Četvrtak, 9. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Zadar – međunarodna točka darovitosti!

16.01.2020. 11:15


U prosincu 2019. godine European Talent Support Network (ETSN), tj. Europska mreža za podršku darovitih, prihvatila je prijavu Grada Zadra za proglašenjem Centara izvrsnosti Europskom točkom za darovite – European Talent Point (ETP). Svečana dodjela certifikata održat će se u Varaždinu, 2. ožujka 2020. godine, najavili su iz Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra.


– Europska mreža za podršku darovitima je sustav koji se neprestano transformira i razvija.


Europski centri za darovite su središta mreže, a Europske točke darovitosti, što će postati i Centri izvrsnosti Grada Zadra, su čvorovi u mreži, kao jednakopravni članovi. Mreža okuplja 25 centara za darovite u Austriji (2), Belgiji (2), Češkoj, Danskoj, Grčkoj, Nizozemskoj, Irskoj, Litvi, Mađarskoj, Njemačkoj (2), Italiji, Švicarskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Španjolskoj, Turskoj, Peruu, Saudijskoj Arabiji, Portugalu, Hrvatskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Indiji, te gotovo 400 točaka darovitosti iz 44 zemlje širom svijeta, pojasnio nam je Joso Nekić, pročelnik UO za odgoj i školstvo. Istaknuo je kako su dijeljenje, transparentnost, suradnja, kao i uspostavljanje zajedničkog identiteta ključne vrijednosti Europske mreže za podršku darovitima. Razgovarali smo s njim i Ivanom Guglielmini iz odjela za školstvo te su nam najavili brojne planove za sljedeću godinu, a koji se tiču poticanja nadarenih i darovitih učenika te njihovim mentora.




U tom smislu istaknuli su kako je cilj i zadaća Grada Zadra podrška nadarenim učenicima osiguravanjem potrebnih uvjeta za rad na razvijanju iskazane nadarenosti na određenom području, kao i stvaranje okruženja u kojem pomoć dobivaju od posvećenih mentora kako bi širili svoje interese i znanje na području za koje su zainteresirani.


– Prvi Centar izvrsnosti za osnovne škole Grada Zadra osnovan je tijekom školske 2012./2013. godine kao dodatni poticaj dijelu zvanja koja spadaju u STEM područja. Grad Zadar je s Matematičkim društvom Zadar, za učenike osnovnih škola, pokrenuo pilot projekt osnivanja Centra izvrsnosti za matematiku. Centar okuplja oko 35 učenika koji pokazuju nadarenost i interes za matematiku, te sudjeluju u školskim natjecanjima.


Program realiziraju učitelji koji su članovi Matematičkog društva Zadar, a provodi se u prostorijama OŠ Šime Budinića, pojasnila je Guglielmini. Dodala je kako je Grad Zadar potom, u suradnji s Udrugom mladih matematičara i fizičara Zadar pokrenuo pilot projekt Centra izvrsnosti za fiziku, također za učenike osnovnih škola kojima je osnivač. Centar je okupio 55 učenika koji pokazuju nadarenost i interes za fiziku, te također sudjeluju u školskim natjecanjima. I ovaj program realiziraju učitelji članovi Udruge mladih matematičara i fizičara Zadar, a provodi se u prostorijama OŠ Šimuna Kožičića Benje.


– Od drugog polugodišta školske godine 2016./2017. godine Grad Zadar je u suradnji s Društvom informatičara Zadar pokrenuo i Centar izvrsnosti za informatiku. Program provode učitelji osnovnih škola Grada Zadra u prostorijama osnovne škole Šimuna Kožičića Benje, a Centar trenutno okuplja 60 zainteresiranih učenika. Centri su uglavnom usmjereni na pripremu učenika za natjecanja, ali ih osim toga pripremaju za daljnje produbljivanje interesa za određeno područje kao i čitavo obrazovanje i konkurentnost na tržištu rada. Učenici i mentori dodatno dobivaju tehničku podršku (računala, druge potrebne instrumente), istaknula je Guglielmini.


