Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zekanović: Bjeliš nije naš član, niti ima ovlasti zastupati nas

16.01.2020. 07:15


Iako bi se parlamentarni izbori trebali održati krajem godine, velike se bitke već odvijaju za vodeće pozicije po strankama. Naime, bivši član Neovisnih za Hrvatsku, Stipe Bjeliš, prije samo sedam dana izjavio nam je kako je odbio ponudu Milana Bandića za učlanjenjem u njegovu stranku, ali ga je odbio te radi na – okupljanju Hrvatskih suverenista u Zadru.
Suverenisti, međutim, tvrde da nemaju veze s njim, niti su mu dali ikakve ovlasti da okuplja njihovo članstvo i simpatizere u Zadru. Naprotiv – ne žele ga niti u svojoj stranci, a niti u platformi!
Do ovog smo podatka zapravo došli pitajući predsjednika Hrvatskih suverenista, Hrvoja Zekanovića, kako je moguće da je Bjeliš, kao član njihove platforme, od strane HDZ-a imenovan članom Upravnog vijeća Opće bolnice Zadar. Zekanović pak kaže da Bjeliš ne samo da nije član Hrvatskih suverenista, već bilo koje stranke na platformi Suverenista te ih kao takav ne može zastupati:
– On nije član niti Hrasta, Hrvatske konzervativne stranke, a ni Bloka za Hrvatsku, i nije mi uopće jasno kako se mogao deklarirati Hrvatskim suverenistom. Možda ima neka suverenistička načela, ali ne može službeno zastupati ni našu platformu jer mu niti jedna od ovih stranaka nije dala mandat da to radi, jasan je Zekanović, a na pitanje računa li uopće na Bjeliša kao na onoga koji će okupiti njegovo članstvo i pripremiti organizaciju u Zadru, odgovara:


Bjeliš bez komentara
– Nisam o tome razmišljao, uskoro ćemo i u Zadru formalizirati koordinaciju Hrvatskih suverenista. Što se tiče njegova imenovanja u Upravno vijeće Opće bonice Zadar, da budem iskren, lokalna je politika drugačija od nacionalne jer su komunalne teme jedno, a nacionalna politika drugo. Međutim, činjenica je da u ovom trenutku taj gospodin nije član stranke ni platforme Suverenista te je vijest o njegovu imenovanju u Upravno vijeće bolnice bila tendenciozna, a isključivo iz razloga da se našteti Hrvatskim suverenistima, ponajprije zato što smo prema anketama četvrta stranka u državi. To očito nekome smeta te na svaki način, pa i ovaj, pokušavaju umanjiti našu snagu i prikazati nas kao partnera HDZ-a, a mi to nismo. Partneri smo svih koji prihvaćaju naša suverenistička, kršćanska, domoljubna i konzervativna načela, a onima koji ih ne provode, poput HDZ-a, nismo partneri, kazao nam je Zekanović, poručujući na kraju Bjelišu:
– Ja njega i ne poznam, dvaput sam ga vidio, a kao prvo ne može sam sebe proglasiti nečim što nije, zaključuje čelnik Suverenista, nezadovoljan Bjeliševim samoproglašenjem jednim od voditelja nove političke priče koju za Zadar pažljivo pripremaju Suverenisti.


»S kolegama iz Zadra spremam ozbiljan proboj Suverenista na lokalnoj poliitčkoj sceni. Kolega Darko Pedić iz Hrasta i ja jako dobro surađujemo na suverenističkoj platformi okupljajući sve ljude koji razmišljaju po tom programu
Stipe Bjeliš, neovisni županijski vijećnik




Za komentar ove situacije stoga smo nazvali i Stipu Bjeliša koji, međutim, nije htio dati izjavu. Razumljivo je to, s obzirom da su mu Suverenisti bili zadnji vlak za ukrcaj do neke nove političke stanice, nakon HDZ-a, HSP-a, Mosta i NHR-a. Naime, za božićne je blagdane snimljen na domjenku Hasanbegovićeve nove stranke, Blok za Hrvatsku, no očito se ni tamo nije skrasio, a sudeći prema najavi Hrvoja Zekanovića, neće ni u Suverenistima.


HS u Zadru računa na druge ljude
Podsjetimo, Bjeliš nam je prije samo par dana izjavio kako je imao ponudu za ulazak u Bandićevu stranku, ali »da ga to ne zanima«. Naprotiv, pojasnio je što konkretno radi za Suvereniste u lokalnoj politici, napominjući kako se s kolegama iz Zadra sprema na ozbiljan proboj Suverenista na lokalnoj poliitčkoj sceni, dodajući i da više niti za jednu stranku neće potpisati pristupnicu.
– To se od mene, hvala Bogu, niti ne traži, ja i kolega Darko Pedić iz Hrasta jako dobro surađujemo na suverenističkoj platformi okupljajući sve ljude koji razmišljaju po tom programu, najavio je tada Bjeliš.
No, čini se kako je to ipak bio račun bez krčmara jer Suverenisti ne samo da ne računaju na njega, već u Zadru žele neke sasvim druge ljude. Naime, očito je da platforma Hrvatskih suverenista sve više jača, što su već pokazali i izbori za Europarlament na kojima su dobili jedan mandat, ali i osvojili najveći broj preferencijalnih glasova u Zadru kojim desetljećima vlada HDZ. Ova je politička opcija polako sebi utabala mjesto pod suncem, pažljivo birajući i stranke i kandidate koji će im se pridružiti. Bit će stoga zanimljivo pratiti koga će imenovati koordinatorom u jednoj od najjačih izbornih jedinica u državi, ovoj IX. koja je HDZ-u donosila najveći broj glasova, ali u koju očito dolaze neki novi politički trendovi.