Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

TRŽIŠTE RADA Neki zadarski ugostitelji raspituju se i za radnike s Filipina

15.01.2019. 18:00
TRŽIŠTE RADA Neki  zadarski  ugostitelji  raspituju se  i za radnike  s Filipina


Božićni, novogodišnji i zimski, školski praznici su upravo završili i većina nas iako svjesna neumitnosti vremena još uvijek  ne razmišlja o ljetu i sezoni, ali o tome već sada moraju brinuti hotelijeri i ugostitelji tako da se svojevrsna "hajka" na sezonsku radnu  snagu, u prvom redu – kuhare i konobare sve više zahuktava.
Čak štoviše, lanjska turistička sezona pošteno još nije bila ni privedena kraju, a veliki poslodavci već su počeli naveliko obilaziti  susjedne zemlje u potrazi za novih oko 15 tisuća turističkih i ugostiteljskih radnika te pomoćne radne snage za ovu godinu.
Prema informacijama koje su bile objavljene u medijima, lani je  u turizmu i pratećim djelatnostima u tom sektoru, radilo oko 150  tisuća radnika, od čega je njih oko 15 tisuća bilo u sezonskom  režimu rada. No, prema nekim procjenama uz te brojke, ove bi ih  godine moglo nedostajati još toliko, oko 15 tisuća, pa je doslovno  sa zadnjim danima kalendarskog ljeta počela potraga za radnicima  koji bi trebali biti na raspolaganju turizmu s prvim danima proljeća.


Radnici iz susjedstva
Ali, radnike treba osigurati, pa su oglasi već objavljeni, počeli su  se voditi razgovori, pregovori, a u cijelu priču kako saznajemo,  uključuje se i sve više agencija koje imaju posredničku ulogu između radnika, u većini slučajeva iz susjednih zemalja i naših poslodavaca odnosno, ugostitelja i hoteljera.
– Ja srećom, nemam takvih problema jer kao što znate imam svoje stalne radnike jer radim cijele godine. Ali, upravo ovih dana i ja  planiram objaviti oglas za nekoliko radnih mjesta za pomoćnu radnu snagu. S obzirom na to da sam cijeli život u ovoj branši znam  da mnogi moji kolege već traže osoblje za sezonu i istina je da ih  traže i u nama susjednim zemljama. Čak sam čuo da se neki ugostitelji preko svojih prijatelja pomoraca raspituju i za radnike s Filipina. Ali, mislim da je ipak, puno jednostavnije naći radnike iz  susjedstva zbog jezičnih barijera – rekao je jedan od najpoznatijih  zadarskih ugostitelja i predsjednik Obrtničke komore Zadarske  županije Stipe Knežević.


Slavonci otišli u inozemstvo
Ponovio je kako ga najviše od svega muči činjenica da unatoč  kvalitetnim školama za izobrazbu radnika u ugostiteljstvu i turizmu, kronično nedostaje kvalificirane radne snage, pa je i to jedan  od razloga što ugostitelji skoro pa, svake godine sve ranije počinju  tražiti i angažirati sezonske radnike kako bi ih do početka sezone  obučili za rad. Situacija je dodatno pogoršana i činjenicom da su  konobari i kuhari koji bi iz unutrašnjosti primjerice, iz Slavonije ljeti dolazili raditi na more, sada masovno otišli u inozemstvo gdje su  za isti posao puno bolje plaćeni.
Iako na zadarskom Zavodu za zapošljavanje uvijek ima nezaposlenih kuhara i konobara, ugostitelji imaju velikih problema. Prema  mišljenju Stipe Kneževića te su osobe na Zavodu, samo formalno  zbog naknade. Dodao je i kako smatra da bi se situacija mogla popraviti tek za nekoliko godina kad rezultate počne davati promjena  u strukovnom obrazovanju i kada bude uvedeno više prakse što bi  ugostiteljima napokon trebalo donijeti i kvalificiranu radnu snagu.




Evidencija nezaposlenih
Prema evidenciji zadarskog Područnog ureda Zavoda za zapošljavanje na dan 31.  prosinca 2018. godine nezaposlenih kuhara je bilo – 143, a pomoćnih kuhara 109.  U prosincu se tražilo 14 osoba takvog profila i svih 14 je zaposleno. Što se pak, tiče  konobara, posljednjeg dana prošle godine na zadarskom Zavodu ih je bilo 215, a  tražilo ih se 12. Pomoćnih konobara je na Zavodu bilo 43, ali nažalost, lani u prosincu ih se nije tražilo. I u zadarskom Zavodu su potvrdili kako se cijela priča iz dana  u dan sve više intenzivira, pa je natječaja i oglasa za posao u ugostiteljstvu i turizmu  sve više. Po toj logici bi uskoro i svi ovi nezaposleni mogli naći posao.