Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Vransko jezero živi vječno

Autor:

14.02.2009. 23:00


Kako očuvati prirodni dragulj Vransko jezero, zabrinuto me upita izletnički poduzetnik i zadarski Filipjanac Ivica Zorić.
Mislim da bi Vransko jezero kao zabavni, ribolovni, jedriličarski i športski prirodni park, osnažio izglede za očuvanje ako preraste u nacionalni park.
U razgovoru to je potvrdio i biogradski načelnik Knez, rekavši da je park spomenička baština ljudskog rada, oaza poljodjelstva i ribarstva, posebice maslinarstva, vinogradarstva i povrćarstva.
Ali i turističko doživljajno odredište, s mnoštvo uzbuđujućih događaja, nadoveže se Ivica. Treba očuvati narodno ručno zgradarstvo, umješnost u građenju poljskih kućica Bunja, rezolutan je stankovački načelnik Baradić.
S malo truda mogu se u prostoru podići prilagođeni ugostiteljski objekti, koji neće narušiti prirodnu ravnotežu, predlaže inž. Željko Katuša.
Cesta oko jezera s biciklističkom stazom, mala ljekovita kupališta u toplom jezeru već su se započeli graditi.
Ekološki maslinici s proizvodnjom ulja, smokvici s proizvodnjom džemova, povrtnjaci s preradom povrća, dobri su prijedlozi za održivi gospodarski razvitak Vranskog jezera.
Ne zaboravite zaobići ni hrvatsko etnoselo u etnoparku, niti vrt sa životinjama okolišnog podneblja, nadoda ravnatelj prirodnog parka Vransko jezero Ivica Prtenjača.
Svi ovi prijedlozi polako se uobličuju u projektu Povratak u Modrave, upoznaje nas začetnik i promicatelj ove akcije Nedo Jusup.
Prirodni park Vransko jezero preživjet će, mijenjati svoje obličje i poprimati nove vrijednosti, ako se budemo mi i svi poklonici prirode i zdravog življenja držali krilatice: ovaj lijepi kutak prirode naslijedili smo od predaka da ga očuvamo za buduće naraštaje, čulo se u razgovoru na ribarskom domjenku u Prosiki na prelijepom Vranskom jezeru.
Vaš Bage