Virtualne izložbe su kratkoročni dio nesretne priče koja je zadesila cijeli svijet

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Hrvoje Manenica, ravnatelj Muzeja antičkog stakla o dobrom i lošem u prošoj godini i planovima u novoj 2022.
Vjerujem kako su posjetitelji muzeja i dalje željni fizičkog razgledavanja eksponata, jer ih se virtualno nikada ne može doživjeti u njihovoj punini, istaknuo je Manenica
Marin GOSPIĆ
Muzej antičkog stakla smješten je u povijesnoj palači Cosmacendi

Muzej antičkog stakla, kao i sve druge kulturne institucije diljem zemlje u zadnje dvije godine, zbog pojave pandemije koronavirusa prolazi kroz razne turbulencije. Ograničavanje okupljanja i epidemiološke mjere imale su izrazit negativan utjecaj na cijeli kulturni sektor, koji već duže vrijeme egzistira u nepredvidljivim okolnostima.
Izuzetak od takve situacije nije niti Muzej antičkog stakla u Zadru, jedan od najprepoznatljivijih simbola grada, koji svojom jedinstvenom postavom već godinama privlači pozornost kako domaćih, tako i stranih posjetitelja. S ravnateljem muzeja, Hrvojem Manenicom tako smo razgovarali o svemu dobrom i lošem u prošloj godini, ali i planovima i projektima za ovu godinu.
- Korona nas u stopu prati već dvije godine, što se na više negativnih načina odrazilo na muzejski rad, ali i kulturu općenito. No, muzejski djelatnici nastavljaju intenzivno raditi prema programu donesenom za prošlu i ovu novu godinu, tako da se muzejska djelatnost ipak uspješno obavlja. Naši posjetitelji, iako ih je od pojave pandemije manje, to i dalje mogu vidjeti, fizičkim posjetima muzeju ili praćenjem naših društvenih mreža. U tome nam pomaže i naša nova interaktivna internetska stranica, na kojoj objavljujemo sve nove informacije i sadržaje, kazao je na početku Manenica i istaknuo kako je bitno naglasiti da su zbog novonastale situacije u Muzeju stigli obaviti neke druge, posebice infrastrukturne zahvate, na čiju se realizaciju čekalo dugi niz godina.

Pozornost je na infrastrukturnim zahvatima

- Radimo na unaprjeđenju infrastrukture, te povećanju vidljivosti muzeja i poboljšanju ponude u postavu. Radi se veliki broj sanacija i modernizacija na samoj zgradi muzeja. Važno nam je istaknuti i kako smo od početka pandemije izradili i pripremili projektnu dokumentaciju za ukupno šest, uglavnom infrastrukturnih projekata, od kojih je najvažnije istaknuti obnovu sustava grijanja koja je na samom kraju. U prošloj smo godini počeli raditi na uređenju prostora u istočnom dijelu muzeja, tj. aneksu muzeja, koji nikada nije zaživio u funkciji muzejskog kafića, kako je prvobitno bilo zamišljeno. S druge strane, u muzeju radi dvoje restauratora i umjetnica Antonija Gospić, koji rade u malim i neadekvatnim prostorima, tako da će se taj prostor od oko 70 m2 projektirati u radionicu za restauraciju stakla i prostor za izradu fuzije stakla. S druge strane, s tim ćemo prostorom dobiti veći kapacitet, te ćemo moći na restauraciju zaprimati građu iz drugih muzeja, istaknuo je Manenica i dodao kako im upiti za takve zahvate vrlo često pristižu, bez obzira radi li se o antičkom rimskom staklu ili nekom drugom povijesnom staklu.
- Lani, smo na primjer, za muzej Mimaru, koji je stradao u zagrebačkom potresu, restaurirali tri muzejska predmeta iz njihovog stalnog postava. Od ostalih projekata iz prošle godine istaknuo bih završetak izgrade kataloga muzejskog postava, koji zbog različitih okolnosti do sada nismo uspjeli realizirati. U planu je njegovo tiskanje i predstavljanje na Dan Muzeja antičkog stakla. Dovršen je i dvobroj znanstvenog časopisa Asseria, koji uskoro ide u tiskanje. U pripremi je i priručnik »Konzervacija i restauracija staklene arheološke građe«, koji je pripremio naš konzervator - restaurator i savjetnik Šime Perović. U prošloj smo godini realizirali ciklus autorskih izložbi »Mini Mas«, koje su didaktički i pedagoški bile namijenjena djeci, a realizirali smo dvije izložbe: »Staklene datulje«, autorice više kustosice Anamarije Eterović Borzić i »Dionizovi stakleni vrčići«, autora višeg kusosa Berislava Štefanca. Još jedna važna autorska izložba je i »Izvornici, kopije, imitati« Šime Perovića, kao i gostujuća izložba Edit Szűr-Szabó »Mediteranski trenutci«, kao i pop - up izložba predstavljanja donacije iz Jingdezhena: Zhong Fuong »Porculanska skulptura sa ždralovima«, autorice više kustosice dokumentaristice Jadranke Belevski, te virtualna izložba »Pohorsko staklo«, rezimirao je Manenica i kazao kako i u ovoj godini nastavljaju s izložbenim aktivnostima, čiji će intenzitet i način realizacije naravno ovisiti o epidemiološkoj slici i važećim ograničenjima.

Planovi u ovoj godini

- U ovoj godini sredstvima Ministarstva kulture i medija nastavljamo rad na virtualnom vodiču stalnog postava muzeja. Do proljeća ćemo imati i virtualni stol, koji će se nalaziti u blizini suvenirnice, gdje će se posjetitelji putem interaktivnog ekrana moći upoznati s glavnim karakteristikama muzeja, stalnog postava i palače u kojoj se nalazimo. Realizirat ćemo i interaktivni vodič, koji će na sličan način pomoću tableta posjetiteljima interpretirati građu koja se nalazi u postavu, gdje nikada fizički nemamo dovoljno prostora da ispričamo sve ono što se krije iza pojedinog muzejskog izloška. Od infrastrukturnih projekata planiramo obnovu sustava hlađenja i postavljanje solarne elektrane, koja bi se nalazila na ravnom dijelu krova, na aneksu muzeja, kojom bi u ljetnim mjesecima proizvodili većinu električne energije za potrebe muzeja. U našoj ustanovi postoje dvije peći, a u planu je kupnja još dvije, koje troše dosta električne energije, objasnio je Manenica i naglasio kako je projektna dokumentacija za taj projekt dovršena, te kako su dobivene sve potrebne dozvole. Slijede i zahvati na uređenju okoliša oko Muzeja, o kojem će se brinuti tvrtka Nasadi i prema izvedbenom projektu muzeja zasaditi stabla u vrtu Muzeja.

 

***Više pročitajte u tiskanom izdanju Zadarskog lista!

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno