NEVJEROJATNO OTKRIĆE Iz bušotine u masliniku potekla voda za opskrbu Biograda i Benkovca s okolnim naseljima i otocima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin

Velika količina vode nalazi se pod Ravnim kotarima, potvrdila je to i bušotina u masliniku Poljoprivredne zadruge Masline i Vino u Polači gdje je prije nekoliko dana na dubini većoj od 60 metara i ispod razine mora pronađen ogroman izvor koji bi u budućnosti mogao napajati vodom cijelo to područje, čak i u sušnim mjesecima. Ne može se sa sigurnošću potvrditi o kolikoj količini vode je riječ, ali ispitivanja koja su trajala nekoliko dana i prilikom kojih je crpljeno oko 200 litara u minuti pokazala su da to i nije previše utjecalo na razinu te bi ovo nalazište u bliskoj budućnosti moglo biti iskorišteno kako bi se vodom napajali gradovi Biograd i Benkovac s okolnim naseljima i otocima.

Još prije desetak godina Rade Bobanović i suvlasnik Željko Uzelac krenuli s istražnim radovima s ciljem da pronađu vodu s kojom bi osigurali navodnjavanje maslinika, vinograda i ostalih površina. Kanal koji iz Nadinskog blata nosi vodu prema Vranskom jezeru služio je svrsi, međutim, u ljetnim mjesecima on bi presušivao te im je to bilo nedostatno. Prve bušotine nisu davale dobre rezultate, a onda su naišli na ovu koja je pokazala da ima dobar potencijal.

- U istražne radnje krenuo je i biogradski Komunalac, a onda je nađena i ova voda u našem prostoru te su s Hrvatskim vodama oni napravili iscrpnije istraživanje koje je potvrdilo da se ovdje radi o značajnoj količini vode, kaže nam Bobanović.

Postavljena je aparatura i krenulo je bušenje, a nakon nekoliko dana u masliniku, koji je nekada bio u minski sumnjivom području, stvorio se ogroman vodoskok. Iz bušotine je poput gejzira krenula isticati voda koju je pritisak nosio i do nekoliko metara visine. Prva istraživanja govore kako se radi o nalazištu koje bi moglo zadovoljiti potrebe cijeloga područja.

Pronađena voda je opće dobro, kaže Bobanović ističući kako on i suvlasnik neće tražiti nikakvo obeštećenje, bez obzira što bi zbog radova mogli biti prisiljeni iščupati par stabala maslina, jedina im je želja da bušotina na njihovu zemljištu bude registrirana.

više u tiskanom izdanju
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno