Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

VJERODOSTOJNOST Nakon lažirane isprave u Ministarstvu, kreće provjera diploma cijelog sustava

15.01.2019. 18:45
VJERODOSTOJNOST Nakon lažirane isprave u Ministarstvu,  kreće provjera  diploma cijelog sustava


Prvog dana drugog polugodišta sve ravnatelje osnovnih i srednjih škola dočekao je dopis Ministarstva znanosti i obrazovanja u kojem se pozivaju na provjeru vjerodostojnosti diploma službenika i namještenika. Takav dopis koji je jučer dočekao zaposlenike obrazovnog sustava rezultat je nedavnog nevjerojatnog otkrića da je unutar samog Ministarstva zaposlena osoba koja je lažirala diplomu Hrvatskih studija, što je u dopisu školama iznijela i sama ministrica Blaženka Divjak, istaknuvši da je u proceduri novog zapošljavanja u Ministarstvu pronađena nevjerodostojna isprava.
Riječ je o ženskoj osobi koja se bavila administrativnim poslovima najprije kroz mjeru stručnog osposobljavanja, potom kroz projekt putem ugovora o djelu te je u konačnici u studenom putem javnog natječaja zaposlena na određeno vrijeme. Međutim, uobičajeni postupak provjere vjerodostojnosti diplome otkrio je da se radi o lažiranoj ispravi, a Ministarstvo je slučaj prijavilo policiji te ta osoba više nije njihova djelatnica.


Potaknuti ravnatelje
Ministrica je prilikom jučerašnjeg posjeta OŠ Jabukovac izjavila kako naputak Ministarstva treba potaknuti ravnatelje da diplome koje nisu provjerene provjere te da se jednako tako kod zapošljavanja svaki puta kad se nekoga provjeri, provjeri i njegova diploma i na taj način zaštiti sustav. Također je naglasila kako je važno da građani imaju povjerenje u sustav odgoja i obrazovanja i da se svi oni koji rade pošteno i inovativno svoj posao u školama i na fakultetima zaštite od svih onih koji takav sustav žele zlorabiti.
– Mi moramo biti sigurni da u našim školama rade stručni i kvalificirani učitelji i ostali zaposlenici te da roditelji i učenici u taj sustav imaju povjerenja, poručila je.
Ujedno je istaknula da smatra kako je bitno da se već sada uspostavi sustav kod novoga zapošljavanja, a onda da se provjere diplome koje nisu provjerene te je najavila da se naputak za sada usmjeri prvenstveno prema školama, a kasnije  i prema  visokom obrazovanju.
Prema njenom naputku sada oko 90 tisuća zaposlenih u sustavu obrazovanja i znanosti mora proći izvanredan postupak provjere vjerodostojnosti isprava o stupnju obrazovanja.
Na provjeru diploma ministrica nije pozvala samo ravnatelje škola, već i agencije iz nadležnosti Ministarstva obrazovanja, a iako dopis nije stigao i na adrese visokoškolskih ustanova rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Snježana Prijić Samaržija kaže kako nije neuobičajena praksa da poslodavci traže provjeru diploma.
– Nismo zaprimili dopis ministrice u kojem se traži provjera vjerodostojnosti diploma, ali nitko ne može osporavati nastojanje da sustav bude transparentan i učinkovit u sprečavanju prevara. Na Sveučilištu u Rijeci se zalažemo za najviše standarde akademskog integriteta s jasnim stavom da institucije moraju štititi zaposlenike, studente i sve građane od svake vrste prijevara i falsifikata, osiguravajući time najvišu kvalitetu i vladavinu prava. Nije rijetkost da Sveučilište u Rijeci zaprimi upit za provjerom vjerodostojnosti diploma, što rješavamo rutinski provjerom u evidenciji Sveučilišta ili prosljeđujemo fakultetima koji imaju neovisne evidencije. Razlozi provjera najčešće su dio postupaka koje poslodavac propisuje internim pravilima, ali pretpostavljamo da ima i provjera iniciranih opravdanom sumnjom. Prema mojim saznanjima, za one provjere koje su obavljane kroz sveučilišne evidencije, u vrijeme trajanja moga mandata nismo utvrdili nevjerodostojnost diploma, kaže prof. dr. Prijić Samaržija.


