Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Novo groblje u Crnom u slivu crpilišta Bokanjac

Autor: Tomislav Jerak

14.02.2009. 23:00
Novo groblje u Crnom u slivu crpilišta Bokanjac


Za novu lokaciju gradskog groblja izabran je teren u Crnom. Početkom 2008. godine izvršeno je geodetsko snimanje podloge zemljišta. Nova lokacija je specifična po tome što se nalazi u slivu zadarskog crpilišta Bokanjac, zbog čega su reagirale Hrvatske vode i odlučile provesti dopunska hidrogeološka istraživanja


Zadarsko je  Gradsko groblje nakon nekoliko stoljeća postojanja došlo do krajnje granice proširenja. Prostor od 11 hektara, koliko površina groblja  iznosi, sad broji oko 6.500  ukopnih mjesta te se predviđa  da će se u sljedeće tri godine  ukupni kapacitet popuniti,  zbog čega je hitno potrebna  izgradnja groblja na novoj  lokaciji.
Na prostoru predviđenom  za proširenje Gradskog groblja planira se izgraditi još  otprilike 180 grobnica, i to  grobnice s tri i šest ukopnih  mjesta, međutim tek kad se  riješe imovinskopravni odnosi. Zbog iznimno malog kapaciteta nove grobnice se neće unaprijed otkupljivati, već  će biti korištene isključivo za  smrtne slučajeve. Cijena  grobnice s tri ukopna mjesta  iznosi 24.168,75 kuna, a grobnica sa šest ukopnih mjesta  30.465,00 kuna (u cijenu  uključena jednokratna naknada za dodjelu grobnog  mjesta i PDV).
Što se tiče plana izgradnje  novog gradskog groblja, on je  započet još 2007. godine, kad  je izrađen elaborat pod nazivom “Program aktivnosti za  izgradnju Novog Gradskog  groblja za grad Zadar”, koji je  bio polazište svih daljnjih aktivnosti.
Za novu lokaciju je izabran  teren u Crnome. Početkom  2008. godine izvršeno je geodetsko snimanje podloge zemljišta za izgradnju novog  gradskog groblja, čija ukupna  površina iznosi oko 59 hektara, od čega površina predviđena za novo groblje iznosi  330.818 metara četvornih.
Nova lokacija je specifična  po tome što se nalazi u slivu  zadarskog crpilišta Bokanjac,  zbog čega su reagirale Hrvatske vode i odlučile provesti  dopunska hidrogeološka istraživanja – mikroniziranje,  koje uključuje trasiranje podzemne vode iz pogodnog  speleološkog objekta ili istražne bušotine.
– Potrebno je još obaviti  nadmetanja za izradu i provedbu Programa istražnih radova, što uključuje hidrogeološka istraživanja koja će se  obaviti u skladu s vodopravnim uvjetima koje moramo  dobiti od Hrvatskih voda. S  obzirom da se predmetna lokacija nalazi u III. zoni sanitarne zaštite crpilišta Bokanjac, sredinom listopada  održan je sastanak u Splitu s  predstavnicima Hrvatskih voda, gdje smo dobili smjernice  za daljnje aktivnosti glede  obavljanja istražnih radova i  mikroniziranja na predmetnoj lokaciji, kaže Hrvoje Grdović, direktor Nasada.
Nakon što se zadovolje svi  potrebni uvjeti za izgradnju  novog groblja te se završe  studije o utjecaju na okoliš,  ekspertiza sanitarno-higijenskih uvjeta lokacije te studij o  optimizaciji iskoristivosti lokacije za izgradnju novog  gradskog groblja, slijedi nadmetanje za izradu detaljnog  plana uređenja, koji osim sadržaja određenih posebnim  propisom, sadrži i program  uređenja groblja, plan komleksa groblja na katastarsko-topografskoj karti, raster  i razmještaj ukopnih parcela,  nacrte i uvjete za gradnju te  opremanje ukopnih mjesta.  Iako datum početka radova  novog groblja u Crnom još  nije poznat, predviđa se da bi  to trebalo biti uskoro.