Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Hrvatska vladarica koja je imala šesnaestero djece

16.01.2020. 14:00


Hrvatski državni arhiv i Zavičajni muzej Biograd na Moru u povodu proslave Dana grada i blagdana Sv. Stošije u izložbenom prostoru muzeja postavili su izložbu Marija Terezija (Nos Maria Theresia… Dalmatiae, Croatiae, Sclavoniaeque regina apostolica..).
– Ova izložba na temelju arhivskoga gradiva koje se čuva u Hrvatskome državnom arhivu, oslikava uvođenje i provedbu reformi Marije Terezije na prostoru tadašnje Hrvatske, kazao je Draženko Samardžić, ravnatelj Zavičajnog muzeja.
Marija Terezija (Beč, 13. svibnja 1717. – Beč, 29. studenoga 1780.), kćerka i nasljednica Karla VI., prva je i jedina žena koja je vladala Habsburškom Monarhijom. Po četrdesetogodišnjem razdoblju znakovite i utjecajne vladavine, jedne od najduljih u Habsburškoj Monarhiji, i danas se nakon tri stotine godina smatra gotovo najpopularnijim i najistaknutijim austrijskim vladarom.
– Napose se pamti po mnogim značajnim reformama koje je provodila u cilju jačanja birokratske i vojne učinkovitosti svojih dominiona, istaknula je Anamarija Gorenc, kustos pripravnik u biogradskom Zavičajnom muzeju.


Obvezno osnovno obrazovanje
Gorenc je govorila i o reformama i o politici Marije Terezije u hrvatskim zemljama, Banskoj Hrvatskoj i Vojnoj krajini, u širem kontekstu Habsburške Monarhije, kao i o glavnim aspektima njezine vladavine.
– Po stupanju na prijestolje temeljem pragmatičke sankcije 1740. godine bila je prisiljena u Ratu za austrijsko naslijeđe te u Sedmogodišnjem ratu oružjem braniti svoje pravo na prijestolje. Slabosti monarhije uočene tijekom tih ratova, usmjerili su Dvor na reformsku djelatnost koja će postati temeljno obilježje vladavine Marije Terezije. Imajući pred očima uspješan pruski koncept uprave, reforme su bile usmjerene prema ujednačavanju pokrajinskih uprava i jačanja kraljevske vlasti u svim pokrajinama. No reforme su se odrazile i na ostale vidove života, naglasila je Gorenc.


Majka vojvotkinje, dvije kraljice, dva cara
Marija Terezija je u nizu reformi na svim poljima uvela između ostalog i ono o obveznom osnovnom obrazovanju.
– Kao mlada vladarica koja je morala voditi dva dinastička rata, vjerovala je da njen interes mora biti interes njenih podanika; kao iskusna vladarica shvatila je da interes njenih podanika mora biti njen interes, reći će biogradska kustosica.
Vladala je kao nadvojvotkinja Austrije, kraljica Ugarske, Češke, Hrvatske. Iako se od nje očekivalo da vlast prepusti mužu Franji, a kasnije sinu Josipu, koji su formalno bili njeni suvladari u Austriji i Češkoj, Marija Terezija je bila apsolutni vladar svojih posjeda.
– Imala je šesnaestero djece među kojima su bili francuska kraljica, napuljska kraljica, parmska vojvotkinja, i dva cara Svetog Rimskog Carstva, reći će Anamarija Gorenc.
Ova izuzetno zanimljiva i poučna izložba za razgled bit će otvorena do lipnja.




Pakoštanci otvaraju biogradsku Noć muzeja
I ove godine će se u Zavičajnom muzeju Biograd na Moru održavati manifestacija Noć muzeja. Družit ćemo se 31. siječnja 2020. godine od 19 sati, kada ćemo otvoriti izložbu 2. Međunarodne likovne kolonije Župe Pakoštane 2019., na kojoj je sudjelovalo 30 umjetnika iz Hrvatske i Njemačke, te 12 učenika Osnovne škole Pakoštane. Na otvaranju izložbe nazočit će don Jerolim Jere Lenkić, župnik Pakoštana, organizator likovne kolonije, Marija Balen, umjetnička voditeljica likovne kolonije, Verice Kovač, predsjednica Hrvatske udruge kreativnih amatera (HUKA), sudionici kolonije, predstavnici Općine Pakoštane i Grada Biograda na Moru i brojni drugi. Uz to vas čeka i zanimljiv popratni program, pozvao je Draženko Samardžić.