Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

MINISTRICA MURGANIĆ Rad vrtića prilagođavamo radnom vremenu roditelja koji sve duže ostaju na poslu ili rade u smjenama

15.01.2019. 14:59
MINISTRICA MURGANIĆ Rad vrtića prilagođavamo radnom vremenu roditelja koji sve duže ostaju na poslu ili rade u smjenama


U Kneževoj palači potpisan je ugovor u okviru poziva "Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja" sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda.
– Ovo je iznimno vrijedan i životno važan program koji nam donosi održivo rješenje za realne potrebe obitelji s djecom te omogućuje usklađivanje obiteljskog i poslovnog života. Ovo konkretno znači da će više od deset vrtića raditi do 22 sata, produljeni boravak organizirat će se u tri vrtića, zaposlit će se više od 30 odgojitelja i više stručnih suradnika i tehničkog osoblja. Ciljevi su ovo našeg projekta "Mreža ZaDar – mreža inovativnih vrtića po mjeri djece i roditelja" kojim je ovim pozivom osigurano oko 14 milijuna kuna. Poziv smo dočekali spremno jer smo anketom otkrili kako oko 400 djece treba vrtić u smjenskom radu, rekao je Branko Dukić, gradonačelnik grada Zadra dodavši kako će na ovaj način djeca moći više vremena provoditi s roditeljima. Ugovorom, dakle, Grad Zadar dobija 14 milijuna kuna koji će omogućiti nove sadržaje i mjere kao što su, već spomenuti produženi boravak u vrtiću, smjenski rad, poslijepodnevni rad te nove metode učenja kako djece, tako i djelatnika. U projektu su dva gradska vrtića Radost i Sunce te pet privatnih vrtića – Maslačak, Ribica, Klokan, Šuškalica i vjerski vrtić Golubica. 
Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovala je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Nada Murganić, predstojnica Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Zadru, Sandra Vukić, zamjenik župana Zadarske županije, Šime Vicković, te gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić.
 – Razmišljali smo kako brzo i kvalitetno napraviti demografske mjere koje bi brzo polučile rezultat. Uz brojne mjere i programe, koji su pokrenuti, došli smo i do potrebe za rad vrtića prilagodimo radnom vremenu roditelja koji sve duže ostaju na poslu ili rade u smjenama, rekla je Murganić i dodala kako im je cilj bio uskladiti obiteljski život s poslom.
Okupljene je pozdravio i Šime Vicković, zamjenik župana pozdravivši ovu ideju, kao i Sandra Vukić, predstojnica zadarskoh ureda HZZ-a koji je također partner u projektu.
Ivana Perić Zrilić iz Upravnog odjela za školstvo rekla nam je kako bi smjenski rad u vrtićima mogao početi već od travnja.
 – Potrebno je napraviti reviziju i analizu te vidjeti stanje na terenu kako bismo mogli krenuti sa smjenskim radom. Grad Zadar, apliciranjem na projekte mora garantirati održivost te ćemo stajati iza toga, rekla nam je Ivana Perić Zrilić.