Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Trg Brce na ljeto u funkciji

Autor: Jelica Farkaš

14.02.2009. 23:00
Trg Brce na ljeto u funkciji

Foto: Jelica FARKAŠ



Projekt uređenja stare gradske jezgre započeo je još tijekom protekle godine, a radovi na trgu Brce prekinuti su zbog otkrivenih arheoloških nalaza. Tek nakon što su obavljene nužne radnje oko zaštite nalazišta, iskopina i njihove obrade i smještanja, moglo se nastaviti s radovima


Nastavljeni su radovi na trgu Brce u staroj jezgri Biograda na Moru.
Kao što je poznato, projekt uređenja stare gradske jezgre započeo je još tijekom protekle godine, a radovi na trgu Brce prekinuti su zbog otkrivenih arheoloških nalaza. Tek nakon što su obavljene nužne radnje oko zaštite nalazišta, iskopina i njihove obrade i smještanja, moglo se nastaviti s radovima.
– No, kako je nakon toga već stiglo ljeto, a s njim i turistička sezona, nije bilo primjereno vrijeme za obavljanje radova bilo koje vrste u gradu, kazao nam je dogradonačelnik Tonći Šangulin.
Stoga su se radovi na tom dijelu intenzivirali upravo ovih dana te se predviđa da će oni u iduća dva do tri mjeseca biti i konačno dovršeni.
 Mjesto za ljetna događanja
Tako bi do početka turističke sezone ovaj prostor mogao biti u funkciji, odnosno uređeno i primjereno opremljeno mjesto za održavanje kulturnih priredaba i glazbenih večeri na otvorenom prostoru.
Osim toga poznato je da je ovaj trg važan i kao povijesna znamenitost, a nalazi se uz ostatke bazilike Svetog Ivana Evanđelista iz 11. stoljeća. Poznato je i da se u neposrednoj blizini nalazi niz značajnih starina, među kojima i ostaci biogradske katedrale u kojoj se 1102. godine za hrvatskog kralja okrunio ugarski kralj Koloman Arpadović. No sama činjenica da je u ono vrijeme grad bio biskupija te kao takav centar duhovne, vjerske, kulturne i političke moći, dovoljno je jak argument da svi ti ostaci zaslužuju postupnu obnovu, ali i prezentaciju te bogate kulturno povijesne baštine u turističkoj promidžbi grada. Ukupna investicija uređenja ovog prostora, točnije uređenje trga Brce, kao i nekoliko pristupnih cesta, prema riječima dogradonačelnika Šangulina iznosi nešto preko 3 milijuna kuna.
Popločavanje mramornim kamenom
Na samom trgu gdje smo zatekli ekipu djelatnika i nadzornika Tita Doljanca, doznali smo da je biogradski Komunalac već ranije obavio radove na postavljanju kanalizacije. Upravo su u tijeku elektroinstalacijski radovi, koje obavljaju djelatnici zadarske Elektre, pogona Biograd, a tu su i djelatnici gradske tvrtke Bošana, koji su zaduženi za niz poslova oko podizanja, odvoza, dovoza, materijala i slično. Upravo se postavlja osam takozvanih podnih reflektora, koji će spojiti trg Brce i baziliku. Nakon toga uslijedit će popločavanje trga i to mramornim kamenom te preostalih prilaznih ulica, koje još nisu popločane. Na samoj površini trga biti će dvije kaskade, na koje će biti postavljene klupe, na rubnim dijelovima trga zasađeno je šest stabala. Po sredini između klupa, odnosno gledališta i stabala postavit će se također primjerena rasvjeta, kazao nam je Tito Doljanac.