpovoljnijeg ponuđača i dobavljača  sadnog materijala maslina i  vinove loze. Također i  ražanačkim maslinarima i vinogradarima Općina ide na  ruku subvencionirajući 50 posto ovaj projekt. Ovih dana  zainteresirani u velikom broju  pohode općinsku upravu i prijavljuju se za navedene sadnice. Lanjske godine maslinarima i vinogradarima u  Ražancu i njegovih sedam  općinskih mjesta Ljupču, Rtini, Ljubačkim Stanovima, Krnezi, Podvršju, Radovinu i Jovićima isporučeno je ukupno  7.000 komada maslina te  11.000 loznih cijepova po 10  odnosno 4 kune po komadu.
Kako nam je rekao pročelnik Jedinstvenog upravnog  odjela općine Ražanac Damir  Jordan, cijene će najvjerojatnije ostati na razini lanjskih, a  u ovaj će projekt Općina  uložiti oko 205.000 kuna proračunskih sredstava.
– Vjerujemo da ćemo najdalje do konca veljače ovaj  posao privesti kraju, a onda će  biti na našim maslinarima i  vinogradarima da taj isti vrijedni materijal, koji ćemo i  ove godine dijeliti u našem  skladištu u Jovićima, sade na  za to pripremljene terene, zaključio je pročelnik Jordan.