Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Najbolje od hrvatskog dizajna

Autor: Krešimir Bukvić

14.02.2009. 23:00
Najbolje od hrvatskog dizajna


Modnim revijama Branke Donassy, Catalin Botezatu za Quelle, Ivice Klarića, Envy Rooma, Di Capria i Roberta Severa u subotu je zaključen trodnevni modni spektakl QUELLE FASHION HR. Pred prepunim gledalištem gradske sportske dvorane Varaždin prošlog je vikenda svoje kolekcije za jesen/zimu 2009./2010. predstavilo 16 modnih dizajnera.
Prvo ovogodišnje izdanje jedne od najpoznatijih modnih manifestacija u zemlji, koja svoju ljetnu verziju već godinama ima u Zadru, otvorio je Igor Dobranić, karlovački modni dizajner koji je okupljene proveo kroz svoju viziju jeseni na engleskom ladanju, modele izrađene u crno-bijelim tonovima, ukrašene romantičnim printovima osušenog cvijeća. Slijedile su ga svojedobno pobjednice Modne gušterice, natjecanja mladih modnih dizajnera u Zadru, Maja & Petra Špoljar te Ivana Barač, Ana Maria Ricov i Ivica Skoko.
Druge večeri na programu bile su modne revije Nataše Kos, Igora Galaša, Etna Maara, Stjepana Čuke te A’Marie za DOVE. I ovogodišnji QUELLE FASHION HR donio nam je izvrsne modne revije, brojne kolekcije originalnog pečata, jednako afirmiranih dizajnera i onih koji će to tek postati te, naravno, dizajnerskih zvijezda koje ni ovaj put nisu podbacile.
Branka Donassy savjetuje povratak rafiniranoj ženstvenosti kroz čiste linije i nekonvencionalnu konstrukciju, kolekcijom u velikoj mjeri izrađenoj od zimskog pamuka i lana. Moćna, ženstvena, neovisna, jaka… epiteti su koji bi najbolje opisali ženu koju zamišlja Ivica Klarić. Njegove manekenke su bile odjevene u strogo krojene korzete koji se usijecaju u tijelo, naglašavajući struk najčešće u crnoj, sivoj ili boji pijeska. Robert Sever predstavio je kolekciju Code 1111 d/Liberation, tamnijih nijansi, crne, bijele, sivog u kontrastu s tonovima crvene, ružičaste, plave ili smeđe boje. Već uobičajeni umjetnički zahvati u njegovu radu postignuti su velikim obujmom grafičkih printeva inspiriranih religijskim simbolizmom.
Modna kuća “Di Caprio” predstavila je svoje novo lice kroz kolekciju “EQ”. Uz provjereno dobre klasične krojeve, novost sezone su izrazito naglašena ramena sakoa, ultimativni trend u Di Caprio liniji za muškarce, dok su ženski dio kolekcije obilježile boje. Boje su dominirale i u kolekciji za Quelle. Njihov dizajner Catalin Botezatu iduću zimu vidi u ženstvenim, zavodljivim i jakim koloritima. Mladi koprivnički dizajner Igor Galaš i ovaj se put “poigrao” pleteninom, volumenom i proporcijom uz kombiniranje high-tech tkanina i pletiva, ostavši ne samo vjeran svom modnom izričaju, nego ga je sustavno proučio i podigao na novu razinu.
Dizajnerica koja je prošlog ljeta oduševila publiku u Zadru na ljetnom QUELLE FASHION.HR-u Nataša Kos i u Varaždinu se predstavila unikatnim haljinama, najčešće od svile i kašmira u tonovima plave, crvene i zlatne boje. Kolekcija naziva “Black Alert” Stjepana Čuke, za promjenu je kreirana samo za muškarce, urbane mladiće koji imaju hrabrosti za stilističko rušenje društvenih normi. Kroz 15 kreacija, od militarističkih košulja u kombinaciji sa slojevitim hlačama i tamnim nijansama jeansa, Čuka nas je vratio u vrijeme Sex Pistolsa i engleskog “street stylea”.
U okviru QUELLE FASHION.HR-a i ovoga je puta održana revija tvrtke “DOVE” u suradnji s jednom hrvatskom dizajnericom. Ove zime bila je to Ana Marija Brkić – A’marie, koja je predstavila mini kolekciju crnih svilenih koktel haljina za malo ozbiljnije dame. Prikazane kreacije bile su svojevrsna retrospektiva njenog rada, u kojem je dizajnerica reproducirala, prilagodila i inovirala po jedan najdraži komad iz svojih prijašnjih kolekcija.
 


 INGRID ANTIČEVIĆ-MARINOVIĆ, MARE MILIN, DANIJELA I ELLA DVORNIK…


I na ovogodišnje izdanje QUELLE FASHION.HR-a došle su brojne poznate osobe. Iz prvog reda revije su među ostalim pratili: Boris Banović, Nives Drpić, Lejla i Tarik Filipović, Ingrid Antičević-Marinović, Lupino, Maja Blagdan, Tihana Harapin Zalepugin, Loredana Bahorić, Neven Ciganović, Zrinka Cvitešić, Ana Begić, Edvin Liverić, Barbara Štrbac, Danijela i Ella Dvornik, Marko Grubnić, Mia Kovačić, Danijel Delale, Ana Marija Brkić i Mare Milin.