Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

AKCIJA ZADARSKOG LISTA Najbolji u 2020. – Saša Martinović, Veronika Šokota, Šime i Mihovil Fantela, Enia Ninčević i Mihaela de Micheli Vitturi, Matea Čerina te Vladimir Gašpar

15.01.2021. 11:00


Prema glasovima 22 medijskih djelatnika šahist Saša Martinović najbolji je sportaš, a atletičarka Veronika Šokota najbolja sportašica Zadarske županije za 2020. godinu. Posada Jedriličarskog kluba Sv. Krševan Šime Fantela i Mihovil Fantela je najbolja momčad, a najbolja ekipa također je iz jedrenja. Riječ je o posadi Enia Ninčević/Mihaela de Micheli Vitturi, koje su članice Uskoka. Benkovačka atletičarka Matea Čerina već četvrtu godinu zaredom najveća je sportska nada Zadarske županije, a Trofej Zadarski, koji dodjeljujemo za sportaše s invaliditetom, kao i 2019. godine, pripao je atletičaru Vladimiru Gašparu. Nagrada za životno djelo Mile Filipi postumno je dodijeljena Miodragu Paunoviću Mišku, sjajnom nogometašu, dugogodišnjem treneru i nogometnom djelatniku. Glas Zadra, priznanje čitatelja koji su preko kupona slali glasove za jednog od nominiranih kandidata, računajući sve kategorije, pripalo je Sari Ivandić, mladoj nogometašici Donata. Rezultati su to 27. akcije u kojoj Zadarski list nagrađuje najbolje pojedince i sportske kolektive u protekloj godini.


Sportaš
Saša Martinović najbolji je sportaš Zadarske županije u godini u kojoj je nastupio na samo četiri natjecanja. Nije ni mogao na više jer šah se, baš kao i ostatak sportskog svijeta, našao pod udarom pandemije koronavirusa. A ta četiri »izlaska na teren« Martinović, koji je i trener u Šahovskom klubu Caper čiji su kadeti prvaci Hrvatske, odradio je sjajno. Posebno vrijedan rezultat je titula prvaka Hrvatske ovog još uvijek najmlađeg hrvatskog velemajstora. Do pobjede na natjecanju na kojem ima mjesta samo za 12 najboljih hrvatskih šahista Martinović je stigao sjajnom završnicom, s ukupno tri vezane pobjede i prethodnih osam remija. Na Memorijalu Krunoslava Hulaka (Zagreb Open), jednom od najjačih domaćih turnira, osvojio je treće mjesto, s istim bodovnim učinkom kao i pobjednik Ante Brkić. Imao je i dva inozemna nastupa, oba u Njemačkoj gdje je sa svojim klubom došao na prag ulaska u prvu ligu kada je korona sve zaustavila. Osim toga, na vrlo jakom njemačkom openu bio je drugi. Martinović je i reprezentativac, a priznanje njegovim rezultatima dala je i lokalna zajednica pa je tako dobio Nagradu Grada Zadra za 2020. godinu. Drugo mjesto osvojio je nogometaš Luka Modrić, a treći je Dominik Mavra, košarkaš Zadra.


Sportašica
Veronika Šokota, članica AŠK Zadar, najbolja je sportašica Zadarske županije. Do te je titule došla ispred Paole Borović, koja je dvije godine prije toga dobila ovo priznanje, dok je na trećem mjestu biciklistica Maja Perinović. Iza Šokote je cijela kolekcija medalja s nacionalnih prvenstava. U bacanju koplja je mlađe juniorska, juniorska i mlađe seniorska prvakinja Hrvatske na otvorenom dok je na Zimskom bacačkom PH bila druga među mlađim juniorkama. U kategoriji mlađih juniorki je i dvostruka prvakinja Hrvatske u skoku u dalj, kao i državna juniorska prvakinja u istoj disciplini u dvorani, a zlatna je bila i u dvoranskom petoboju te u sedmoboju na otvorenom. Od međunarodnih nastupa bila je četvrta na Prvenstvu Balkana za juniorke, a puno se očekivalo od Europskog prvenstva za mlađe juniorke, no to je natjecanje otkazano. Riječ je o djevojci čiji su rezultati u kategoriji mlađih juniorki, u kojoj će Šokota nastupati i u ove godine, u vrhu najboljih svjetskih bacačica koplja.




