Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zar je teško trijezan navijati?

14.01.2011. 23:00
Zar je teško trijezan navijati?


Nove mjere su jako rigorozne, mnogo drastičnije od dosadašnjih. Ako ih se misle strogo pridržavati, bit će teško navijati. Ako netko popije dvije pivice, neće moći ući u dvoranu. Trebaju se odvojiti istinski navijači od huligana, a ovako se onaj tko popije par pivica i onaj tko zapali autobus stavljaju u isti kontekst, kaže Boris Marin, vođa Tornada


Protiv skupine maloljetnika koji su u prosincu u Zadru na Putu Biliga nakon košarkaške utakmice između KK Zadra i KK Partizan kamenovali autobus u kojem su se nalazili igrači i članovi gostujućeg kluba, kako doznajemo iz PU zadarske, podignuta je kaznena prijava zbog oštećenja tuđe stvari u vezi zločina iz mržnje. Dok bi se sport trebao vezati prvenstveno za ljubav, češće nego o ljubavi slušamo o pretučenim navijačima, o ozlijeđenim policajcima, pokidanim stolicama, navijačko pjevanje pada u drugi plan kraj povika ksenofobije, homofobije i rasizma. Ma koliko među čuvarima reda bilo omraženo paljenje baklje crvenog sjaja, to je u svemu još zapravo “svijetla točka”.
“Ne smijemo popiti ni dvije pivice?”
Postroživanjem Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, koji bi uskoro trebao stupiti na snagu, Vlada se pokušava boriti s tamnom stranom navijanja te s iskrenih ljubitelja sporta skinuti ljagu nasilnika i primitivaca koju im pojedinci s vremena na vrijeme prišiju. I ne samo njima, već pod okriljem kolektivne odgovornosti u svijet šalju takvu sliku o cijelom narodu.
Kako ističu u MUP-u, Zakon nije usmjeren protiv navijača i navijanja već protiv počinitelja protupravnih ponašanja bilo kojeg oblika, odnosno protiv huligana.
Ipak, Zakona će se morat pridržavati svi, a u zadarskoj navijačkoj skupini Tornado misle da su istinski navijači nekim novim mjerama, poput nulte tolerancije na alkoholiziranost posjetitelja, ipak zakinuti.
– Nove mjere su jako rigorozne, mnogo drastičnije od dosadašnjih. Ako ih se misle strogo pridržavati, bit će teško navijati. Ako netko popije dvije pivice, neće moći ući u dvoranu. Neće voziti. Trebaju se odvojiti istinski navijači od huligana, a ovako se onaj tko popije par pivica i onaj tko zapali autobus stavljaju u isti kontekst. Što se tiče huligana, u redu je da im se zabrani ulazak na utakmicu, kaže Boris Marin, vođa Tornada.
Također, zabranjeno je i točenje alkohola u sportskim objektima.
Novim mjerama se zabranjuje i maskiranje navijača, što Marinu i odgovara.
– Zašto bi se maskirali?! Pa nismo Al Qaida. Drago mi je da se kazni rasna diskriminacija i vrijeđanje jer navijači ne bi trebali biti na stadionima zbog toga, nego zbog svog kluba, ističe Marin.
Nova kaznena djela i više kazne
U Zakon se uvode i četiri kaznena djela: sudjelovanje u tučnjavi ili napadu na gledatelje ili druge osobe, zatim organiziranje nasilja na sportskim natjecanjima, uništavanje stvari ili imovine na sportskom natjecanju i nepoštovanje mjera i zabrana.
Kako je istaknuto u objašnjenju izmjena, dodavanjem kaznenih djela u ovaj Zakon želi se posebno inkriminirati i sankcionirati počinitelje nabrojenih protupravnih ponašanja na sportskim natjecanjima.
Osim toga, povećavaju se iznosi novčanih kazni i trajanje zatvora.
Nadalje, daje se mogućnost Prekršajnom sudu da na prijedlog nadležne policijske uprave osobi za koju postoje saznanja da se ranije protupravno ponašala na sportskom natjecanju u Hrvatskoj i inozemstvu izrekne zabranu prisustvovanja određenom ili svim sportskim natjecanjima i to na vrijeme koje ne može biti kraće od šest mjeseci niti duže od godinu dana. Ako se toj osobi propiše zaštitna mjera zabrane odlaska na utakmice u inozemstvu, obavezan je predati putovnicu u nadležnu policijsku postaju.
Odredbe koje se odnose na organizaciju sportskih natjecanja omogućuju policiji zabranu održavanja natjecanja ako objekt nije propisno opremljen, organizator će preciznije birati redarsku službu, a u slučaju većeg protupravnog ponašanja na natjecanju, morat će prekinuti utakmicu, čak i ako gledatelji nisu ugroženi.
Možda će se upravo primjenom ovog Zakona zbirka podataka o osobama i događajima na sportskim natjecanjima, koju vodi policija, malo sporije puniti.