Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

HUMANITARNA UTRKA Trail Tri rijeke će ove godine imati izrazito humanitarnu notu

15.01.2021. 07:54


Ove godine, unatoč problemima vezanim uz epidemiju koronavirusa, po četvrti će se put održati Trail tri rijeke koji će ove godine imati izrazito humanitarnu notu s obzirom da će stopostotni iznos prikupljen od natjecateljskih kotizacija biti doniran za pomoć potresom pogođenom području te su organizatori izrazili nadanje, s obzirom na respektabilan broj sudionika iz predhodnih godina, da će se prikupljenim sredstvima moći izgraditi jedna kuća ljudima koji su ostali bez doma. Utrka će se održati 24. travnja 2021. godine pod nazivom »Tri rijeke za Banovinu« te se organizatori nadaju da će se sudionici odazvati u što većem broju.
– Zbog niza teških okolnosti koje su zadesile Hrvatsku 2020./2021. godine, kako pandemije COVID-a 19 tako i velikih potresa u gradu Zagrebu, Zagrebačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji, naša zemlja nije pretrpjela samo teške materijalne štete već se našla pred velikim ispitom čovječnosti, humanosti i solidarnosti koje su u ovom trenutku nužne i neophodne da bismo mogli krenuti dalje, naglasio je organizator traila Đuro Župan dodajući kako su dobrodošli svi, bez obzira na dob i kondicijsku spremu.
– Molimo vas stoga pomoć kako bi informacija došla do svih prijatelja prirode i potencijalnih sudionika koji bi rado kroz prekrasne predjele bajkovite Bukovice trčali ili šetali za Banovinu.


Sigurnost sudionika na prvom mjestu
Organizatori imaju jasno razrađen plan kojim će osigurati sigurnost svim sudionicima utrke u skladu s tadašnjom epidemiološkom situacijom.
– Objavili smo obavijest o ovogodišnjem trailu vrlo nedavno, ali prve reakcije su vrlo lijepe, ne iznenađuje me velik interes. Plan smo napravili prije objave, sve ide dobro. Vidjet ćemo kakve će u trenutku održavanja traila biti epidemiološke okolnosti, ali vjerujemo da nećemo morati reducirati broj natjecatelja, već će ako nas situacija na to prisili utrka organizacijski trajati duže na način da ćemo bude li potrebno smanjiti startne grupe. Unutar same staze do opasnih kontakata neće dolaziti. Situacija je složena, a sigurnost sudionika nam je na prvom mjestu. Ne želimo da u gesti pomoći njihovo zdravlje bude ugroženo. Sve sadržaje osim same utrke ćemo maksimalno reducirati. Za eventualnu organizaciju »marende« nakon traila imamo na raspolaganju otvoreni prostor uz rijeku veličine oko 30 tisuća kvadrata uz obalu rijeke gdje se može organizirati nekoliko različitih punktova koji će smanjiti kontakte među ljudima, rekao je Župan.


Cilj u Žegaru
Utrka kreće iz sela Muškovci/Berberi, poznatog izletišta uz Zrmanju nedaleko od hidroelektrane. Nastavlja se uzvodno uz rijeku te izbija na prelijepi kanjon Krupe s pogledom na treću rijeku, Krnezu koja potom ostaje sudionicima s lijeve strane. Slijedi uspon lijevom stranom kanjona Krupe te se dalje trči prema mjestu gdje se ona spaja sa Zrmanjom s pogledom na slap Veliki Buk, 11 metara visok vodopad petnaestak kilometara udaljen od Obrovca. Trail se nastavlja desnom stranom kanjona Zrmanje te se prolazi zaseokom Nadvode do turskog mosta na rijeci preko kojeg trkači prelaze dolazeći nakon daljnjih petsto metara na lijevoj obali Zrmanje do cilja lociranog kraj Mlinica u naselju Žegar. Organizatori napominju da je trčanje preko Kudinog Mosta strogo zabranjeno.