Momčad
Treće mjesto Šime i Mihovila Fantele na Europskom prvenstvu klase 49er najveći je međunarodni uspjeh zadarskog sporta prošle godine. Jedriličari su uspjeli održati i Svjetsko prvenstvo na kojem su Fantele bili deveti, a s tim rezultatima na globalnoj sceni nije nikakvo čudo i da su prvaci Hrvatske. Kruna 2020. su trebale biti Olimpijske igre u Tokiju koje su prebačene za ovo ljeto i na koje će braća putovati s velikim ambicijama. Šime već ima zlato iz Rija 2016. koje je u klasi 470 osvojio s Igorom Marenićem, a Mihovil će u Japanu upisati prvi nastup na Igrama. Košarkaški klub Zadar je drugi u izboru za najbolju momčad dok je na trećem mjestu Odbojkaški klub Zadar


Ekipa
U ženskoj klasi 49erFX natječu se Enia Ninčević i Mihaela de Micheli Vitturi koje zajedno jedre od 2017. Djevojke su 2020. bile osme na Europskom prvenstvu, na Svjetskom prvenstvu su osvojile 28. mjesto, a bile su najbolje na Prvenstvu Hrvatske. Njihove mogućnosti sežu i do olimpijske norme koju se nadaju potvrditi i tako otputovati u Tokio. Iza zadarskih jedriličarki na drugom mjestu je ekipa Futsal Super Chicks, a treća je još jedan jedriličarska posada Noela Petešić i Maris Bašić.


Nada
Matea Čerina uzela je »koncesiju« na priznanje za nadu godine koje joj je pripalo i prethodne tri godine. Prvo mjesto su joj ovaj put donijela tri zlata na nacionalnim prvenstvima. Tako je pobijedila na juniorskom PH na 100 m te natjecanju mlađih juniorki na 100 i 200 m. Nastavi li ovim tempom i ubuduće Čerina bi vrlo brzo mogla biti nominirana u kategoriji za najbolju sportašicu. Na drugom mjestu u izboru za nadu godine je Niko Nevešćanin iz Gimnastičkog kluba Salto, a treći je Duje Brala, član Košarkaškog kluba Zadar.


Trofej Zadarski
Najvrjedniji rezultat u 2020. Vladimir Gašpar, član Atletskog kluba Fortius, ostvario je na Prvenstvu Hrvatske u bacanju koplja na kojem je osim osvojene zlatne medalje postavio i novi nacionalni rekord koji sada iznosi 38,06 m. Cijela je prošla godina bila usmjerena prema ostvarivanju norme za Paraolimpijske igre u Tokiju na koje se Gašpar nada otputovati. Iza Gašpara u redoslijedu najboljih sportaša s invaliditetom su Mihovil Ninčević, član Plivačkog kluba Jadera te Joško Klarin iz Plivačkog kluba Zadar.


Glas Zadra
Trofej Glas Zadra osvojila je Sara Ivandić sa 196 glasova. Ivandić je članica Ženskog nogometnog kluba Donat koji ove sezone prvi put nastupa u Prvoj ligi. Veliko priznanje Ivandić je dobila u studenom prošle godine kada je pozvana u seniorsku reprezentaciju i tako postala prva članica svoga kluba s tim statusom. Na drugom mjestu sa 110 glasova je odbojkaš Luka Buljat, a Matej Nevešćanin iz KSV Zadar je treći sa 100.