Istaknula je kako su u partnerstvu s osnovnom školom Bartula Kašića kroz projekt „InovA@skola“ uspostavili online platformu "Online centar Zadar za darovite" (http://zadar- za-dar.eu/), kreirali inovativni instrumentarij i postupke za identifikaciju potencijalno darovitih učenika, inovativne školske planove i programe, priručnike i digitalne nastavne materijale za njihov optimalan razvoj u redovnom razrednom odjeljenju, opremili sedam osnovnih škola specijaliziranom didaktičkom opremom u radu s darovitim učenicima na području prirodoslovlja i STEM područja, ali i za razvoj informacijske pismenosti (digitalna, čitalačka, jezična i dr.). Slijedom navedenoga, dodala je, plan Grada je poticanje identifikacije, ranije detektiranje darovitosti, detekcija i ostalih područja darovitosti (poput likovnog, glazbenog…), a ne samo opće intelektualne  posobnosti. Strateški plan je, istaknula je, u sljedećih pet školskih godina omogućiti stručnim suradnicima i učiteljima da na vrijeme prepoznaju više od 20-30% darovitih učenika.


– U 2020. godini planirano je osnivanje novih centara izvrsnosti, prije svega Centra izvrsnosti za hrvatski jezik. U planu je i osnivanje Centra za poduzetništvo koji bi okupio učeničke zadruge osnovnih škola Grada Zadra koje su se, već drugu godinu zaredom, a na poziv Veleposlanstva RH u Mađarskoj, predstavile na Diplomatskom sajmu u Budimpešti, na štandu Republike Hrvatske, istaknuo je Joso Nekić. Najavio je kako će u smislu podrške i poticaja području inovacija i modernih tehnologija u učenju i poučavanju Grad Zadar, u suradnji s partnerima (osnovnim školama Grada Zadra, Centrima izvrsnosti i udrugama) organizirati STEM tjedan, koji će se održati u travnju 2020. godine.


– STEM tjedan u Zadru 2020. je projekt koji obuhvaća pripremu i realizaciju međunarodne manifestacije promoviranja, prezentiranja i implementiranja SteAm vještina, inovacija i popularizacije znanosti i inovativnih načina poučavanja u obrazovanju. Kroz tjedan dana organizirat će se radionice, izložbe, panel diskusije, radni sastanci i izrada smjernica za buduću suradnju i projekte. Krajnji cilj je obogatiti odgojno – obrazovnu ponudu izvannastavnih aktivnosti osnovnim školama u Gradu Zadru, kao i potaknuti komplementarni doprinos ostalih ustanova na uspostavi i razvoju "Maker"; kulture, najavio je Nekić. Dodao je da će se STEAM tjedan organizirati 20. – 26. travnja 2020. na više lokacija: Kazalište lutaka Zadar, Sportski centar Višnjik, OŠ Bartula Kašića, OŠ Petra Preradovića te Dječji vrtić Sunce.


Prvi dio programa provodi Udruga za robotiku, inovativnost i kreativnost "ROBOTIC" i u sklopu njega planira realizirati aktivnosti "Mini Maker Faire Zadar" te "SteAm za najmlađe i one starije". Drugi dio programa provodi partnerska udruga, "Zadar developers Hub" koja će biti odgovorna za realizaciju aktivnosti "Vulca 2020" te "Innovation in Education".


FabLab Zagreb– udruga za digitalnu fabrikaciju je partner navedenim udrugama. Aktivnosti su namijenjene predškolskoj i školskoj djeci, odgojiteljima i učiteljima, ravnateljima i roditeljima, ali i svima koji su zainteresirani. Kao glavne aktivnosti istaknuli su program od devet SteAm radionica za najmlađe i one starije kao i dvije interaktivne predstave. Također su istaknuli Mini Maker Faire Zadar na kojem je najavljen dolazak 80 inovatora iz zemalja EU koji će prezentirati inovacije i izume te održati radionice. U dijelu Vulca 2020. održat će se trodnevno druženje inovatora, učitelja, poduzetnika, volontera i predstavnika ustanova koje djeluju u području SteAma sa svrhom raspravljanja tematskih područja cirkularne ekonomije, održivog razvoja otoka, inovacija u poučavanju, umrežavanja inovatora, stvaranja MakerSpace pokreta u Zadru i dr. Četvrti dio "Innovation in Education" podrazumijeva posjet grupe učitelja, nastavnika, ravnatelja i istraživača udruge "Innovation in Education", okupljenih pod vodstvom prof. Adama Maltesea sa Instituta u Inidiani (U.S.A), zadarskim osnovnim školama u svrhu prijenosa primjera dobre prakse o inovativnim modelima učenja i poučavanja, primjeni IKT u nastavi, novim trendovima u nastavi povezanoj sa SteAm vještinama i projektnim radom, stvaranjem Makers kulture u školama.


– Pred sam kraj školske godine, kao kruna cjelogodišnjeg rada i svojevrsna "fešta od nadarenosti" održat će se Dani izvannastavnih aktivnosti gdje se osnovne škole Grada Zadra predstavljaju javnosti na gradskim trgovima i ulicama i pokazuju sve ono što se radilo kroz godinu, a u sklopu izvannastavnih aktivnosti u školama. Svečanost završava nagrađivanjem onih učenika koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na županijskim i državnim natjecanjima, zaključio je Nekić.


Centar izvrsnosti za matematiku


– Polaznici Centra redovito sudjeluju na Festivalu matematike u Splitu, više puta zauzeli


prva mjesta


– 2019. godine 36 polaznika Centra sudjelovalo na Festivalu matematike


Krapinsko–zagorske županije, u ekipnom natjecanju osvojili jedno 2. i jedno 3. mjesto


– Kroz Centar izvrsnosti prošlo je gotovo 200 učenika, a pojedini više godina predstavljaju


Hrvatsku na međunarodnim natjecanjima. U osnovnoškolskoj ekipi koja predstavlja


Hrvatsku na Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi bilo je dvoje Zadrana koji su i


osvojili broncu


Centar izvrsnosti za fiziku


– Centar izvrsnosti pohađalo je više od 200 učenika


– Polaznici Centra redovito odlaze na državna natjecanja iz fizike, te predstavljaju


Hrvatsku i na međunarodnim natjecanjima


– 2019. godine na državno natjecanje pozvana 4 polaznika, jedan je osvojio 2. nagradu i


dobio poziv za međunarodno natjecanje


– Centar izvrsnosti sudjeluje na Festivalu znanosti s predavanjima i radionicama


– Pokrenuo je Znanstveni dan u sklopu Festivala znanosti gdje učenici nižih razreda


prezentiraju svoje pokuse i projekte


– 2017. godine, s Gradskom knjižnicom, pokrenut projekt Mali znanstvenici radi


popularizacije znanosti kod najmlađih


– Centar izvrsnosti sudjeluje i na mnogim događanjima – Festival znanosti, Kvartart, Zadar


čita, Fešta od fizike


Centar izvrsnosti za informatiku


– Kroz radionice svake godine prođe oko 40 učenika


– Na županijskim natjecanjima u kategoriji Programiranje LOGO polaznici redovito


osvajaju jedno od prva 3 mjesta, a nerijetko i sva 3 prva mjesta


– 2018. imali predstavnika na državnom natjecanju koji je osvojio 7. mjesto, a 2019.


predstavnika koji je osvojio 8. mjesto, u kategoriji Programiranje LOGO


– Polaznici sudjelovali na robotičkom natjecanju "Croatian Makers Liga" u organizaciji


Instituta za razvoj i inovativnost mladih, te su dvije godine za redom dospjeli u finale tog


natjecanja


– Jedan od polaznika na državnom natjecanju iz Tehničke kulture, u kategoriji


Robotika, 4 godine za redom osvajao jedno od prva tri mjesta