Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Sve što je najbolje u Hrvatskoj mi ćemo ponuditi tijelu

14.01.2011. 23:00
Sve što je najbolje u Hrvatskoj mi ćemo ponuditi tijelu


Osluškivali smo komentare i potrebe poslovođa i turista koji su ovo ljeto posjetili Hrvatsku te smo razmišljali kako što bolje našu zemlju prezentirati putem slastica. Hrvatska je zemlja bogata raznovrsnošću i to je njena velika prednost- Vedran Habel, voditelj programa


U prostorijama  Pučkog otvorenog učilišta Zadar jučer je predstavljen projekt naziva “Tasty competences” (Ukusne vještine) koje će  Pučko otvoreno učilište Zagreb, kao nositelj programa i  POU Zadar kao partner, razvijati u okviru 4. komponente  IPA operativnog programa  EU-a – Razvoj ljudskih potencijala u sektoru obrazovanja. Predstavljanju su nazočili  Jagoda Gluščević, ravnateljica  POU Zadar, Ružica Kovačević, ravnateljica POU Zagreb, njena zamjenica Sonja  Vrban, voditelji programa Vedran Habel i Gordana Radović te Josip Nekić, pročelnik Odjela za prosvjetu Grada  Zadra.
Nazočnima se obratila ravnateljica Jagoda Gluščević koja je kazala da suradnja zadarskog POU sa zagrebačkim  traje niz godina, i to na mnogim programima.
Podizanje razine  turističke usluge
– “Tasty competences” predstavlja program usavršavanja s  ciljem jačanja ustanova za  obrazovanje odraslih, konkurentnosti polaznika na tržištu  rada, uključivanje polaznika s  teškoćama u obrazovanje za  zapošljavanje te podizanje nivoa turističke usluge, kazala je  ravnateljica Gluščević.
Projekt se financira iz predpristupnih fondova EU (IPA).  Nositelj projekta je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i  sporta Republike Hrvatske.
– Također, projekt ima za cilj  doprinijeti razvoju djelotvornog sustava obrazovanja odraslih koji bi odgovarao potrebama tržišta rada u Zadarskoj  županiji te Gradu Zagrebu i  susjednim županijama, pojasnila je Gluščević. Modernizacija će se provesti kroz izradu  novih kratkih programa kao što  su programi osposobljavanja i  programi usavršavanja wellness gourmet te program usavršavanja slastičar-specijalist  nacionalnih slastica. Riječ je o  razvoju i proizvodnji novih  strukovnih programa. Projekt  ima svrhu osigurati polaznicima opremljenost ključnim  kompetencijama i strukovnim  kompetencijama potrebnim za  zapošljavanje i nastavak sudjelovanja u cjeloživotnom  učenju.
Ravnateljica POU Zagreb  Ružica Kovačević upoznala je  nazočne s ovom zagrebačkom  ustanovom koja je utemeljena  davne 1907. godine te kao i  zadarski POU provodi slične  programe obrazovanja.
– Programske aktivnosti usmjerene su prema osposobljavanju i usavršavanju zanimanje wellness gormet, wellness  gourmet menager te izrada  programa usavršavanja slastičar-specijalist nacionalnih  slastica. Postojat će četiri  obrazovne skupine – dvije u  Zadru i dvije u Zagrebu koje  će sudjelovati u ovom programu. Prvi nam je korak napraviti obrazovni plan i program, istaknula je Kovačević.
Voditelj programa Vedran  Habel pobliže je upoznao s  programom za usavršavanje  slastičara-specijalistu nacionalnih slastica.
– Osluškivali smo komentare i potrebe  poslovođa i turista koji su ovo ljeto posjetili  Hrvatsku te smo razmišljali  kako što bolje našu zemlju  prezentirati putem slastica.  Hrvatska je zemlja bogata s  raznovrsnošću i to je njena  velika prednost. U programu  usavršavanja slastičara-specijalistu nacionalnih slastica  obuhvatili smo dva segmenta.  Prvi je da ćemo pratiti svjetske  trendove u slasticama, a drugi  je da ćemo hrvatske slastice  podijeliti po regijama, naveo  je Habel dodavši da su u planu  studijski posjeti polaznika Milanu gdje će imati priliku obogatiti svoje znanje i umijeće u  slastičarstvu.
Masaže kao hrvatski  brend
Program je vrijedan 190 tisuća eura, a od tih sredstava  opremit će se dva stručna kabineta. Inače, kako je istaknuo Habel, oprema kabineta  je vrlo skupa tako da za wellness stoji 16.000 eura, a za  slastičarstvo 20.000.
Sonja Vrban informirala je  nazočne o wellness programu.  Naime, ovaj će se program,  kao i onaj iz slastičarstva, bazirati na bogatstvu različitosti  kojima Hrvatska ne oskudijeva.
– Sve što je najbolje u Hrvatskoj mi ćemo ponuditi tijelu. Kao što je okus najfinijih  tartufa vrhunski doživljaj za  naše nepce i želudac, mi ćemo  ga u wellness programu ponuditi na drugačiji način- putem masaže kroz kožu. Ista  stvar je sa čokoladom, medom, kavijarom, eteričnim uljima ili pak, vinom. Trudili smo  se razmišljati o različitostima  te smo osmislili niz različitih  masaža s različitim eteričnim  uljima Mediterana, Like, Slavonije. Tako da nam je namjera masaže ovoga tipa osmisliti kao hrvatski brend, kazala je Vrban. 
Potom je Gordana Radović  kazala da će se spomenute  programe polaziti 40 osoba  koje će odabrati u suradnji s  HZZ-om, a od tog broja pet je  polaznika s poteškoćama. Po  završetku tečaja, u njihovu radnu knjižicu bit će upisano  novostečeno zvanje.
Pročelnik Josip Nekić, a  ujedno i član upravnog vijeća  POU Zadar kazao je da je  skrb o ovoj ustanovi prije dvije  godine preuzeo Grad Zadar,  njen osnivač.
– Grad u ove dvije godine  nije puno napravio za POU,  osim što smo ih oslobodili  troškova najma te smo financirali nabavu informatičke  opreme. Iznenadila nas je vijest da je zadarski POU dobio  ovaj projekt iz europskih  predpristupnih fondova.  Obrazovanje i usavršavanje  odraslih je postao, u današnje  vrijeme, imperativ, zaključio  je Nekić.