Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadarska županija objavila je Pozivni natječaj za dostavu prijedloga za dodjelu javnih priznanja Zadarske županije

15.01.2021. 10:29
Zadarska županija objavila je Pozivni natječaj za dostavu prijedloga za dodjelu javnih priznanja Zadarske županije


Zadarska županija objavila je Pozivni natječaj za dostavu prijedloga za dodjelu javnih priznanja Zadarske županije.
Pozivni natječaj i obrazac prijedloga objavljeni su  na mrežnoj stranici Zadarske županije, (https://www.zadarska-zupanija.hr/images/dokumenti/227/Pozivni_natjecaj_za_dodjelu_javnih_priznanja_2021.pdf)   dok je sam Pozivni natječaj  objavljen i na oglasnoj ploči Zadarske županije. Obrazac prijave je dostupan  i u pisanom obliku na pisarnici Zadarske županije . Kao ovlašteni predlagatelji mogu biti sve fizičke i pravne osobe.
Rok za podnošenje prijedloga za dodjelu javnih priznanja je 20. veljače 2021. godine.
Pozivni natječaj objavljuje se za dodjelu sljedećih javnih priznanja Zadarske županije: – Nagrade Zadarske županije za životno djelo – Godišnje nagrade Zadarske županije.
Javna priznanja izrazi su pohvale i zahvalnosti domaćim i stranim fizičkim i pravnim osobama koje su svojim radom i uspjesima doprinijele razvoju i ugledu Zadarske županije, a dodjeljuju se za najveće zasluge u promicanju: znanosti, gospodarstva, odgoja, obrazovanja, kulture, tehničke kulture, umjetnosti, športa, tjelesne kulture, zdravstvenog i humanitarnog rada, socijalne skrbi, prostornog uređenja, zaštite i unapređenja okoliša, ljudskih prava, kao i ostalih područja društvenog života. 
Odluke o dodjeli javnih priznanja donosi Županijska skupština na prijedlog Odbora za dodjelu javnih priznanja. 
Ovlašteni predlagatelji za dodjelu javnih priznanja su: župan, predsjednik Županijske skupštine, članovi Županijske skupštine, radna tijela Županijske skupštine, izvršna i predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave s područja Zadarske županije, fizičke osobe s prebivalištem na području Zadarske županije, kao i udruge, trgovačka društva, ustanove, političke stranke, vjerske zajednice i druge pravne osobe sa sjedištem na području Zadarske županije.
Predlagatelj ne može istodobno biti i kandidat za dodjelu javnog priznanja i obrnuto. Takvi pristigli prijedlozi neće biti razmatrani. 
Tijekom jedne godine istom pojedincu, odnosno pravnoj osobi može se dodijeliti samo jedno javno priznanje. 
Nagrada Zadarske županije za životno djelo može se dodijeliti istaknutim fizičkim osobama za cjelovito djelo koje su ostvarile tijekom svog radnog vijeka i koje u određenom području života i rada predstavlja izuzetan i osobito vrijedan doprinos razvoju Zadarske županije. Nagrada se osobi može dodijeliti samo jedanput. 
Godišnje se u pravilu dodjeljuje jedna Nagrada Zadarske županije za životno djelo.
Nagrada Zadarske županije za životno djelo sastoji se od povelje i novčanog iznosa. 
Godišnja nagrada Zadarske županije dodjeljuje se za iznimna postignuća ostvarena u 2020. godini, a može se dodijeliti: fizičkim osobama, skupini fizičkih osoba, trgovačkim društvima, ustanovama, vjerskim zajednicama, udrugama građana i drugim pravnim osobama. 
Godišnja nagrada Zadarske županije koja se dodjeljuje fizičkim osobama, odnosno skupini fizičkih osoba te udrugama građana sastoji se od povelje i novčanog iznosa, a ako se jedna nagrada dodjeljuje dvjema ili većem broju fizičkih osoba, novčani iznos isplaćuje se svakom pojedincu u razmjernom dijelu.
Godišnja nagrada Zadarske županije koja se dodjeljuje trgovačkim društvima, ustanovama, vjerskim zajednicama i drugim pravnim osobama osim udrugama građana sastoji se od povelje.