Dugotrajan proces
Iako prilikom zapošljavanja u osnovnoškolskom i srednjoškolskom sustavu provjera diploma do sada nije bila praksa ravnateljica Prve riječke hrvatske gimnazije Jane Sclaunich ističe kako se ta ustanova već susrela s masovnim traženjem utvrđivanja vjerodostojnosti isprava, ali onih koje je gimnazija izdala.
– Prošle smo godine imali jako veliki broj upita za provjeru svjedodžbi koje izdajemo, a stizali su od raznih gradskih uprava i javnih uprava, kao i Zagrebačkog holdinga. Mi nismo imali praksu provjeravati diplome naših zaposlenika, jer uglavnom se radi o dobro poznatim fakultetima s kojih stižu i diplomama koje su nam poznate. Sada će to biti dugotrajan postupak koji za nas neće biti nikakv problem, jer na nama je da samo zatražimo vjerodostojnost isprava za svakog zaposlenika, ali evidencije studija fakulteta bit će zatrpane, jer radi se o velikom broju djelatnika. Prošli smo to lani kada smo mi sami morali provjeravati, kaže ravnateljica.
Dodajući kako nema ništa protiv provjere diploma Sclaunich navodi i kako škole do 4. veljače imaju obvezu izraditi nove pravilnike o zapošljavanju te da je ovo prilika da se u pravilnike ugradi i obvezatnost provjere diploma. S činjenicom da će predstojeća provjera vjerodostojnosti isprava o završenom studiju biti dugotrajan proces slaže se i ravnatelj najveće riječke osnovnoškolske ustanove OŠ Srdoči Ivan Vukić koji također potvrđuje da u školama provjera diploma do sada nije bila praksa.
– Nismo tražili provjeru vjerodostojnosti diplome, ali nikada nismo ni imali slučaj koji bi nam iz nekog razloga bio sumnjiv. Samo naša škola ima 80 zaposlenih i jasno je da će ovo biti postupak koji će iziskivati određeno vrijeme, no krivotvorenje isprava je nedopustivo, ne samo u obrazovnim, nego i u svim profesijama – navodi Vukić.
Činjenicu da škole nisu imale praksu provjeravati diplome nastavnika potvrđuje i dekanica Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Lidija Vujičić, a slaže se i da fakultetske evidencije studija čeka opsežan posao.
– Do sada smo imali sporadičnih upita za provjeru vjerodostojnosti diplome. Možda jedan upit u tri godine. Sada nismo dobili nikakav dopis i još nam se nitko iz škola nije obratio. Međutim, nastava je tek počela i vjerojatno će do kraja tjedna biti upita, a riječ je o popriličnom poslu, jer za svakog diplomanta treba izvaditi dosje, provjeriti knjigu u kojoj je evidentirana diploma. Bit će to puno posla za evidenciju studija, zaključuje dekanica.




Inozemne diplome pri nostrifikaciji provjerene
U dopisu školama ministrica Divjak napomenula je da se za djelatnike koji su kvalifikaciju stekli izvan Hrvatske provjera vjerodostojnosti diploma obavlja preko Ministarstva vanjskih i europskih poslova, kao i da je tražena provjera već provedena za sve državne službenike. Međutim, ravnateljica Prve riječke hrvatske gimnazije Jane Sclaunich ističe da je provjera inozemnih diploma potpuno nepotrebna, jer one su prilikom nostrifikacije provjerene.
– To je pomalo problematičan zahtjev, jer nostrifikacija i kvalifikacija inozemnih diploma ionako je iznimno dugotrajan proces. Imamo slučajeve nastavnika koji su diplomirali u Ljubljani i na nostrifikaciju i klasifikaciju čekaju više od godinu dana. Pored toga nostrifikaciju provodi Agencija za visoko obrazovanje koja u tom postupku provjerava vjerodostojnost svih dokumenata. S novim naputkom Ministarstva morat ćemo ispočetka prolaziti cijeli taj dugotrajan postupak, upozorava Sclaunich.