Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Vatrogasci spašavali mačku s krova, gorski spasioci kozu sa stijenja

14.01.2011. 23:00
Vatrogasci spašavali mačku s krova,  gorski spasioci kozu sa stijenja


Na poziv ribara iz Maslenice u petak su se na strmo stijenje nedaleko od Masleničkog mosta četiri GSS-ovca uputila u akciju spašavanja koze koja je tamo bez hrane i vode bila zatočena danima. Akcija je uspješno okončana u svega sat i pol


Zbog mace zatočene na  krovu zgrade u zadarskoj Varoši u petak oko 12 sati u  akciju spašavanja krenuli su  vatrogasci, a svega dva sata  ranije gotovo filmsku akciju  spašavanja organizirali su  spasioci Gorske službe na stijenju nedaleko od novog  Masleničkog mosta zbog jedne koze.
Vatrogasci su na teren izašli  nakon što ih je nazvao jedan  Zadranin, inače stanar susjedne zgrade. Tri vatrogasca s  jednim kolima dva su sata pokušavali preplašenu životinju  spustiti na tlo. Zbog trošnosti  krova našli su se u situaciji da  oni ne smiju na krov, a maca  nije znala sama naći put prema dolje. Nakon što su  okušali sve svoje vještine,  životinja je umjesto u ruke  svojih spasioca uskočila u  dimnjak zgrade, pa su se povukli s terena ostavivši  uplašenoj životinji drvenu  dasku za silazak. Nakon provjere na terenu, vatrogasci su  se, nažalost, uvjerili kako je  trud njihovih kolega bio uzaludan, a maca i dalje na krovu.  Ukoliko tijekom noći se ipak  nekako ne spusti, u županijskom vatrogasnom dežurstvu  rekli su nam kako će macu  ponovno pokušati spasiti s  krova danas tijekom dana.
Puno sretnije, međutim, završila je akcija zadarskih  GSS-ovaca u Masleničkom  ždrilu koje je u pomoć pozvao  mjesni ribar.
– Oko devet sati nazvao nas  je jedan mještanin Maslenice  koji u ždrilu panula. Rekao je  kako već šest, sedam dana na  istom mjestu viđa jednu kozu  na istoj litici. Kako je riječ o  vrlo strmom i nepristupačnom terenu pretpostavio  je kako se nesretna životinja  zaglavila – rekao je Davor  Divković iz zadarskog GSS-a  koji su došavši na teren i  točno lociravši nesretnu životinju iz barke lokalnog  mještanina. Potom su krenuli  u akciju spašavanja spustivši  konopom spasioca 70 metara  po strmim liticama do police  na kojoj se nalazila iznemogla  i izgladnjela koza. Spasioc je  životinji pomogao da se popne na put i sigurno se vrati  svom matičnom stadu. U sretno okončanoj akciji sudjelovala su četiri gorska spasioca.
 


GSS-ovci u nekoliko dana spasili dvije mace




Članovi zadarskog GSS-a u svega nekoliko dana dvaput su pozvani  da spašavaju mačke. Jednu su prije desetak dana izvukli iz oluka na  zgradi u Zadru, a drugu su spašavali u petak ujutro iz prostora između  dviju zgrada pokraj gradske tržnice. Zapomaganje bespomoćne  životinje čula je još u četvrtak navečer stanarka susjedne zgrade, koja  je odmah u pomoć pozvala GSS-ovce. Oni su se sljedećega jutra  pomoću užeta spustili u prostor dubok pet, a širok 15 metara odakle  su izvukli neozlijeđenu macu.