Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Novi izazov je Europsko prvenstvo u Parizu

19.01.2020. 17:00


 Nakon 2018. Paola Borović najbolja je sportašica Zadarske županije i u 2019. godini. Iznenađenje?
– Ovo priznanje me ugodno iznenadilo i razveselilo. Uvijek se kaže kako je puno teže braniti nego prvi puta osvojiti i moram se složiti s time. Konkurencija je bila jaka, sve su to djevojke koje su postigle vrijedne rezultate u prethodnoj godini i na tome im čestitam. Također, čestitam i svim laureatima i nominiranima te svima želim uspješnu sportsku godinu. Prošlogodišnja nagrada za najbolju sportašicu Zadarske županije za mene ima posebno mjesto, a vjerujte mi i ova. Zadar je moj grad, moje najdraže mjesto te biti proglašen najboljom znači mi puno i zato hvala svim novinarima koji su glasali za mene i prepoznali moje rezultate i trud – ističe Borović iza koje je godina puna uspona, padova i lekcija.


Rekord pa ozljeda
– Sezona je počela dobro, nakon ozljede vratila sam se na stazu i u prvom natjecanju srušila državni dvoranski rekord u troskoku te osvojila dvostruki naslov prvakinje Hrvatske. Nakon toga slijedilo je Prvenstvo Balkana gdje sam osvojila treće mjesto. Balkanska federacija proširila je broj članica na 21, velik broj država se ni ne nalazi na Balkanu, ali im je omogućen nastup kako bi natjecanje bilo što jače i konkurencija veća. Od prošle godine i Ukrajina je dobila pravo nastupa, ona je poznata po velikom broju dobrih skakačica i biti treći u takvoj konkurenciji puno mi je značilo.


13,55 metara hrvatski je dvoranski rekord u troskoku. Borović ga je postavila 2. veljače 2019.




Nakon zimske stigla je i ljetna sezona u koju je Borović ušla puna optimizma i želje za dobrim rezultatima.
– Na prvom natjecanju skočila sam blizu osobnog rekorda, ali imala sam i nekoliko skokova s prijestupom koji su mi bili najbolji dokaz koliko sam zapravo bila spremna daleko skočiti.
Međutim, onda je sve krenulo nizbrdo.
– Počela sam osjećati nedostatak energije i nemoć na treningu. Nalazi krvi su pokazali da mi je željezo jako nisko, krenula sam s terapijom. Kada je trebao slijediti najvažniji dio sezone, moj organizam je trebalo pokrenuti iz početka. Teško mi je to palo jer sam znala koliko sam bila spremna, ali trener i ja smo odlučili biti oprezni jer zdravlje je ipak najvažnije. Tad sam saznala i još jednu lošu stvar, nisam bila pozvana na Univerzijadu zbog neprofesionalnih razloga koji nisu imali veze sa sportom i mojim rezultatima. Tamo bi sigurno ušla u finale i borila se za medalju, ali birokracija nije bila na mojoj strani. Sve to dalo mi je dodatan motiv, na Prvenstvu Hrvatske obranila sam obje titule i tijelo se počelo vraćati u formu.


Početak sezone
A onda…
– Dva dana prije nastupa na Kupu Europe, na zadnjem treningu, pukla mi je loža. Drugu godinu zaredom, u najvažnijem dijelu sezone. Srce mi se slomilo. Vjerujte, nema veće kazne za sportaša od ozljede. Međutim, zahvaljujući divnim ljudima kojima sam okružena u najkraćem mogućem vremenu dobila sam dijagnozu i terapiju, a moj klub je sve financijski pokrio. Svaki oporavak je psihološki težak, možda vas dovede u pitanje jeste li vi za to? Međutim, ja stvarno volim atletiku i vjerujem da sam sposobna za velike stvari. Nisam osoba koja odustaje, a ove prepreke su me samo ojačale i iz svake sam puno naučila.
Počele su pripreme za novu sezonu.
– Uz sebe imam ljude koji vjeruju u mene, imam podršku obitelji i sestre Ive koja najbolje razumije kako je sport pun uspona i padova, ali se trud na kraju uvijek isplati. I neizostavna karika je moj trener Siniša Ergotić koji je maksimalno posvećen svom radu i zna koliko toga možemo napraviti zajedno. Zato u novu sezonu ulazim puna optimizma, odradila sam jako dobar pripremni period i napredak je vidljiv u brojnim segmentima.
Početak sezone je već za nekoliko dana.
– Najvažnija natjecanja su za mjesec dana. Osjećam se spremno za daleke skokove. U ljetnoj sezoni glavni cilj je osigurati nastup na Prvenstvu Europe u Parizu. Znam da to imam u nogama i da će sve napokon doći na svoje. Mislim da uz naporan rad, vjeru i ljubav za to što radite snovi postaju stvarnost.


Najbolja sportašica
1995. Slavica Vulin
1996. Ivana Grubić
1997. Maja Vidaković
1998. Vanja Saratlija
1999. Željka Vlakić
2000. Jelena Jurlina
2001. Ivana Puzar
2002. Jelena Jurlina
2003. Ivana Didović
2004. Maja Mitrović
2005. Renata Petani
2006. Renata Petani
2007. Marija Vrsaljko
2008. Marija Vrsaljko
2009. Nikolina Tokić
2010. Ines Ikić
2011. Marcela Marić
2012. Lucija Mijolović
2013. Lucija Mijolović
2014. Marcela Marić
2015. Katja Čizmin
2017. Maja Perinović
2018. Paola Borović
2019. Paola Borović


Brojke
Računajući sva nacionalna prvenstva, od mlađih kadetkinja do seniorki Borović ima čak 59 medalja, od toga je 21 seniorska. Aktualna je vlasnica čak 10 nacionalnih rekorda.