Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Najtraženija delicija u zagrebačkim restoranima

Autor:

14.02.2009. 23:00
Najtraženija delicija u zagrebačkim restoranima

Foto: Alenka FESTINI



Prodaja janjetine ide dobro. Ovo je meso, bez obzira na cijenu, tradicionalno vrlo traženo. No, najzanimljivije je to da je mlada paška janjetina najtraženija u restoranima. Iako je znatno skuplja nego u mesnicama, kažu u Paškoj sirani


Od početka siječnja u mnogim restoranima u Pagu i diljem Hrvatske na meniju se može naći mlada paška janjetina. Upravo u veljači ova je cijenjena delicija najtraženije meso na meniju. Posebno kod onih dubljeg džepa.
Naime, mlada paška janjetina u mesnicama već godinama dosiže cijenu od 80 do 90 kuna po kilogramu, a u restoranima se dobro pripremljena janjetina može dobiti po cijeni od 180 do 250 kuna.
Ugostitelji ističu da je upravo sada paška janjetina najukusnija.
Sezona kad je ova mnogima draga delicija najkvalitetnija traje od prve polovine siječnja do Uskrsa. No, i kasnije do sredine ljeta paška je janjetina i dalje jedno od najtraženijih jela.
 Janjetina na žaru
Ovčari, ugostitelji i poznavatelji mlade paške janjetine drže da je meso najukusnije kada je janje staro oko mjesec dana te doseglo težinu od 8 do 10 kilograma žive vage ili oko 6 kilograma čistog ukusnog mesa.
U restoranima se uglavnom traži janjetina pripremljena na gradele ili na žaru, a na cijeni je i lešo. Prema riječima nekolicine ugostitelja, mnogi janjetinu traže i pripremljenu na gulaš i uz njoke kao prilog.
Jedan od najvećih proizvođača paške janjetina je Paška sirana. Ova tvrtka posjeduje stado od oko 3.000 ovaca. Posluje s oko 300 kooperanata s otoka Paga od kojih otkupljuje mladu janjad.
Ovogodišnja sezona janjenja u njihovu stadu započela je krajem prosinca, a trajat će do kraja veljače.
– Do sada se u našem stadu ojanjilo oko 2.500 ovaca. Naše najveće tržište je u Zagrebu te smo zagrebačkim restoranima dosad prodali oko 2.000 janjadi, kažu u Paškoj sirani, dodajući da je cijena kilograma mlade paške janjetine u mesnici standardna već godinama – 85 kuna.
– Prodaja janjetine ide dobro. Ovo je meso, bez obzira na cijenu, tradicionalno vrlo traženo. No, najzanimljivije je to da je mlada paška janjetina najtraženija u restoranima. Iako je znatno skuplja nego u mesnicama, kažu u Paškoj sirani.
Preko 30.000 grla
Svi paški ovčari još od početka prosinca imaju pune ruke posla. Stalno, kažu oni, moraju provjeravati je li s okoćenom janjadi sve u redu.
Na svu sreću, ujesen i do prije nedugo bilo je poprilično toplo, a na pašnjacima, što je najvažnije, nije bilo leda. Jedino što ovcama i janjadi baš ne odgovara jesu velike kiše i dugotrajno vlažno vrijeme. Bure tijekom godine i nije bilo previše, što ne ide na ruku mladoj janjadi koja je puno jača na suhom vremenu.
Ovčari ističu pak kako je okoćena janjad snažna i zdrava te dodaju da nema bojazni da bi se nešto moglo izjaloviti.
Jedino što može ugroziti dobru ispašu jesu jake bure i velika posolica, ali i dugotrajne suše kao što je to bilo tijekom lanjskog ljeta kada su pašnjaci doslovce bili uništeni.
– Za sada je sve u najboljem redu i dao Bog da tako i ostane, kažu ovčari s optimizmom.
Važno je reći da na otoku Pagu ima oko 40.000 ovaca. Do sada je okoćeno oko 25.000 janjadi, a već je oko 20.000 njih krenulo na tržište. Nekoliko tisuća janjčića čeka pak da ojača do težine od oko 10 kilograma kada su zapravo najtraženiji. Paški ovčari očekuje se da bi ovogodišnja sezona janjenja mogla završiti s nešto više od 30.000 grla.