Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

‘U Hrvatskoj je od koronavirusa trenutno zaštićeno oko 15 posto populacije. Ne bih popuštao mjere dok ne padnemo ispod 100 zaraženih dnevno’

15.01.2021. 10:12


Prof. dr. Bojan Polić sa Zavoda za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci smatra da je u situaciji gdje se cijeli svijet susreće s novim varijantama virusa koje dodatno povećavaju broj novozaraženih, najvažnije zadržati postojeće protuepidemijske mjere koje u Hrvatskoj očito pokazuju svoj utjecaj na smanjenje broja zaraženih i pritiska na bolnice.
– Pojavilo se nekoliko varijanti koronavirusa, pa su novi sojevi, primjerice, zabilježeni u Velikoj Britaniji, Južnoj Africi i Brazilu. Riječ o varijantama koronavirusa koje zbog promjena u mjestu vezanja za receptor pojačavaju jakost vezanja, a samim time je i virus infektivniji. Kod nas nije utvrđeno postojanje varijanti, no mi ne možemo znati da ga kod nas doista nema, s obzirom da je u Hrvatskoj obavljeno svega oko 60 sekvenciranja virusa, ističe Polić.
Upravo zbog toga, prema njegovom je mišljenju, sve do ljeta važno da Hrvatska bude na oprezu, budući da je u ovom trenutku velik dio populacije, oko 85 posto, i dalje osjetljiv i nezaštićen od virusa.
– Trenutno je zaštićeno oko 15 posto populacije koja je imunitet stekla prebolijevanjem ili cijepljenjem. Do ljeta bismo mogli zaštititi oko 50 posto populacije pa je taj period do ljeta jako osjetljiv, kaže Polić.
Znanstvenici tvrde da dostupna cjepiva pružaju zaštitu i od novih sojeva, a Polić smatra da je u ovom trenutku najvažnije zadržavanje protuepidemijskih mjera. Naime, osim povratka dijela učenika u škole, pojavile su se i naznake da bi ugostiteljski objekti mogli početi s radom sredinom veljače, doduše samo na terasama.
– Ako bismo sad spustili epidemiološke mjere, koje očito djeluju, i ako bi nam se dogodio i novi soj virusa, opet bismo se mogli suočiti sa snažnim valom epidemije. Osobno mislim da se ne bi trebalo ići u popuštanje mjera, da se s time ne smije brzati. Mjere koje se odnose na zatvaranje kafića i škola očito su bile djelotvorne te ovaj trend koji sada imamo valja nastaviti. Mislim da bismo trebali doći do 100 novozaraženih dnevno da bismo mogli govoriti o popuštanju mjera. Sad smo na dobrom tragu, ali moramo izdržati još mjesec i pol dana, upozorava Polić.