Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

U program novčane potpore HGK uključila i zadarske vodiče

14.01.2011. 23:00
U program novčane  potpore HGK uključila i  zadarske vodiče


Aktivnost promicanja ugleda Zadra i Zadarske  županije od strane Udruge turističkih vodiča Donat Zadar  prepoznata je i izvan domicilnih  granica. Jedan od razloga je i taj  što su upravo zadarski turistički  vodiči pokrenuli osnivanje Zajednice turističkih vodiča Hrvatske koja je bila i temelj osnivanja Zajednice za interpretaciju kulturne baštine Hrvatske  pri HGK Sektora za turizam.
Također, jedini su od turističkih udruga na području Lijepe naše koji su pokrenuli edukativne javne tribine u nastojanju da građani sudjeluju u  kreiranju kulturno-turističkog  života i upoznavanju povijesne  baštine grada Zadra i njegove  županije. Tribine na kojima su  predavači bili sveučilišni profesori i znalci u svojim profesijama odjeknule su snažno, a  tome su pridonijele i zanimljive  teme s naslovima poput: Zadar  je snažan onoliko koliko je  snažna njegova županija, Kvaliteta, a ne cijena, Upoznajte  svoj zavičaj, Valorizacija pomorske zbirke i drugo. 
Primijetivši aktivnost zadarske Udruge Donat, Zajednica  kulturnog turizma Hrvatske,  Sekcija za interpretaciju kulturne baštine pri HGK uključila je  u program novčane potpore i  zadarske vodiče.
Naime, kako nas je izvijestila  profesorica Vlasta Klarić, savjetnica Sektora za turizam pri  HGK, riječ je o programu potpore Hrvatske turističke zajednice koja će i u 2011. godini  financijski poduprijeti određen  broj različitih inicijativa. Naime,  radi se o projektima, proizvodima ili događanjima kojima se  podiže standard interpretacija  opremljenosti i kvalitetnosti  kulturno-turističkih proizvoda,  a koji doprinosu kritičkoj masi  novih suvremeno interpretiranih kulturno-turističkih proizvoda te na taj način obogaćuju  ponudu Hrvatske, a značajni su  za ukupni hrvatski turizam i njegovu promociju. U pitanju je  novčana potpora za poticanje  razvoja kulturno-turističkih inicijativa, potpore za poticanje  razvoja projekata i manifestacija. Članovi Udruge Donat nastavljaju sa zanimljivim tribinama na području grada Zadra,  Nina, Benkovca, Biograda i Paga. Mišljenja su da je na području Zadarske županije  nužno stvaranje pozitivne klime, koja podržava razvoj kulturno-turističkih proizvoda te  doprinosi obogaćivanju turističke ponude, produženju turističke sezone, podizanju razine znanja unutar destinacija  potrebne za osmišljavanje kvalitetnih kulturno-turističkih  proizvoda, koja prethodi kvalitetnijoj promociji kulturnog  turizma destinacija. Doprinos je  to i u razvoju interpretacija, legendi, tema i priča koje će postati osnova u interpretiranju  povijesnih i kulturnih lokaliteta,  a toga, kako se čulo od zadarskih turističkih vodiča na  ovom području nedostaje, zaključila je na kraju prof. Vlasta  Klarić.