Godišnje se može dodijeliti najviše 10 Godišnjih nagrada Zadarske županije.
 Prijedlog za dodjelu javnog priznanja mora biti podnesen na propisanom obrascu koji osobito mora sadržavati sljedeće podatke: – predloženu fizičku osobu, skupinu fizičkih osoba ili pravnu osobu, – javno priznanje za koje se predlaže fizička osoba, skupina fizičkih osoba ili pravna osoba, – područje za koje se predlaže, – osobne i druge podatke o fizičkoj osobi, skupini fizičkih osoba ili pravnoj osobi koja se predlaže (mjesto i država rođenja, prebivalište, sjedište, drugi kontakt podaci i slično), – obrazloženje prijedloga za dodjelu javnog priznanja (životopis fizičke osobe, odnosno osnovni podaci o skupini fizičkih osoba, o ustroju i djelatnosti pravne osobe, tijek dosadašnjeg rada i ostvarenih rezultata, razlozi predlaganja i slično), – mjesto i datum podnošenja prijedloga za dodjelu javnog priznanja, – ime ili naziv ovlaštenog predlagatelja i njegov potpis, odnosno potpis osobe ovlaštene za zastupanje, kao i pečat ako se ovlašteni predlagatelj njime koristi u poslovanju. 
Uz prijedlog za dodjelu javnog priznanja može se priložiti odgovarajuća dokumentacija: objavljeni radovi, analize, prikazi, kritike, pisanje stručnog i drugog tiska, natjecateljski rezultati i druga odgovarajuća dokumentacija. 
Na zahtjev Odbora za dodjelu javih priznanja ovlašteni predlagatelj je dužan naknadno dostaviti dopunske podatke i dokumentaciju. 
Nepravodobni, nepotpisani, nejasni prijedlozi iz kojih nije nedvojbeno jasno za koje javno priznanje ili za koje područje djelovanja se kandidat predlaže te prijedlozi iz točke 2. stavak 2. ovog Pozivnog natječaja neće se razmatrati. 
Obrazac prijedloga moguće je preuzeti na mrežnoj stranici Zadarske županije www.zadarskazupanija.hr ili u pisarnici Zadarske županije na adresi Božidara Petranovića 8, u Zadru. VI. 
Prijedlozi se dostavljaju neposredno u pisarnicu Zadarske županije ili putem pošte na adresu: Zadarska županija, Odbor za dodjelu javnih priznanja Zadarske županije, Božidara Petranovića 8, 23 000 Zadar, s naznakom „prijedlog za dodjelu javnih priznanja“. 
Rok za podnošenje prijedloga je 20. veljače 2021. godine. 
Ovaj Pozivni natječaj objavljuje se dnevnom tisku te na mrežnim stranicama Zadarske županije www.zadarska-zupanija.hr, gdje je dostupan do isteka roka za podnošenje prijedloga.
Zbog izvanrednih okolnosti uzrokovanih epidemijom koronavirusa, postupak dodjele javnih priznanja započet 13. siječnja 2020. godine objavom Pozivnog natječaja za dodjelu javnih priznanja Nagrade Zadarske županije za životno djelo i Godišnje nagrade Zadarske županije za postignuća ostvarena u 2019. godini, odgođen je Odlukom Županijske skupštine o posebnim mjerama za korištenje proračunskih sredstava Zadarske županije u cilju prilagodbe uvjetima u vrijeme epidemije koronavirusa („Službeni glasnik Zadarska županije” broj 8/20) i biti će okončan zajedno sa postupkom dodjele javnih priznanja po ovom Pozivnom natječaju. 
Prijedloge za dodjelu Nagrade Zadarske županije za životno djelo i Godišnje nagrade Zadarske županije za postignuća ostvarena u 2019. godini, pristigli po Pozivnom natječaju objavljenom 13. siječnja 2020. godine, nije potrebno ponovo podnositi budući isti automatski ulaze u razmatranje za dodjelu javnih priznanja koja će se u 2021. godini iznimno dodijeliti za prethodne dvije godine, istaknuo je predsjednik Odbora za dodjelu javnih priznanja, Željko Lončar.