Završene Mocire, a idu projekti Novog gradskog groblja, mula u Foši, kišnih vrtova, Aglomeracije...

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
I u ovoj godini nastavljaju se veliki infrastrukturni zahvati diljem grada
U ovoj godini planiraju se projekti na Novom gradskom groblju, II. faza pristupne ceste u PZ-u Crno, rekonstrukcija mula u Foši, izgradnja dvaju »Kišnih vrtova« u parku Vruljica i pokraj OŠ Ploče - Dračevac, rekonstrukcija ispraćajnice na Gradskom groblju, uređenje zelenila na Obali kralja Petra Krešimira IV. i nastavak projekta Aglomeracije koji će se financijski pratiti sa 74.000.000.00 kn, ističe pročelnik Kasap
Marin GOSPIĆ
Centar za odgoj, obrazovanje, rehabilitaciju i smještaj osoba s posebnim potrebama Mocire

U prošloj su godini u Zadru završeni neki veliki infrastrukturni, građevinski projekti, o kojima razgovarali s Darkom Kasapom, pročelnikom Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra, koji nam je osim osvrta na prošlu godinu, dao i kratak uvid u projekte koji su planirani za ovu godinu.

Finaliziran važan projekt

- Jedan od najvažnijih projekata koji su finalizirani u prošloj godini je onaj Centra za odgoj, obrazovanje, rehabilitaciju i smještaj osoba s posebnim potrebama Mocire, s pripadajućim dječjim vrtićem Latica, Osnovnom školom Voštarnica i Centrom za pružanje usluga u zajednici, koji je realiziran naporima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Zadra koji je vodio cijeli projekt, ističe pročelnik Kasap.
Podsjećamo kako se radi o ustanovi koja pruža cijelu lepezu socijalnih usluga djeci i odraslima. Centar djeci s teškoćama u razvoju pruža usluge psihosocijalne pomoći, rane intervencije i integracije, ali i socijalne usluge odraslim osobama s invaliditetom s mogućnošću korištenja usluge privremenog smještaja, poludnevnog i cjelodnevnog boravka, s mogućnošću dugotrajnog smještaja, organiziranog stanovanja, psihosocijalne podrške te uslugu pomoći u kući.
- Također je završena i Katolička osnovna škola Ivo Mašina na Novom Bokanjcu, koja je realizirana zajedno sa Zadarskom nadbiskupijom. Dovršen je projekt I. faze Obalnog pojasa Diklo. Završena je I. faza ceste za Gospodarsku zonu Crno te pristupna cesta za Novo gradsko groblje sa svom pripadajućom infrastrukturom. Kako već duže vrijeme u Zadru postoji potreba za izgradnjom novog groblja jer je kapacitet postojećih groblja nedostatan, Novo gradsko groblje Grada Zadra na lokaciji sjeverno od naselja Crno i istočno od državne ceste D8 prostirat će se na oko 33 hektara. Osnovna podjela površine groblja je na vanjski prostor groblja s prometnom i komunalnom infrastrukturom i na unutrašnji prostor groblja s osam grobnih cjelina (jedna za ukop u zemlju i jedna za slučaj epidemije), kao i površinom za centralne funkcije, navodi Kasap te ističe kako će ukupni kapacitet groblja biti 30.198 grobnih mjesta, a gradnja groblja predviđena je u sedam etapa.

Obalni pojas Diklo

- Što se tiče projekta obalnog pojasa Diklo, cijeli taj prostor svojim položajem, čistoćom mora i sačuvanim dijelovima obale predstavlja visokovrijedan gradski prostor. Kao posebnu vrijednost u obuhvatu ovog projekta prepoznati su dijelovi nedirnute obale - »škrape«, kao rijedak prirodni element na širem potezu obale. Prirodnu obalu je potrebno u što je većoj mogućoj mjeri sačuvati, a betonirane dijelove vratiti u prirodno stanje. Obalna prometnica, Krešimirova obala, nema zadovoljavajući profil za odvijanje kolnog prometna, a izrazito je opasna za kretanje pješaka, što je posebno izraženo u ljetnom razdoblju. Obalna prometnica se ljeti istovremeno koristi kao kupalište - sunčalište i šetalište. Kretanje osoba smanjene pokretljivosti je onemogućeno jer su pješački nogostupi preuski, a nisu izvedene ni pješačke rampe na rubnjacima. Projektom će se tako pokušati pomiriti potrebe za adekvatnim prometnim rješenjem, javnim prostorom uz obalu i potrebe za što manjom intervencijom u postojeće vrijedne dijelove obale, ističe Kasap dodajući kako se infrastrukturni projekti nastavljau punom parom i ove godine.

Nastavljaju se radovi na Tuđmanovoj

- Nastavljaju i radovi na rekonstrukciji Tuđmanove ulice u dužini od 900 m koja će postati četverotračna prometnica umrežena u inteligentni transportni sustav Grada Zadra. Započeli su radovi na izgradnji ispraćajnice na groblju u Crnom. Važno je naglasiti da su u 2021. godini počeli radovi na aglomeraciji Zadar - Petrčane, kao i i izgradnja sustava fekalne i oborinske odvodnje te uređenje cesta i sve ostale infrastrukture na najvećem dijelu svih prometnica. Odobrena je kapitalna pomoć Odvodnji d.o.o. za izgradnju sekundarne kanalizacijske mreže u predjelu Sinjoretovo te je financijski kroz kapitalnu pomoć praćena realizacija rekonstrukcije i izgradnje športskog objekta u ŠC-u Višnjik, nabraja Kasap i izdvaja planove u ovoj godini.
- U ovoj godini ide projekt Novog gradskog groblja, II. faza pristupne ceste u PZ-u Crno, rekonstrukcija mula u Foši, izgradnja dvaju »kišnih vrtova« u parku Vruljica i pokraj OŠ Ploče - Dračevac, rekonstrukcija ispraćajnice na Gradskom groblju, uređenje zelenila na Obali kralja Petra Krešimira IV. i nastavak projekta Aglomeracije koji će se financijski pratiti sa 74.000.000.00 kn. U sklopu projekta Aglomeracije rekonstruirat će se Ulica J. Š. Cezana i Krešimirova obala u Diklu te se planira odmah nakon rješavanja imovinskopravnih odnosa nastaviti s rekonstrukcijom III. faze Ulice Nikole Tesle od Ulice J. Š. Cezana do trafostanice, ističe Kasap te zaključuje kako će se u 2022. godini, zajedno s Upravnim odjelom za EU fondove kandidirati izgradnja novog gradskog vrtića Pčelica (Bagat).
Projekt kišnih vrtova, tj. upojnih tankova pomoći će u zadržavanju viška oborinskih voda, koje će se potom otpuštati u sušnim periodima te tako omogućiti i novo hortikulturno oblikovanje. Radi se o inovaciji koja je u skladu s novim programskim razdobljem zelene Europe, a projekt će se realizirati zajedno s gradom Biogradom.
- Završit će se projektna dokumentacija za OŠ Crvene kuće, OŠ Šimuna Kožičića Benje i OŠ Kožino. Očekuje se energetska obnova OŠ Stanovi, OŠ Šimuna Kožičića Benje i OŠ Petra Preradovića. Također planira se nastavak izgradnje Obalnog pojasa Diklo, zaključuje Kasap.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno