Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Imaginarni svijet Marije Joze u Gradskoj loži

16.01.2020. 15:00


U organizaciji Likovne udruge Art Forum Zadar, u izložbenom paviljonu Gradske lože Narodnog muzeja Zadar, u utorak se sa svojih 40 slika u tehnici enkaustike predstavila zadarska slikarica Marija Joza.
»Imaginarni svijet apstrakcije« naziv je izložbe koji je privukao veliki broj posjetitelja koji su vidno uživali u bogatom programu koji je slikarica priredila zajedno s moderatoricom večeri, profesoricom Natali Miletić i profesorom Borisom Žužom, predsjednikom Art Foruma, koji je ujedno i osmislio cijeli koncept izložbe.
Doprinos svečanosti otvorenja izložbe koja se može pogledati do 28.siječnja, uz mladu Evu Knežević, inače učenicu 2. razreda srednje Glazbene škole »Blagoje Bersa« koja je na gitari izvela kompoziciju Jorgea Morela: Sonatina 1. stavak i obradu pjesme »Love Story« iz istoimenoga filma, svoj obol je dala i majka slikarice i pjesnikinja Anka Zekanović, koja je ovom prigodom pročitala stihove iz svoje nedavno objavljenje zbirke pjesama »Rukoveti ljubavi«.
S posebnim zadovoljstvom, podršku izložbi je dala i zadarska pjesnikinja i recitatorica Nikolina Mojić u pratnji na gitari Milana Ciglara koji je vokalnom izvedbom autorske pjesme, pjesnikinju uveo u njezin već prepoznatljiv stil interpretacije stihova. Mojić je ovom prigodom govorila stihove Vesne Parun »Kad bi se moglo otputovati«.
Govoreći o umjetničkom radu Marije Joze iza koje su već četiri samostalne izložbe, Boris Žuža se posebno referirao na tehniku enkaustike koju slikarica oplemenjuje svakim novim radom, uvodeći nove slikarske intervencije zbog kojih je svaki njezin rad originalan i neponovljiv.
-Marija Joza svoje slikovne kreacije ostvaruje u likovnoj tehnici enkaustike koja podrazumijeva stapanje voska kao vezivnog sredstva sa posebnim pigmentima boja koje se nanose na odgovarajuću papirnatu podlogu, objasnio je profesor Žuža, dodavši kako se umjetnica ponekad koristi i dodatnim intervencijama koristeći metalne nastavke, da bi utisnula i naglasila pojedine tragove u cilju pojačane sugestivnosti izraza, potvrdio je Žuža.


»Marija sav višak upijene ljepote i ugode pretvara u vesele kompozicije na bijelom papiru koji svojom glatkom površinom dozvoljava lagane prijelaze čitavog niza tonova boja
Natali Miletić


Profesor Boris Žuža se u predstavljanju rada i opusa slikarice posebno osvrnuo i na broj posjetitelja, koji su ga vidno iznenadili svojim dolaskom u tolikom broju.
-Bilo je za pretpostaviti da će izložba biti posjećena, ali kad vas vidim u ovolikom broju sretan sam, jer ste svojim dolaskom potvrdili simbiozu između slikara i vas koji uživate u umjetnosti, a to ste upravo dokazali s tim što ste večeras ovdje, zadovoljno je rekao profesor Žuža.
Na kraju svog osvrta, Žuža je dodatno objasnio kako slikarica prilikom svog umjetničkog stvaranja objedinjuje složenu dinamiku u simbiozi pokreta i imaginacije te da na takav način stvara nepoznate svjetove koji privlače pažnju svakog gledatelja.
Marija Joza koja se slikarstvom bavi zadnjih deset godina, privukla je veliki broj onih koji su prepoznali i koji prate njezin slikarski potpis te je za nju tehnika enkaustike nešto posebno u čemu ona uživa.
-Presretna sam kada imam svoje vrijeme za rad u enkasutici. To je onaj dio dana, kada nakon svih obaveza pobjegnem u svoj svijet i kada mi ne treba nitko. Tada ja zakoračim u svoju oazu i stvaram, objasnila je umjetnica, te je dodala kako ju raduje ova izložba za koju nije vjerovala da će biti baš toliko posjećena te da joj je ova izložba dodatan vjetar u jedra za daljnje stvaranje i ostvarenje u umjetničkom izričaju, te se je zahvalila svima koji su uveličali ovu večer.




O slikarici
Slikarica Marija Joza, djevojački Zekanović, rođena je u Zadru 1970., godine. Nakon završene Osnovne i Srednje medicinske škole u Zadru, te završenog studija Fizoterapije počela je raditi u Općoj bolnici Zadar u neurofiziloškom laboratoriju. Udana je i i majka je dvoje djece. Potječe iz umjetničke obitelji i prva izložba bila je obiteljska, pod nazivom » Slikarski radovi obitelji Zekanović«, gdje je svoje radove izložila zajedno sa ocem i bratom u crkvici svetog Petra i Andrije u Zadru. Uslijedile su samostalne izložbe: u caffe baru Đina pa u Benkovcu te u Biogradu na Moru i sada u Gradskoj loži.