Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

“PILOTI NA JEDAN DAN” Prilika za let i novi pogled na svijet

15.01.2019. 18:30
“PILOTI NA JEDAN DAN”  Prilika za let  i novi  pogled na  svijet


Aeroklub Zadar uskoro kreće s vrlo zanimljivim projektom  kojem će osnovni cilj biti popularizacija i omasovljenje zrakoplovstva i  zrakoplovnog sporta. Shodno tome i prilagođavajući se okolnostima javnosti, Aeroklub Zadar nudit će programe i aktivnosti prihvatljive, odnosno dostupne, većem broju ljudi, prvenstveno djeci i mladeži.
Riječ je o programu „Budi pilot na jedan dan“ namijenjenom prvenstveno srednjoškolcima, odnosno učenicima završnih razreda srednjih  škola, kako bi se kod njih pobudilo, ili još više potaknulo postojeću ambiciju da odaberu letenje kao svoju buduću profesiju. Sve to nam je u  razgovoru otkrio član Aerokluba Zadar i jedan od inicijatora projekta Ted  Vrkić dodavši kako se ideja u klubu pojavila inspirirana sličnim programima koji postoje dugi niz godina u svijetu.


Tridesetak minuta u klupskom avionu Cessna F172P
– Ovo je prva godina da izlazimo s ovim projektom te se nadamo primjerenom odazivu. Do sada smo u Aeroklub privlačili „gotove“, prethodno  osposobljene pilote s važećim civilnim dozvolama ili smo iste osposobljavali do razine PPL u Aeroklubu. Kako su takvim modelom Aeroklub  kao i klupsko letenje bili dostupni izrazito malom broju osoba, odlučili  smo otvoriti Aeroklub javnosti i našim sugrađanima, pojasnio je Vrkić  dodavši kako će Aeroklub do sredine ožujka 2019. putem sredstava javnog informiranja i plakata u školama raspisati upis u sve sekcije.
Mladež koja je već upisana ili se upiše u Aeroklub Zadar, samim članstvom ostvaruje preduvjete za sudjelovanje u navedenom programua,  nastavio je Vrkić.
– Sukladno našim mogućnostima i sredstvima, planiramo izvršiti do  trideset ovakvih letova u 2019. godini. Sudjelovanjem u ovom programu  svi mladi ljudi, sudionici programa, dobili bi priliku provesti jedan dan s  našim pilotima, te dobiti informativni let od tridesetak minuta u klupskom avionu Cessna F172P, kazao je Vrkić dodavši kako to ne znači samo  dobivanje prilike za let avionom već i sudjelovanje u prethodnoj i izvršnoj pripremi za let.


Motiv da izaberu letenje
Vrkić naglašava kako će učenici imati priliku upoznati i ostale službe  uključene u realizaciju leta (KZP, Zračna luka, Službe održavanja zrakoplova), te steći uvid kako se let planira i priprema. Konkretno, upoznat će  se s proučavanjem meteo izvješća, NOTAMA-a, s izradom navigacijskog  plana, naučit će proceduru najave leta nadležnoj službi KZP, kako izgleda prijeletni pregled aviona, proračun mase i balansa aviona itd., a prilikom samog leta imat će priliku vidjeti svijet odozgo, „očima pilota“, iskusiti doživljaje koje letenje pruža, te što je po razmišljanju Vrkića najvažnije, dobit će jak motiv da izaberu letenje kao svoju buduću profesiju,  bilo kroz civilno ili vojno školovanje.
– Smatramo da niti jedan drugi oblik promidžbe pilotskog zvanja ne  može pružiti motivaciju kao prvi informativni let, istaknuo je Vrkić.
Što se tiče osnovnoškolaca, Vrkić je kazao kako Aeroklub Zadar za njih  već dulje vrijeme organizira cjelogodišnje aviomodelarske, raketno-modelarske i aviomaketarske radionice.
– Kroz njih djeca stječu osnovna saznanja iz zrakoplovne tehnike i teorije letenja, a posebno dobru suradnju imamo s OŠ Šime Budinića i  profesorom Željkom Vidovićem iz koje nam dolazi ujedno i najviše djece, zaključio je Vrkić.




Prusac: Ovakvi projekti su potrebni  školama!
Ravnatelj Tehničke škole Zadar, Denis Prusac, oduševljen je prvim glasom o inicijativi Aerokluba Zadar koju pozdravlja u svakom pogledu.
– S obzirom da u našoj školi postoji smjer zrakoplovni tehničar, svaki pomak u tom  smjeru pozitivan je i itekako potreban školama. Siguran sam da će učenici biti zainteresirani jer ovo će biti prvi put da će naša škola na taj način surađivati s Aeroklubom Zadar, kazao je Prusac dodajući kako su do sada surađivali samo s MORH-om  koji je učenicima 3. i 4. razreda davao stipendije.
– Ako pogledamo naše zrakoplovne tehničare, smjer koji trenutno broji oko 50-tak  djece, već ih je polovica ušla u sustav stipendiranja, treći razredi dobivaju 700, a  četvrti 800 kuna mjesečno. No, ono što je još važnije u cijeloj toj priči je to što nakon škole ostaju raditi u vojsci, i to ne samo u bazi u Zemuniku, već postoji mogućnost i za Veliku Goricu i Split, objasnio je Prusac dodavši kako je ovo druga godina da ih vojska zapošljava. Pored toga, postoji i projekt „Postani vojni pilot“ (studijska razina) u sklopu kojeg, nastavio je Prusac, u zadarsku Tehničku školu dolaze  piloti iz baze u Zemuniku i učenicima drže predavanja i upoznaju ih sa zanimanjem  vojnog pilota.
Inače, Tehnička škola Zadar u sklopu nastavnog programa jedina u Zadru (i jedna  od dvije škole u Hrvatskoj, druga je u velikoj Gorici), nudi i program za zrakoplovnog  tehničara. Program je podjeljen u dva smjera IRE i ZIN. Smjer zrakoplovni tehničar  ZIM  koji se odnosi na zrakoplov i motor i smjer zrakoplovni tehničar -IRE koji se odnosi na instrumente, radio i elektroopremu.
Prusac je naglasio kako je Tehnička škola već uključena u razne aktivnosti u području zrakoplovstva, što se tiče MORH-a, odnosno HRZ-a i baze Zemunik.
– Djeca 3. i 4. razreda odrađuju praksu u bazi u Zemuniku, dojmovi su i više no  odlični, a još kada se na to sve doda da im je zagarantniran posao i plaća, te mogućnost daljnjeg napredovanja, s moje strane same pohvale, kazao je dodavši kako  se u vojsci u posljednje dvije godine očigledno nešto značajno promijenilo, jer se dosta toga za mlade pomiče na bolje.