Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

DRŽAVNI STRUČNI SKUP Cilj je kvalitetno strukovno obrazovanje uskladiti s tržištem rada

15.01.2019. 13:57
DRŽAVNI STRUČNI SKUP Cilj je  kvalitetno  strukovno  obrazovanje  uskladiti s  tržištem  rada


Danas je u hotelu Kolovare otvoren dvodnevni državni stručni  skup pod nazivom „Uloga ravnatelja srednje strukovne škole u strategiji  razvoja škole". Skup je namijenjen ravnateljima srednjih strukovnih škola, a na njemu su govorili stručnjaci iz područja školskog menadžmenta,  kao i stručnjaci iz prakse, te ravnatelji srednjih strukovnih škola.
Kako je na otvorenju naglašeno, cilj ovoga državnog skupa je usavršiti  uspostavljanje osiguranja kvalitete strukovnog obrazovanja i usklađivanje obrazovanja s tržištem rada.
Nakon prijepodnevnog plenarnog dijela, na poslijepodnevnim radionicama koje su moderirali ravnatelji imenovanih regionalnih centara  kompetentnosti u strukovnom obrazovanju, sudionici skupa imali su  priliku doznati što se sve radi u centrima izvrsnosti.
Sudionicima skupa, koji organizira Agencija za odgoj i obrazovanje,  obratio se pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije  Ivan Šimunić koji je, među ostalim, naglasio kako u županiji poput Zadarske, koja se odlukuje velikom geografskom raznolikošću, te uz kopnenu pokriva i dobar dio otočne površine, nije jednostavno upravljati  obrazovnim sustavom.
– Na ovom skupu nagasit će se tri važna obrazovna segmenta, a to su  kvaliteta srednjeg strukovnog obrazovanja, usklađivanje s gospodarstvom i uloga ravnatelja, istaknuo je Šimunić, te dodao da je upravo uloga ravnatelja ključna kako bi se strukovne škole što bolje uskladile s potrebama gospodarstva.
Prije radnog dijela prisutnima se obratio i pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo koji je kazao kako će ovaj skup poslužiti da se međusobno razmotre realne situacije i dođe do suglasja što  se sve želi i na koji način promijeniti u obrazovnom sustavu. Pomoćnik  ministra zahvalio je domaćinima na gostoprimstvu i žaleio svima uspješan rad.


"Škole trebaju biti partneri, a ne  konkurencija"
O važnosti ovog državnog skupa o ulozi ravnatelja srednje strukovne škole u strategiji razvoja škole, ravnatelj zadarske Strukovne škole Vice Vlatković Tihomir  Tomčić, kaže:
– Osim same tematike skupa, od velike važnosti je i održavanje radionica jer sudionici kroz sektorsku suradnju mogu svojim sugestijama definirati sve ono što žele.  Škole trebaju biti partneri, a ne konkurencija, a to od nas očekuju i učenici i gospodarstvo, kaže ravnatelj Tomčić, koji još naglašava da će opremanje cenatra, kao i  edukacija nastavnika pridonijeti što boljoj i kvalitetnijoj organizaciji nastave.