Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Porez dosad prijavilo preko 7 tisuća Zadrana

Autor:

14.02.2009. 23:00
Porez dosad prijavilo preko 7 tisuća Zadrana


Godišnje prijave poreza na dohodak za 2008. godinu zaprimaju se od 1. siječnja 2009., najkasnije do kraja veljače, a s obzirom da je 28. veljače ove godine neradni dan, posljednji dan dostavljanja prijave istječe prvog sljedećeg radnog dana, odnosno 2. ožujka, pojašnjavaju u zadarskom područnom uredu Porezne uprave


S obzirom da još od 2005. godine Vlada i Sabor nisu mijenjali zakone na području godišnjeg podnošenja prijave poreza na dohodak, građani se i u ovoj “sezoni poreznih prijava” mogu osloniti na dosadašnje propise.
No, iako je već godinama procedura jednaka, s obzirom da je riječ o jednogodišnjoj pauzi između podnošenja prijava, ljudi nerijetko već do iduće godine zaborave detalje vezane uz proceduru. Valja stoga podsjetiti na sve one pojedinosti kojih se građani i ovog puta moraju prisjetiti kako bi svi oni koji imaju pravo ostvarili zadovoljstvo u vidu povratka preplaćenog poreza, ali i izbjegli kazne ako oni koji moraju podnijeti prijavu zaborave ili previde njezino podnošenje.
Tko mora podnijeti poreznu prijavu?
Poznato je također da se svi oni koji nemaju potrebnog znanja, vremena i volje za popunjavanje prijave mogu obratiti stručnjacima koji će to za njih učiniti, dok građanima ipak preostaje prikupljanje dokumentacije i predaja prijave zadarskoj ispostavi Porezne uprave.
Ono što građane “laike” najčešće zanima je to jesu li uopće obvezni podnijeti poreznu prijavu.
Naime, godišnju poreznu prijavu obvezan je nadležnoj ispostavi podnijeti onaj porezni obveznik koji u poreznom razdoblju ostvari dohodak od nesamostalnog rada, odnosno plaću ili mirovinu, kod dva ili više poslodavca istodobno. Također, ako u poreznom razdoblju obveznik ostvari dohodak od samostalne djelatnosti i djelatnosti po osnovi kojih se dohodak utvrđuje i oporezuje kao dohodak od samostalne djelatnosti, potom ako rezident dohodak ostvari izravno iz inozemstva, ako je Porezna uprava zatražila od poreznog obveznika da naknadno plati porez na dohodak te ako poslodavac, isplatitelj primitka ili on sam nije obračunao, obustavio i uplatio predujam poreza na dohodak i prirez porezu na dohodak. Porezni obveznik je obvezan u godišnjoj poreznoj prijavi iskazati ukupno ostvareni dohodak u poreznom razdoblju po svim izvorima dohotka.
Olakšice za zdravstvene usluge
Također, godišnju poreznu prijavu nije obvezan podnijeti porezni obveznik ako u poreznom razdoblju ostvari dohodak od nesamostalnog rada, plaću ili mirovinu, samo kod jednog tuzemnog poslodavca ili više tuzemnih poslodavaca, odnosno isplatitelja primitka, ali ne istodobno, dohodak od imovine i imovinskih prava koji se ne utvrđuje na temelju propisanih poslovnih knjiga, dohodak od kapitala, osiguranja ili drugi dohodak, pod uvjetom da nije obvezan podnijeti godišnju poreznu prijavu.
Osim potvrde poslodavca ili više njih o isplaćenim dohocima u 2008. godini korisno je prikupiti i račune za usluge koje se smatraju poreznim olakšicama.
Građani stoga imaju pravo koristiti i olakšice za zdravstvene usluge, bilo da je riječ o plaćenim participacijama, uslugama obavljenim kod privatnika u zdravstvenoj zaštiti ili nabavi invalidskih pomagala.
Korisno je zato čuvati račune zubara, zidara, vodoinstalatera. Prilaganjem računa kojima se dokazuje poboljšanje uvjeta stanovanja, liječenje, uplata premija životnog, dopunskog i privatnog zdravstvenog osiguranja te dobrovoljnog mirovinskog osiguranja.
Također, zakonom je propisano da oni koji su obvezni podnijeti godišnju prijavu, a to ne učine u zakonskom roku ili su im podaci iz prijave netočni ili nepotpuni, porez na dohodak utvrđuje se procjenom i mogu računati na kaznu od 500 do čak 200.000 kuna.
Kako pojašnjavaju u zadarskom područnom uredu Porezne uprave, osobe koje su obvezne ili žele podnijeti godišnju prijavu poreza na dohodak za 2008. godinu moraju to učiniti najkasnije do kraja veljače u ispostavi Područnog ureda, dok će prve isplate najvjerojatnije započeti krajem travnja.
Očekuje se oko 41.000 prijava
– Godišnje prijave poreza na dohodak za 2008. godinu zaprimaju se od 1. siječnja 2009. najkasnije do kraja veljače, a s obzirom da je 28. veljače ove godine neradni dan, posljednji dan dostavljanja prijave istječe prvog sljedećeg radnog dana, odnosno 2. ožujka, pojašnjavaju u zadarskom područnom uredu Porezne uprave, istaknuvši da je na razini njihova ureda do sada zaprimljeno preko 7 tisuća prijava.
Napomenuli su također da ove godine očekuju oko 41 tisuću zaprimljenih prijava, što u odnosu na prošlu godinu bilježi povećanje od čak deset posto.
– Prilikom podnošenja godišnje porezne prijave, odnosno obrazca DOH, potrebno je dostaviti dokumentaciju ovisno o vrsti dohotka koju je porezni obveznik ostvario. To je, primjerice, izvješće o plaći, mirovini, doprinosima, porezu i prirezu, obavijest o isplaćenoj mirovini, potvrda isplatitelja o ostvarenom drugom dohotku u 2008. godini i uplaćenom porezu i prirezu te ostalu dokumentaciju pripisanu Zakonom o porezu na dohodak i Pravilnikom o porezu na dohodak, ovisno o tome koje porezne olakšice porezni obveznik želi ostvariti podnošenjem godišnje porezne prijave, doznajemo iz zadarske podružnice gdje isto tako napominju da visina povrata ovisi o iznosu porezne osnovice i uplaćenom porezu u protekloj godini, a najviše je moguće ostvariti povrat do visine uplaćenog poreza.
Unatoč svemu prethodno obrazloženom, iz Porezne uprave svejedno napominju da sve potrebne informacije porezni obveznici mogu naći na internetskim stranicama Porezne uprave i to na adresi www. porezna-uprava.hr, također u Kontakt centru Porezne uprave, na besplatne brojeve telefona 088-10-01 ili 0800-66-99-33 i to u vremenu od 9 do 15 sati te u ispostavama Porezne uprave nadležne prema mjestu prebivališta poreznih obveznika.