Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

HT PREMIJER LIGA Vratili “mlađem bratu” s kamatama

15.01.2021. 07:50


Drugi ovosezonski gradski derbi pripao je suvereno košarkašima Zadra koji su izdominirali "mlađeg brata" u svim segmentima košarkaške igre i definitivno se može kazati da su im uspjeli uzvratiti za poraz doživljen u studenom u Jazinama. Očekivala se potpuno drugačija utakmica od te koja je završila 78:73 za Puntamičane, sukladno najavama koje su dolazile iz stožera Zadra. Zaigrali su od prve do zadnje minute s punim angažmanom kao da na drugoj strani stoji neka abaligaška sila, a ne klub koji egzistira s najmanje deset puta manjim budžetom od njihovog, no sigurno je uz dva boda i 13. premijerligašku pobjedu dodatni motiv Zadranima donio i taj neplanirani poraz iz prvog dijela te se osim uvodnih minuta u praznom Krešinom domu uglavnom mogla vidjeti klasična košarkaška jednosmjerna ulica.


Vuković i Planinić
Za razliku od prvog sraza u Jazinama ovaj je što se tiče neizvjesnosti potrajao tek prvu četvrtinu, a onda se "stariji brat" iskazao u onom pravom i očekivanom svjetlu i tako Puntamičanima izbio svaku pomisao da mogu ponoviti što su napravili početkom studenog prošle godine. A, kako su krenuli igrači Hrvoja Vlašića činilo se da bi se mogao gledati puno neizvjesniji dvoboj posebno jer je pri svakom duelu na terenu tijekom prve četvrtine sve prštalo od energije dok su se više svidjeli igrači u zelenom koji su i pretežito proveli svo to vrijeme u vodstvu. Poveli su 2:6, no nakon 100 sekundi već su našli u bonusu. U pokušajima da se agresivnosću nametnu kvalitetnijem protivniku upali su vrlo rano u probleme s prekršajima pa je Vlašić nerijetko koristio zonsku obranu, a nisu se gosti mogu požaliti na vanjski šut u tim trenucima pa su na račun solidne trice ostali neko vrijeme u rezultatskom plusu (Cvitković, Zovko, Runjić), a kod Zadra jedini su pak uspijevali pogađati koš Amerikanci Onuaku i Carter. Nakon pet minuta igre Sonik je i dalje vodio, preko Runjića su stigli do 14:16 dok je Petani postavio s linije za bacanja na 16:18 što će se pokazati i posljednjim njihovim vodstvom u utakmici. Uslijedilo je u završnici prve četvrtine i prvo ozbiljnije odvajanje neke momčadi, pobjegli su Perinčićevi igrači na 27:21, a pored puno bolje energije i voljnog momenta u odnosu na spomenutu prvu utakmicu očitu prevagu na stranu Zadra je donosila širina klupe. Zamjene su bile te koje su slomile svaku pomisao Soniku da može do novog iznenađenja. Ulaskom Planinića, Vukovića i Palokaja potpuno se promijenio način igre Zadra, ubrzao se maksimalno napad i vješto su korištene mane protivnika. Posebno se to odnosi na post igru preko koje su Vuković i Planinić ubacili u razmaku od šest-sedam minuta kombinirano 20 poena.


Jordanov šuterski trening
Strateg zelenih, Vlašić, tek je šest igrača vrtio u ozbiljnoj rotaciji koji definitivno nisu mogli protiv čak 10-ice koji su ravnopravno podijelili minutažu u redovima Zadra. I baš sve je domaćinu u tim trenucima išlo na mlin jer tko je god ušao s klupe je i dao svoj obol, a razlika se rapidno penjala u njihovu korist. Puntamičani su u 13. minuti bili na samo šest minusa (33:27), a sedam minuta kasnije su se našli zaleđeni na minus 24 i tu je priči o rezultatu u drugom ovosezonskom gradskom derbiju bio i kraj. Nakon Planinića i Vukovića, povukli su Onuaku, Jordano i Carter te se Zadar na odmor u svlačionice uputio s debelom zalihom (54:30), dopustivši Puntamičanima tek devet poena u drugoj dionici. Naravno, nastavak je samo nudio nedoumicu s kojom će razlikom Zadar privesti susret kraju, a do konca treće četvrtine i nisu se previše odmakli. Prve tri minute nitko nije zabio koš, a onda je na svoje došao jedini koji s klupe Zadra nije dotada ulazio u igru, Duje Brala. Pokazao je da je pomalo neopravdano bio zapostavljen od strane Perinčića jer je zabljesnuo s devet koševa, a zaliha Zadra se pred ulazak u završnu četvrtinu podigla na 29 koševa (73:44). U zadnjih 10 minuta Zadar je doslovce zatrpao koš Sonika, posebno se istaknuo Jordano s četiri pogođene trice s čim se prometnuo u drugog strijelca svoje momčadi sa 18 koševa. Predvodio je Planinić sa 19 ubačaja, dok je Onuaku dodao 17. Kod Puntamičana je Runjić ubacio 15, a Cvitković 14 koševa.
 




ZADAR 102
SONIK P. 63
(27:21, 27:9, 19:14, 29:19)
ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Bez gledatelja. Suci: Bojan Kruljac, Marko Mustapić i Marko Stanković.
ZADAR: Carter 7, Jordano 18, Justice 3, Palokaj 6, Brala 13, Vuković 13, Bursać 2, Junaković 1, Mavra 3, Onuaku 17, Planinić 19. Trener: Ivan Perinčić.
SONIK PUNTAMIKA: Vladović 6, Palčić, Rašić 3, Runjić 15, Cvitković 14, Vručinić 2, Barbaroša 1, Zovko 7, Keserović 3, Manojlović, Gospić, Petani 12. Trener: Hrvoje Vlašić.
 


Ivan Perinčić, trener Zadra


Konačno pravi pristup
– Imali smo konačan pravi pristup i došli smo pameti nakon onog pravog mučenja protiv Cedevite Junior. Drago mi je zbog igrača jer su pokazali način na koji trebamo inače igrati i zato im čestitam na ovoj pobjedi. Nadam se da ćemo biti sve bolji i da ćemo u nedjelju protiv Mege pokazati ponovno pravo lice.
 


Hrvoje Vlašić, trener Sonik Puntamike


Utakmica otišla u očekivanom smjeru
– Zadar nas je izdominirao i zasluženo pobijedio. Mi smo čak ušli dobro u utakmicu, no vrlo brzo smo upali u probleme s prekršajima, i jako smo loše zagrađivali reket. Kasnije kako je vrijeme odmicalo bilo je jasno da ne možemo pratiti agresivnost Zadra i utakmica je otišla u očekivanom smjeru. Nismo u dobrom ritmu, no ne želim s time umanjiti pobjedu Zadra.