Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Djevojčica (9) iz Mostara preminula u OB Zadar od komplikacija izazvanih vodenim kozicama

15.01.2019. 15:45


Tijekom nedjelje je u Opću bolnicu Zadar na  Objedinjeni hitni bolnički prijam zaprimljena maloljetna pacijentica (9) u pratnji liječničke ekipe iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar zbog pogoršanja zdravstvenog stanja. Od strane dežurnih liječnika Objedinjenog hitnog bolničkog prijama poduzete su sve mjere, međutim, nažalost ovim putem moramo potvrditi da je, unatoč poduzetom, djevojčica preminula. Povodom tragične smrti djevojčice, ovim putem izražavamo iskrenu sućut članovima obitelji, rekli su nam iz zadarske Opće bolnice i time potvrdili priču koja je odjeknula u javnosti o još jednoj preranoj i tragičnoj smrti djeteta.
Kako doznajemo djevojčica je preminula od komplikacija izazvanih vodenim kozicama, u većini slučajeva bezopasne dječje bolesti.
 – Vodene kozice banalna su virusna dječja bolest koja u većini slučajeva prolazi brzo, i bez problema te za nju nema neke specifične terapije već se uglavnom liječe simptomi. Dakle, daju se puderi za osip i svrbež te antipiretici za skidanje temperature. Ipak, nekada se mogu razviti  i bakterijske upale respitornih organa ,koje mogu dovesti do komplikacija te se tada daju i antibiotici, ali ovo je u pravilu rijetko, rekao nam je Damir Biloglav, liječnik obiteljske medicine ne želivši komentirati konkretan slučaj jer nije s njim upoznat. Istaknuo je kako se kod svake virusne bolesti može dogoditi nepredvidiva reakcija imunološkog sustava koja može imati i fatalne posljedice. Može se dogoditi, rekao je, i da mladi ljudi umru od gripe jer je imunološki sustav imao rekaciju koja je neuobičajena.
 – Kod svih bolesti imamo tipičnu kliničku sliku, koju ima velika većina populacije, ali uvijek imamo i netipične kliničke slike, koje ima manji dio pacijenata, a koje mogu biti ili jako lagane ili jako teške. U svakom slučaju, uvijek je potrebno pratiti stanje pacijenta i kod bilo kakvih pogoršanja obavijestiti liječnika, zaključio je Biloglav.