Zadrani slave blagdan sv. Stošije, zaštitnice grada i Zadarske nadbiskupije

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Svetkovina
Himnom sv. Stošije Popjevkom veselom, blagdan objavite,počelo je slavlje nebeske zaštitnice Zadarske nadbiskupije koja je na Božić 304. g., za Dioklecijanovih progona, spaljena u Srijemskoj Mitrovici
Marin GOSPIĆ
Mise na svetkovinu u katedrali sv. Stošije su još u 7, 8 i u 9 sati

Svetkovina sv. Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije i naslovnice zadarske katedrale, svečano se slavi danas, 15. siječnja u Zadru i u Biogreadu na Moru. Svečano misno slavlje u 11 sati u zadarskoj katedrali predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Svetkovina sv. Stošije počela je Svečanom Večernjom koju je u katedrali sv. Stošije u Zadru u petak, 14. siječnja predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Himnom sv. Stošije Popjevkom veselom, blagdan objavite,počelo je slavlje nebeske zaštitnice Zadarske nadbiskupije koja je na Božić 304. g., za Dioklecijanovih progona, spaljena u Srijemskoj Mitrovici.

- Stošija je kao osobita Božja miljenica ušla u molitvu Prvog Rimskog kanona gdje molimo da „Gospodin i nama podari mjesto u društvu svojih svetih mučenika: Ivana, Stjepana… Agneze, Cecilije i Stošije…“. Iz njenog života osobito je uočljiva njena velika ljubav prema utamničenima i svima koji su bili u potrebi. Kada su joj prigovorili da „pazi i pomaže utamničenim kršćanima“, Stošija je odgovorila: „Jest, pazila sam ih kao zjenicu oka i ako bi koga uhvatila malodušnost, hrabrila sam ga; ako je tko bio tužan, tješila sam ga. Cjelivala sam noge nevoljnima kako izmoreni i iscrpljen ne bi klonuli“. Poput svoga voljenog Učitelja i ona je bila svjesna kako nam valja „hoditi ovom zemljom čineći dobra djela milosrđa“ koja su izraz uzvišene ljubavi prema bližnjemu, rekao je nadbiskup Puljić, potaknuvši da zahvalimo Bogu što u sv. Stošiji imamo izvrsnu zaštitnicu, ali i dobar uzor i primjer kako to činiti.

U nas znana kao Stošija, sveta Anastazija – zaštitnica grada Zadra, prema legendi bila je Rimljanka iz visoko rangirane obitelji, djevica, udovica i mučenica iz doba cara Dioklecijana. Kršćansku vjeru je po predaji primila od majke.

Koncelebrirano misno slavlje u 18 sati u katedrali sv. Stošije predvodi mostarsko - duvanjski biskup Petar Palić. Mise na svetkovinu u katedrali sv. Stošije su još u 7, 8 i u 9 sati.
Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)