Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pravilnik o prijevozu goriva na otoke (još) čeka potpis ministra Hajdaš Dončića

Autor: Ivana Burica

14.01.2013. 23:00
Pravilnik o prijevozu goriva na otoke (još) čeka potpis ministra Hajdaš Dončića

Foto: Zvonko KUCELIN



Nakon što ministar Hajdaš Dončić verificira izmijenjeni Pravilnik o prijevozu i rukovanju opasnim tvarima, što se prema Katićevim riječima očekuje u roku nekoliko dana, Jadrolinija će u skladu s novim dokumentom morati preurediti svoje brodove. No, pročelniku za otoke nije poznato je li Pravilnikom zadan i zakonski rok unutar kojega se to mora učiniti
Iako je pročelnik gradskog Upravnog odjela za poljoprivredu i razvitak otoka Ivica Katić još na kolegiju gradonačelnika koji je održan u prvoj polovini studenog 2012. najavio da će izmjene Pravilnika o prijevozu i rukovanju opasnim tvarima u pomorskom prometu, koje će regulirati prijevoz goriva i drugih opasnih tvari Jadrolinijinim brodovima, biti donesene kroz petnaestak dana, što bi bilo do kraja studenog, taj pravilnik nije donesen ni danas, više od dva mjeseca nakon te najave.
– Ovih sam se dana čuo s članovima radne skupine Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture koja je radila na izmjeni pravilnika. Rečeno mi je da je Pravilnik napisan te da se sada još samo čeka potpis ministra, kaže Katić na čiji je poticaj radna skupina, točnije Povjerenstvo za izmjene i dopune Pravilnika o prijevozu i rukovanju opasnim tvarima u pomorskom prometu, i osnovano.
Gorivo dovoze trgovci
– Da bi se donio Pravilnik potrebna je koordinacija Ministarstva pomorstva, Jadrolinije i Hrvatskog registra brodova tako da sve skupa ide malo sporije, pojašnjava Katić.
No otočanima koji su u ilegali praktički već godinu dana, od kada je krajem siječnja 2012. godine županijskom vatrogasnom zapovjedniku Željku Šoši stigla anonimna dojava da se Jadrolinijim putničkim linijama prevoze opasne tvari, odnosno gorivo, baš se i ne čini da stvari idu samo “malo sporije”.
Oni već godinu dana nemaju legalnu opciju za dobaviti gorivo pa su primorani snalaziti se kako znaju i umiju.
– Desetljećima smo gorivo nesmetano kanticama prevozili trajektnim i drugim brodskim linijama, a sad se zbog nečije prijave moramo skrivati. No ljudi se kao i uvijek nekako snađu, kaže jedan otočanin.
Doznajemo tako da gorivo na neke otoke zajedno s namirnicama i ostalim potrepštinama brodovima dovoze vlasnici trgovina, na drugim otocima žitelji sami privatnim brodicama odlaze po gorivo na najbliže crpne stanice, a ima i onih koji benzin i naftu i dalje, naravno, dobro kamuflirane, prevoze putničkim linijama.
Tako žitelji Premude, primjerice, koja je blizu Lošinja, gorivo dovoze s tog otoka.
Prijevoz do 1.000 litara
– Nadam se da će se do sezone steći uvjeti za nesmetani prijevoz goriva Jadrolinijinim brodovima, kaže predsjednik Mjesnog odbora Premude Milivoj Deroko, prema čijim se riječima žitelji ovog otoka zbog situacije s prijevozom goriva i ne bune previše.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU