»Sud nije zakasnio iako 17 godina nije ništa napravio, a radnici zakasnili predati potraživanja?!«

Slika korisnika martinazd
Bivši radnici Croatia Zadar linea prosvjedovali za svoje otpremnine
Sud ništa nije napravio 17 godina da bi sada, kad je na račun stečajne mase uplaćen novac kojim bi se radnicima isplatio barem dio njihovih potraživanja, prvo Trgovački sud u Zadru, a sada, nakon naše žalbe i VTS, donijeli odluku kojom se radnička potraživanja u iznosu od 4.616.770 kuna odbacuju zbog nepravovremenog zahtjeva, kazao je Uranija
ZVONKO KUCELIN
Još jedan prosvjed bivših radnika Cratia Zadar linea ispred zadarskog Trgovackog suda

Nezadovoljni najnovijim rješenjem Visokog trgovačkog suda RH kojim je presuđeno da nakon dva desetljeća ostaju bez otpremnina, bivši radnici zadarskog autobusnog prijevoznika Croatia Zadar linea jučer su održali još jedan mirni prosvjed pred zgradom Trgovačkog suda u Zadru.
Vedran Uranija, sindikalni povjerenik i pravni zastupnik Teritorijalnog ureda SSSH Zadar uvodno je kazao kako je ovo najdulji stečaj u Republici Hrvatskoj te da je tijekom dvadeset godina otkako traje napravljen niz propusta na štetu radnika.

Borba za prava 74 radnika

- Bivša zaposlenica i jedan odvjetnički ured koji su u to vijeme zastupali radnike propustili su rok za predaju radničkih potraživanja, ali je stečajni upravitelj kasnije ta potraživanja radnicima priznao. Sud ništa nije napravio 17 godina da bi sada, kad je na račun stečajne mase uplaćen novac kojim bi se radnicima isplatio barem dio njihovih potraživanja, prvo Trgovački sud u Zadru, a sada, nakon naše žalbe i VTS, donijeli su odluku kojom se radnička potraživanja u iznosu od 4.616.770 kuna odbacuju zbog nepravovremenog zahtjeva, kazao je Uranija te najavio daljnju borbu za ostvarivanje prava 74 radnika. Kazao je kako će 50-ak radnika uskoro otići na prosvjed na Markov trg i tražiti primanje kod predsjednika VTS-a Đure Sesse, ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, ali i novoizabranog predsjednika. Od njih će tražiti ubrzanje postupaka koji su pred njima i to na Vrhovnom sudu, Ustavnom, ali i Europskom sudu pravde u Starsbourgu.


»Molimo suca Novaka neka nam se javi i neka nam pomogne da nađemo spis u kojem je on priznao naša potraživanja prije deset godina jer nam kažu da u zadarskom sudu tih papira više nema«

Predrag DUŠEVIĆ

- Tražit ćemo potporu, nemiješanje u sudske postupke ili utjecanje na odluke, a sve kako radnici ne bi čekali još 20 godina. Neki, nažalost, više i nisu među nama. Dakle, tražit ćemo reviziju postupka, a kako je prekršen Stečajni zakon kao i ljudska prava ovih radnika na razuman rok suđenja, obratit ćemo se istovremeno i sudu u Strasbourgu, kazao je Uranija, a njegov sindikalni kolega Predrag Dušević iz Sindikata prometa i veza pri SSSH pozvao je danas umirovljenog suca Trgovačkog suda u Zadru koji je 2010. godine prihvatio i priznao prijedlog Frane Zvonimira Negra, stečajnog upravitelja, za isplatu radničkih potraživanja.

Pojedinačno potražuju od 15 do 82 tisuće kuna

- Molimo suca Novaka neka nam se javi i neka nam pomogne da nađemo spis u kojem je on priznao naša potraživanja prije deset godina jer nam kažu da u zadarskom sudu tih papira više nema. Nakon 17 godina sud odbacuje naše zahtjeve jer su zakašnjeli i zastarjeli, a što je sa sudom? Kako njima nije zastrarjelo da nakon tolikih godina odbaci naša potraživanja, upitao je Dušević dodajući kako radnici neće odustati i kako će se boriti svim raspoloživim sredstvima i pokucati na sva vrata koja mogu dok ne dobiju svoj zarađeni novac. Izrazio je sumnju i u zakonitost samog postupka otvaranja stečaja u Croatia Zadar lineu te prebacivanje radnika u drugu tvrtku. Upravo u tom prebacivanju on vidi protek vremena koji se sada uzima kao temelj za odbacivanje radničkih zahtjeva za isplatom otpremnina.
- Radnici nisu htjeli da ih se prebacuje, ali ništa nisu mogli. Drugo, što je sa starim autobusnim kolodvorom na Poluotoku, s »krugom« CZL-a koji je u cijelosti preuzet temeljem potraživanja koja su daleko manja od njegove vrijednosti? Neka konačno institucije odrade svoj posao i to preispitaju. Tu je napravljen kriminal, a sumnjamo i u dobronamjernost poteza koje je godinama povlačio stečajni upravitelj, poručio je Dušević.
Ukupno 74 radnika kojima su priznata pa odbačena potraživanja pojedinačno potražuju od 15 do 82 tisuće kuna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)