Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

BRANKO DUKIĆ Turistički paušal ostaje 300 kuna!

15.01.2019. 10:38
BRANKO DUKIĆ Turistički paušal ostaje 300 kuna!


Iako su neki mediji ovih dana najavljivali kako će Grad Zadar turistički paušal sa 300 podići na 500 kuna, sa sjednice Izvršnog odbora HDZ-a održane u ponedjeljak navečer saznajemo da paušal ostaje 300 kuna.
Ovu nam je vijest potvrdio i zadarski gradonačelnik, dr. Branko Dukić, napominjući kako je po ovom pitanju njegov stav nedvosmislen:
– Predložit ćemo odluku da se  iznos paušalnog poreza po krevetu, odnosno po smještajnoj jedinici u kampu  ne povećava, nego da se zadrži na postojećoj razini. Istina je da je turistička infrastruktura prenapregnuta i da zbog kontinuiranog porasta broja gostiju traži dodatna ulaganja, no istovremeno nisam zagovornik dodatnih opterećenja građana, pogotovo ne ad hoc. Također vjerujem da će se u narednom periodu preciznije razjasniti odredba o plaćanju paušala u mjestu registracije, odnosno prebivališta, a ne, kao do sada, mjestu gdje je dohodak ostvaren jer to ostavlja prostor za zloupotrebu – kazao nam je gradonačelnik, dodajući:
– Službe će pratiti efekte, napravit ćemo detaljnu analizu i u drugim usporedivim gradovima, ciljani plan ulaganja  i svih efekata koje to opterećenje nosi za iznajmljivače, no stava sam da dodatna opterećenja mogu biti kontraproduktivna i protiv sam osim ako mi brojevi na dokažu suprotno. Potrebna ulaganja u 2019. radit ćemo iz postojecih izvora financiranja. Turizam je zaštitni znak Zadra, od turizma živi velik broj naših građana i predložit ćemo ovakvu odluku s ciljem da ne povećavamo porezno opterećenje građana koji ostvaruju dohodak od iznajmljivanja stanova, soba i postelja putnicima i turistima i organiziranja kampova – zaključuje Dukić.
Naime, Grad Zadar morao se do 1. veljače očitovati o visini paušala s obzirom na odluku po kojoj sve jedinice lokalne samouprave koje to ne učine, automatizmom moraju plaćati paušal od 750 kuna. Neke su općine i gradovi zadržali istu cijenu koja se kreće od 150 do 300 kuna, a koliko je poznato nitko se još nije odlučio na drastičan porast paušala na 1.500 kuna, a što im i zakon omogućuje.