Mile Filipi
Tijekom 2020. godine napustili su nas brojni sportaši među kojima je i Miodrag Paunović koji je cijeli svoj život posvetio nogometnoj igri. Tijekom osnovne škole i gimnazijskoga školovanja isticao se kao jedan od najdarovitijih zadarskih nogometaša i još u juniorskoj dobi bilo mu je suđeno da postane prvotimac Zadra, što se i dogodilo 1968. godine kada je trener profesionalac u klubu sa Stanova bio Tomislav Bašić. Miodrag Paunović, od milja Miško, postao je jedan od najboljih igrača zadarske momčadi, bio je veoma profinjen strijelac, i s vremenom je na području Dalmacije zavrijedio naslov najboljega strijelca među igračima svih klubova, bez obzira na kategoriju natjecanja. Nakon nekoliko izvrsnih sezona u Zadru zapeo je za oko mnogim tadašnjim prvoligaškim klubovima, a karijeru je nastavio u OFK Beograd (tamo se prije njega proslavio još jedan Zadranin, Josip Skoblar) gdje je ostvario mnoštvo zapaženih postignuća. Poslije je igrao i u kruševačkom Napretku, a 1984. vratio se u matični Zadar. Neko je vrijeme još igrao, potom kratko u klubu radio kao blagajnik, a onda se opredijelio za trenersko zvanje. Stekao je naslov nogometnoga trenera i odmah se ozbiljno uhvatio posla u mlađim kategorijama. Postupno se kao trener izgrađivao, a sudjelovao je velikim dijelom i u razvoju svih najboljih zadarskih nogometaša. Uz ostale, nogometno i pedagoški oblikovao je i dvojicu Vatrenih sa Svjetskoga prvenstva u Rusiji 2018. – Luku Modrića i Danijela Subašića. Za njegov rad i doprinos razvoju sporta, posebno nogometa, Zadarski list dodijelio mu je postumno nagradu za životno djelo Mile Filipi.
 


Procedura glasovanja


Glasovanje je bilo organizirano tako da su u anketi mogli sudjelovati djelatnici različitih medija kojima je sjedište u Zadru ili djeluju kao dopisništva matičnih kuća čije je sjedište izvan Zadarske županije. U svih šest kategorija sudionici ankete dodjeljivali su prvo, drugo i treće mjesto koje je donosilo pet, tri, odnosno jedan bod. U slučaju da su pojedini kandidati imali isti broj bodova odlučivalli su veći broj prvih, odnosno drugih mjesta. Po kategorijama smo nominirali sportaše iz Zadarske županije koji su najmanje šest mjeseci (ili pola sezone) u 2020. godini nastupali za neki županijski klub, kao i one koji ne nastupaju za lokalne klubove, a članovi su reprezentacije.
 


1995.
godine održan je prvi izbor za najbolje sportaše
 
 


Dodjela priznanja danas u podne
Proglašenje najboljih bit će danas u 12 sati na otvorenom prostoru ispred VIP salona, odnosno sjeveroistočnog ulaza u dvoranu Krešimira Ćosića. Zbog epidemioloških mjera svečanost će biti organizirana za ograničeni broj posjetitelja pa tako nažalost ne možemo pozvati sve zadarske sportaše i sportske djelatnike, kako smo to činili prethodnih godina.
 


Sportaš
1. Saša Martinović 49
2. Luka Modrić 37
3. Dominik Mavra 33
4. Dominik Livaković 22
5. Andrej Gaćina 21
6. Ivan Mišković 14
7. Lovre Čulina 10
8. Nino Jukić 6
9. Matej Nevešćanin 4
10.Antonio Franić 2


 


Sportašica
1. Veronika Šokota 72
2. Paola Borović 53
3. Maja Perinović 46
4. Bruna Huljev 14
5. Tea Radil 7
6. Sara Ivandić 6


 


Momčad
1. Š. Fantela/M. Fantela 95
2. Košarkaški klub Zadar 46
3. OK Zadar 17
4. F. Ninčević/L. Ninčević 14
5. VK Zadar 1952 12
6. KK Sonik Puntamika 8
7. STK Donat 5
8. BK Bandits 1


 


Ekipa
1. E. Ninčević/M. de Micheli Vitturi 80
2. Futsal Super Chicks 48
3. Noela Petešić/Maris Bašić 35
4. ŽNK Donat 27
5. ŽKK Zadar 8


 


Nada
1. Matea Čerina 57
2. Niko Nevešćanin 25
3. Duje Brala 21
4. Emilio Pucar 21
5. Luka Buljat 15
6. Ria Longin 12
7. Chiara Jerolimov 10
8. Andrejas Baričević 9
9. Sara Stijepić 7
10.Kate Nižić 5
11.S. Žuvanić/I. Sladić 5
12.Matej Levačić 4
12.Nicolas Gojković 4
14.Luka Škara 2
15.Roko Begonja 1


 


Trofej Zadarski
1. Vladimir Gašpar 95
2. Mihovil Ninčević 48
3. Joško Klarin 20
4. Lucija Mijolović 11
5. KKOI Zadar 9
6. Mario Mrčela 5
6. OKI Zadar 4
7. Josip Gregov 3
7. Mateo Škaro 3