Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Benkovački poljoprivrednici kupili državno zemljište

Autor: Mile Marić

14.01.2013. 23:00
Benkovački poljoprivrednici kupili državno zemljište


Ovom prilikom želim zahvaliti Gradu Benkovcu i Ministarstvu poljoprivrede što je omogućena kupnja poljoprivrednog zemljišta jer ipak sad kad smo mi vlasnici drukčije je nego kad je zemlja bila u zakupu na 25 godina. Moje mišljenje danas dijele i drugi poljoprivrednici, istaknuo je Rajko Arbanas iz Smiličića


Potpisivanjem ugovora u benkovačkoj Gradskoj knjižnici, ukupno 92 hektra državnog zemljišta, po prosječnoj cijeni od 7 tisuća kuna po hektaru, prešlo je iz državnog vlasništva u vlasništvo 38 benkovačkih poljoprivrednih proizvođača. To je, kako je istaknuto, prva ovakva prodaja zemljišta u Zadarskoj županiji, no uskoro će i poljoprivrednici iz Nadina biti u prilici otkupiti državno zemljište.
Put do kupoprodaje
– U 2012. godini, točnije 3. 1. siječnja poslan je zahtjev za izdavanje suglasnosti Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Od Ministarstva je bila odbijena suglasnost za prodaju poljoprivrednog zemljišta u srpnju iste godine, nakon čega je poslan novi dopis za ponovno razmatranje zahtjeva za izdavanje suglasnosti. 9. listopada dobivena je suglasnost za Donje i Gornje Biljane i Smilčić, dok je odbijena suglasnost za cijelu k.o. Tinj, te za čestice zemlje 765/37 i 765/38 u k.o. Donje Biljane, pojasnio je uvodno gradonačelnik Kutija dodajući kako je Grad 22. studenog poslao zahtjev za dobivanje pozitivnog mišljenja na nacrte ugovora Županijskom državnom odvjetništvu u Zadar, a 10. prosinca poslana je dopuna zahtjeva za dobivanje pozitivnog mišljenja, te je svoje pozitivno mišljenje DŽO u Zadru dalo je na 38 nacrta ugovora 28. prosinca 2012. godine.
– Ugovorima o prodaji zemljišta obuhvaćene su 54 čestice zemlje u k.o. Donje i Gornje Biljane i Smilčić ukupne površine 92 hektra, a danas su pred nama Ugovori za potpisivanje, istaknuo je gradonačelnik Branko Kutija prilikom potpisivanje Ugovora za prodaju zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Benkovca za k.o. Smilčić, Donje i Gornje Biljane.
U društvu pročelnika Željka Katuše i Ivane Šimić potpise na ugovore stavili su gradonačelnik Branko Kutija i 38 poljoprivrednih proizvođača budućih vlasnika zemljišta.
Jedno je zakup, a drugo vlasništvo
Potpis na ugovor stavili su: Branko Anić, Marin Batur, Zoran Tomić, Branko Čirjak, Ljubomir Batur, Mladen Anić, Miroslav Batur, Svemir Arbanas, Mladen Arbanas, Ivan Arbanas, Tomislav Arbanas, Božo Vidov, Vjekoslav Taraš, Ivica Arbanas, Krsto Taraš, Željko Miljković, Tomislav Taraš, Anđelko Arbanas, Mladen Batur, Duško Batur, Marijan Arbanas, Tomislav Viduka, Ivica Arbanas, Marinko Čirjak, Šime Arbanas, Zoran Arbanas, Rajko Arbanas, Neven Arbanas, Nikola Arbanas, Nenad Arbanas, Silvana Arbanas i Nevenka Lončar.
Činjenica vlasništva nad zemljištem otvara im mogućnost kreditiranja, apliciranja na fondove EU.
– Nakon Domovinskog rata i povratkom u Smilčić započeo sam s obradom svojih vlastitih zapuštenih poljoprivrednih površina s ciljem oživljavanja poljoprivredne proizvodnje. Javio sam se na raspisani natječaj za zakup poljoprivrednih površina u vlasništvu RH-a na području moga mjesta, a zakupom svoju poljoprivrednu proizvodnju sam proširio. U zakupu sam na 5 ha podigao novi vinograd, dok sam voćnjake (nektarine i breskve) podigao na 3 do 4 ha. Proizvode s vlastitih i novokupljenih površina plasiramo na veletržnice, trgovačke centre ili obrtničke tvrtke. Nije baš sve jednostavno kod proizvodnje i prodaje, no, raditi i živjeti se mora. Ovom prilikom želim zahvaliti Gradu Benkovcu i Ministarstvu poljoprivrede što mi je omogućio kupnju poljoprivrednog zemljišta jer ipak sad kad smo mi vlasnici drukčije je nego kad je zemlja bila u zakupu na 25 godina. Moje mišljenje danas dijele i drugi poljoprivrednici, zaključio je Rajko Arbanas iz Smiličića.