Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Kristijan Kapović: “Zanima me samo kandidatura za načelnika i predsjednika Županijske skupštine”

15.01.2021. 08:11


Računajući na sve nezadovoljne HDZ-om i SDP-om, načelnik Vira Kristijan Kapović u pregovorima je s nekoliko zadarskih stranaka, ali i nezavisnim načelnicima i gradonačelnicima Zadarske županije. S obzirom da smo iz političkih kuloara već saznali za ove pregovore, Kapović nam je jučer priznao kako je razgovarao s predsjednicima nekih stranaka koje bi se okupile u velikoj koaliciji koju on vidi kao »treće rješenje«.
U pitanju su HNS, HSLS i HSS koje ovih dana s načelnikom Vira pregovaraju o koaliciji u koju bi uključili i što veći broj nezavisnih načelnika i gradonačelnika Zadarske županije. Naime, Kapović smatra kako je ovom političkom platformom spreman »jurišati« na 13 tisuća glasova koje su nezavisne liste dobile na prošlim lokalnim izborima. Po njemu se broj nezadovoljnika vladajućima i njihovim glavnim protivnicima, SDP-om, iz godine u godinu povećava te birači, kako kaže, traže neki treći put. Evo kako glasi njegova izborna matematika:


Računa na 13.000 glasova
– Na području Zadarske županije 2017. godine u svim gradovima i općinama na lokalne su izbore izašle 42 nezavisne liste koje su imale 33 nezavisna kandidata za načelnike i gradonačelnike. Ukupno su dobili 13 tisuća glasova, što stvara drugu političku opciju u županiji nakon najjačeg HDZ-a. To je jedan respektabilan broj birača koji nisu izabrali ni HDZ ni SDP, već traže nešto treće. Građani Zadarske županije moraju biti na prvom mjestu te politiku moramo vratiti građanima, ona mora biti u njihovoj službi, a ne u službi političke elite koja stoluje u Zagrebu. Stoga ovih dana kontaktiram nezavisne načelnike i gradonačelnike, a političkoj se platformi mogu priključiti svi osim HDZ-a i SDP-a. Već pregovaram s nekim strankama, a to su HNS, HSS i HSLS, otvoreno će Kapović.
Na pitanje koji je, pak, krajni cilj ove platforme, odnosno misli li se kandidirati za župana, odgovara da to ne dolazi u obzir – zanima ga samo kandidatura za načelnika i predsjednika Županijske skupštine.


Na dobrom smo putu za dogovor
Koliko je pak načelnika uopće uspio dosad okupiti?
– Okupljam ih i ozbiljno radim na tome, na dobrom smo putu za dogovor za treću platformu. Ovih 30 godina u Zadru smo vidjeli sve što mogu ponuditi vladajući i SDP koji je također pokazao koliko može, odnosno ne može. Zato moramo raditi na stvaranju nove političke snage, a ona je po meni u biračima koji nisu izabrali ni jednu ni drugu opciju, već traže treće rješenje, ali dovoljno jako da promijeni situaciju. Ukoliko govorimo o dvadesetak tisuća potencijalnih birača koji nisu dali glas HDZ-u ni SDP-u, riječ je o relevantnoj političkoj opciji koja će redefinirati političke odnose u županiji. Naša platforma teži promjenama u gradu i županiji jer ako pogledamo Zadar, Kalelarga je mrtva, jednako tako i Forum, a to onda znači da je i grad mrtav. Ispada da smo i grad i županiju radili za strane investitore, a ja nisam za to da se grad star tri tisuće godina svede na trgovačke centre, pogotovo što u Hrvatskoj možemo biti prvi po mnogo čemu, zaključuje Kapović.
Bit će zanimljivo pratiti hoće li mu se ova politička računica isplatiti, prije svega to tko će se sve pridružiti ovoj koaliciji te koliko će glasova na kraju dobiti na izborima u svibnju.