Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

SREDIŠNJA MISA Biskup Mrzljak: Mučenici su sjeme kršćanstva

15.01.2019. 14:13
SREDIŠNJA MISA Biskup Mrzljak:  Mučenici su  sjeme kršćanstva


Svi smo mi po krštenju sveti, ali posebno se divimo onima  koje Crkva i službeno proglašava svetima i mučenicima. Ali ne treba tu  biti riječ samo o divljenju i štovanju, već o nasljedovanju. Da nam budu  primjer da budemo, kao i oni, hrabri kršćani. Je li naša vjera danas u nama živa ili je samo tradicija, folklor ili sjećanje? Mi smo danas ovdje jer  želimo da bude živa. Neki misle da Crkva ne treba biti toliko prisutna u  javnosti, da ne treba imati svoju riječ. Ja mislim da moramo i to ne toliko  možda kroz riječ, koliko kroz življenje vjere u svakom dijelu društva, rekao je varaždinski biskup msgr. Josip Mrzljak, predvodeći danas u prepunoj katedrali svetu misu u povodu svetkovine sv. Stošije, nebeske zaštitnice grada Zadra.
Mrzljak se u propovijedi osvrnuo na čitanje poslanice o pšeničnom zrnu koje ako padne na dno i umre, donosi obilat rod.
– Kad pšenično zrno padne na tlo, pokrije ga zemlja, ono umire, nestaje pred ljudskim očima. Ali nakon nekog vremena, klija novi život. Kad su  Isusa Krista mrtvog stavili u grob, mislili su da je tu kraj, da su ga se riješili. A zapravo, Isus Krist je postao prisutniji među ljudima nego što je  bio kad je hodao po zemlji. Kasnije, mislili su da će biti mirni kad ubiju  12 njegovih učenika. Isto je sa sv. Stošijom. Danas malo znamo o našim  prvim mučenicima, ali sjećanje na njih je i u 21. stoljeću veliko, možda i  sve veće. Rimski carevi koji su umislili da su bogovi, mislili su da će  uništiti kršćane, ali upravo po krvi mučenika se rađa život. Oni su sjeme  kršćanstva, rekao je msgr. Mrzljak.
Kako je istaknuo nadalje u propovijedi msgr. Mrzljak, i dana su kršćani  najviše progonjeni u cijelom svijetu.
– Misle ako progone kršćane da će time maknuti prisutnost božju sa  zemlje. Ali prevarili su se isto kao i svi oni do sad koji su tako mislili. I ne  tako davno, komunisti su mislili da će maknuti kršćane ako maknu prvog čovjeka u kršćana. I jesu, makli su Alojzja Stepinca, oteli i zatvorili,  ali i tu se događa zakonitost pšeničnog zrna. Nestaje ga i nema ga. A ima  li Stepinca danas među nama? Itekako ima, kazao je Mrzljak.