Zar je teško trijezan navijati?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Među čuvarima reda posebno je omraženo paljenje baklje crvenog sjaja

Protiv skupine maloljetnika koji su u prosincu u Zadru na Putu Biliga nakon košarkaške utakmice između KK Zadra i KK Partizan kamenovali autobus u kojem su se nalazili igrači i članovi gostujućeg kluba, kako doznajemo iz PU zadarske, podignuta je kaznena prijava zbog oštećenja tuđe stvari u vezi zločina iz mržnje. Dok bi se sport trebao vezati prvenstveno za ljubav, češće nego o ljubavi slušamo o pretučenim navijačima, o ozlijeđenim policajcima, pokidanim stolicama, navijačko pjevanje pada u drugi plan kraj povika ksenofobije, homofobije i rasizma. Ma koliko među čuvarima reda bilo omraženo paljenje baklje crvenog sjaja, to je u svemu još zapravo "svijetla točka".

"Ne smijemo popiti ni dvije pivice?"

Postroživanjem Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, koji bi uskoro trebao stupiti na snagu, Vlada se pokušava boriti s tamnom stranom navijanja te s iskrenih ljubitelja sporta skinuti ljagu nasilnika i primitivaca koju im pojedinci s vremena na vrijeme prišiju. I ne samo njima, već pod okriljem kolektivne odgovornosti u svijet šalju takvu sliku o cijelom narodu.

Kako ističu u MUP-u, Zakon nije usmjeren protiv navijača i navijanja već protiv počinitelja protupravnih ponašanja bilo kojeg oblika, odnosno protiv huligana.

Ipak, Zakona će se morat pridržavati svi, a u zadarskoj navijačkoj skupini Tornado misle da su istinski navijači nekim novim mjerama, poput nulte tolerancije na alkoholiziranost posjetitelja, ipak zakinuti.

- Nove mjere su jako rigorozne, mnogo drastičnije od dosadašnjih. Ako ih se misle strogo pridržavati, bit će teško navijati. Ako netko popije dvije pivice, neće moći ući u dvoranu. Neće voziti. Trebaju se odvojiti istinski navijači od huligana, a ovako se onaj tko popije par pivica i onaj tko zapali autobus stavljaju u isti kontekst. Što se tiče huligana, u redu je da im se zabrani ulazak na utakmicu, kaže Boris Marin, vođa Tornada.

Također, zabranjeno je i točenje alkohola u sportskim objektima.

Novim mjerama se zabranjuje i maskiranje navijača, što Marinu i odgovara.

- Zašto bi se maskirali?! Pa nismo Al Qaida. Drago mi je da se kazni rasna diskriminacija i vrijeđanje jer navijači ne bi trebali biti na stadionima zbog toga, nego zbog svog kluba, ističe Marin.

Nova kaznena djela i više kazne

U Zakon se uvode i četiri kaznena djela: sudjelovanje u tučnjavi ili napadu na gledatelje ili druge osobe, zatim organiziranje nasilja na sportskim natjecanjima, uništavanje stvari ili imovine na sportskom natjecanju i nepoštovanje mjera i zabrana.

Kako je istaknuto u objašnjenju izmjena, dodavanjem kaznenih djela u ovaj Zakon želi se posebno inkriminirati i sankcionirati počinitelje nabrojenih protupravnih ponašanja na sportskim natjecanjima.

Osim toga, povećavaju se iznosi novčanih kazni i trajanje zatvora.

Nadalje, daje se mogućnost Prekršajnom sudu da na prijedlog nadležne policijske uprave osobi za koju postoje saznanja da se ranije protupravno ponašala na sportskom natjecanju u Hrvatskoj i inozemstvu izrekne zabranu prisustvovanja određenom ili svim sportskim natjecanjima i to na vrijeme koje ne može biti kraće od šest mjeseci niti duže od godinu dana. Ako se toj osobi propiše zaštitna mjera zabrane odlaska na utakmice u inozemstvu, obavezan je predati putovnicu u nadležnu policijsku postaju.

Odredbe koje se odnose na organizaciju sportskih natjecanja omogućuju policiji zabranu održavanja natjecanja ako objekt nije propisno opremljen, organizator će preciznije birati redarsku službu, a u slučaju većeg protupravnog ponašanja na natjecanju, morat će prekinuti utakmicu, čak i ako gledatelji nisu ugroženi.

Možda će se upravo primjenom ovog Zakona zbirka podataka o osobama i događajima na sportskim natjecanjima, koju vodi policija, malo sporije puniti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno