Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadarska bolnica približila se samom vrhu neurokirurgije u Hrvatskoj

16.01.2020. 10:15


U predavaonici Opće bolnice Zadar jučer je održana svečanost povodom primopredaje donacije kojom je kupljen vrijedan neuronavigacijski uređaj, Fiagon Tracey Navigation System – Brain, koji predstavlja najviši standard moderne medicine. Prikupljanje sredstava za kupovinu ovog iznimno važnog medicinskog uređaja, čija je ukupna vrijednost 1.280.000 kuna, organizirala je Liga protiv raka Zadar, a u donaciju su se uključile fizičke osobe, privredni subjekti, te jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.


Tridesetak pacijenata čeka na primjenu uređaja
Kako je kazao dr. Jaša Pavić, pročelnik Službe za kirurgiju, zadarska bolnica ovom donacijom postaje tek druga županijska bolnica, nakon varaždinske, koja će raspolagati s ovim uređajem za neuronavigaciju koji omogućuje preciznije i djelotvornije obavljanje medicinsko-neurokirurških postupaka na mozgu. Uz Zadar i Varaždin, ovim uređajem raspolažu još samo klinički centri u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.
S ovim uređajem zadarska bolnica približila se samom vrhu neurokirurgije u Hrvatskoj, kazao je dr. Pavić, izražavajući zadovoljstvo što je u vrlo kratkom vremenu prikupljen nemali novčani iznos, te se ovom prigodom zahvaljuje svim donatorima i zadarskoj Ligi protiv raka preko koje su se prikupljala sredstva. Također, dr. Pavić naglašava kako u bolnici već imaju tim od trojice stručnjaka koji su osposobljeni za rad na ovom uređaju, a riječ je o dr. Radi Škarici, dr. Ivici Franciškoviću i dr. Hrvoju Krpini.
Neuronavigacijski uređaj, doznajemo dalje, već se nalazi na kirurgiji i sredinom sljedećeg tjedna stručnjaci iz Njemačke će ga osposobiti, nakon čega će se odmah krenuti s obradom pacijenata.
Dr. Rade Škarica, voditelj Odjela za neurokirurgiju, uz zahvalu donatorima, ističe kako već tridesetak pacijenata čeka na primjenu ovog uređaja, zbog kojeg su do sada bolesnici morali odlaziti u druge gradove. Na svečanosti predstavljanja ovog uređaja i podjele zahvalnica donatorima bili su nazočni i vodeći ljudi Grada i Županije, te ravnatelj Opće bolnice Zadar dr. Željko Čulina.
Zadarski gradonačelnik Branko Dukić, ujedno i predsjednik Lige protiv raka Zadar zahvalio je svim donatorima, te istaknuo kako je riječ o uređaju koji podiže kvalitetu zdravstvene usluge, ali i stručnu izobrazbu.
Zadarski župan Božidar Longin naglasio je ponos zadarskom bolnicom i cijelim medicinskim osobljem, te naveo kako je ovo najbolji dar bolnici i svim žiteljima Zadarske županije na jučerašnji blagdan sv. Stošije i Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Zahvale donatorima uputio je i ravnatelj Čulina, dok je sam rad ovog najsuvremenijeg uređaja ukratko nazočnima približio dr. Ivica Francišković.


Izrazito pouzdana i sigurna klinička primjena
Kako su liječnici istaknuli, Opća bolnica Zadar korištenjem neuronavigacijskog uređaja osigurat će svim pacijentima najvišu razinu zdravstvene usluge u području neurokirugije, što će uvelike pridonijeti povećanju kvalitete i dostupnosti zdravstvene zaštite.
Inače, neuronavigacija kirurgu pruža intraoperativnu orijentaciju prilikom uklanjanja tumorskih procesa.
Točnost neuronavigacije u svjetskoj literaturi je uglavnom milimetarska, dok je maksimalno odstupanje u nekim slučajevima do 1mm što predstavlja izrazito pouzdanu i sigurnu kliničku primjenu. Također, prevenira oštećenje okolnih zdravih struktura, važnih krvnih žila i živčanih puteva, te pomaže sačuvati od oštećenja važne regije u mozgu odgovorne za pokrete jednoga dijela tijela, govor i razumijevanje. Omogućava pristup na procese smještene u dubljim dijelovima mozga kod kojih je uklanjanje tih procesa bez neuronavigacijskog sustava izrazito rizično ili nemoguće. Olakšava manipulaciju kirurškim instrumentima u uskom manevarskom prostoru, te olakšava i uvodi nove pristupe (primjerice pristup kroz nos, kroz obrvu itd.) na tumorske procese koji bez korištenja neuronavigacije nisu mogući niti dovoljno sigurni. Omogućava uzimanje uzoraka tkiva promijenjenoga dijela mozga radi patohistološke analize, a sve zbog daljnje terapije zračenjem ili kemoterapije.
Neuronavigacija osigurava provjeru i sigurnost odstranjivanja cijelih tumorskih procesa bez ostatnih dijelova, te time smanjuje mogućnost ponovnog vraćanja bolesti kod određenih vrsta tumora na mozgu. Omogućuje implementaciju svih radioloških sustava koji postoje u modernoj radiologiji, te planiranje sigurnijih neurokirurških operativnih zahvata ovisno o kompjutorskim modelima koji neuronavigacijski softver rekonstruira. Zbog velike točnosti i preciznosti smanjuje se i trauma tkiva, smanjuju se otvori na lubanji koji se moraju učiniti da bi se pristupilo na procese na mozgu.
Sve navedeno smanjuje stupanj mogućih komplikacija, trajnoga oštećenja živčanih struktura te nastanka trajnog invaliditeta što skraćuje boravak u bolnici, ubrzava postupak rehabilitacije i vraćanje u normalan život i rad.
Na kraju svečanoga predstavljanja uređaja donatorima su uručene zahvalnice.




Imena donatora
Donatori za kupovinu ovog vrijdnog uređaja su Ante Gotovina, Supernova Zadar, Turisthotel, Tankerska plovidba, LTH Metal Cast d.o.o.(LTH Metalni Lijev), Solaris, Ilirija, Marinko Zubčić, obrt za pripremne radove na gradilištu, Grad Nin, Grad Novalja, Grad Obrovac, Jadera, Općina Poličnik, Izgradnja – Domašinec, Ceste Zadarske županije, Općina Privlaka, Vodoinstalacija, Općina Bibinje, Grad Gospić, Općina Stankovci, Crodux Derivati Dva, Općina Starigrad, Općina Zemunik, Općina Jasenice i Pecto.