Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Postignut dogovor s dva ginekologa i jednim pedijatrom

15.01.2020. 13:03


Na gorući problem nedovoljnog broja ginekologa, a koji je postao glavna tema u Zadru ovih dana, očitovali su se i iz Zadarske županije pod čijom je ingerencijom Dom zdravlja. Naime, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Bernard Maruna odgovorio nam je kako se planira riješiti ovaj problem.
– Zadarska županija zatražila je od Doma zdravlja Zadarske županije da u što skorijem razdoblju pronađe konkretan način rješavanja problema nedostatka ginekologa i pedijatara. Na tu temu održano je više radnih sastanaka s predstavnicima naših zdravstvenih ustanova s ciljem zajedničkog djelovanja na rješavanju spomenutog problema. Prema posljednjim informacijama, postignut je načelan dogovor s dva specijalista ginekologije i jednim specijalistom pedijatrije. Jedan ginekolog bi mogao početi raditi čim regulira svoj radno-pravni status sa sadašnjim poslodavcem, dok za zapošljavanje drugog ginekologa i pedijatra naječaj treba raspisati HZZO, te očekujemo od njih da to naprave u najbržem mogućem roku, odgovorilo je gospodin Maruna. Naglasio je kako s ciljem što kvalitetnije zdravstvene skrbi za sve stanovnike, Zadarska županija želi dugoročno riješiti problem nedostatka pedijatara i ginekologa, ali i ostalih medicinskih djelatnika te su od zdravstvenih ustanova kojima su osnivač zatražili da im dostave dugoročni plan specijalizacija.
– Podsjećamo da Dom zdravlja Zadarske županije trenutno ima dvije specijalizacije iz djelatnosti zdravstvene zaštite žena te tri specijalizacije iz zdravstvene zaštite predškolske djece. Prema sadašnjim informacijama, u djelatnosti zdravstvene zaštite žena jedan se liječnik sa specijalizacije treba vratiti za godinu i dva mjeseca, a druga liječnica za otprilike dvije godine. U djelatnosti zdravstvene zaštite predškolske djece jedna se liječnica treba vratiti za godinu i šest mjeseci, a druge dvije liječnice za tri godine, kazao je Maruna.