Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadarsko proljeće ili potpuni krah

Autor: Šime Ćurko

14.02.2009. 23:00
Zadarsko proljeće ili potpuni krah

Foto: Filip BRALA



Većina igrača Zadra ima prvoligaškog iskustva i koliko je Zadar oslabio odlaskom Marina Tomasava, najmanje toliko trebao bi biti jači nakon dolaska Erdzana Beqirija, Edina Šaranovića, Ivana Ćurjurića i Gorana Jozinovića


Sportski će stručnjaci reći da se na prijateljskim utakmicama nikad ne smije sve otkriti. Ako je tako, zadarski navijači mogu se nadati samo jednom, da su Dalibor Zebić i društvo u pripremnom razdoblju igrali loše jer su željeli sakriti ono najbolje od potencijalnih špijuna. Jer ako je Zadru adut s kojim ulazi u novu sezonu ono što je odigrao u trening utakmicama, onda se društvo na Stanovima može i mora zabrinuti. Opet, pripremno razdoblje s lošim rezultatima za Zadar nije ništa novo, baš kao što nije novost da nakon poraza od niželigaša Zadar spoji pet pobjeda u Prvoj HNL. Hoće li tako biti i ove polusezone, nitko se ne usudi prognozirati. Na Stanovima je cijeli koktel očekivanja od onoga što donosi proljeće. Igrači su mahom bili optimistični, iako im jesenski rezultati ne govore u prilog. Zebić je puhao i na hladno, galamio je nakon utakmice u Raštanima, možda dijelom i zbog toga da i medije stavi u službu buđenja igrača. Što god tko mislio, Zadar nikad nije imao tako neuspješniju jesen kao što je to lani bio slučaj.
Trener(i)
Zadar proljeće dočekuje s novim, a zapravo starim trenerom. Zebićev povratak igrači uglavnom, makar u javnosti, opravdavaju iako je riječ o neuobičajenom potezu. Nema puno klubova koji su tako brzo vratili bivšeg trenera koji je otišao pritisnut lošim rezultatima. Zebić se vratio u momčad s kojom je u devet kola osvojio jedan bod, a ta momčad nije doživjela značajne kadrovske promjene. Odlazeći iz Zadra nakon 9. kola i domaćih 0:3 protiv Rijeke Zebić je rekao da Zadru treba “čvrsta ruka”, aludirajući očito da on ne može biti takva ruka. Nije tajna da Zebić više voli pristup igračima sličan onom kakvim se prikazuje rad Slavena Bilića. Dakle, puno razgovora, može i prijateljstva s igračima, a manje galame i strgosti. I Zebić na to ima potpuno pravo. Druga je stvar koliko će mu takav pristup donijeti rezultatske koristi. Nekad je dobro funkcioniralo, jesenas baš i ne.
Momčad koju Zebić ima na raspolaganju po imenima ne izgleda loše. Većina igrača ima prvoligaškog iskustva i koliko je Zadar oslabio odlaskom Marina Tomasava najmanje toliko trebao bi biti jači nakon dolaska Erdzana Beqirija, Edina Šaranovića, Ivana Ćurjurića, Gorana Jozinovića i Stjepana Skočibušića. Zebićeva je želja bila u svakoj liniji jedan novi igrač. Što je zaželio, to je i dobio.
Vratari
Ljetos se očekivalo da će nakon odlaska Dalibora Subašića prvu priliku dobiti iskusniji Andrija Vuković. No, u 1. kolu na Poljudu je branio Antonio Ježina, koji je još lani bio junior. Ježina u u devet kola bio izravan krivac za nekoliko golova i očito je bilo da mu se kao vrlo mladom vrataru stavio prevelik teret na leđa. Dojam je da ni momčad nije bila naviknuta na njega. Ježina je povučen na klupu i na gol je stao Vuković koji je ukupno gledano ostavio bolji dojam. Tijekom priprema Zebić je stalno ponavljao da oba vratara imaju 50 posto šanse da će braniti.
Obrana
Napad počinje od obrane. A obrana? Valjda od napada. Svejedno, ali zadarska je uža obrana velika nepoznanica. A riječ je o igračima koji su zajedno već godinu i pol dana Trojac Batkoski – Puljić – Parmaković, sada pojačan Beqirijem i od prije Šiklićem, znao je imati svakojakih izvedaba. Od odličnih do potpuno razočaravajućih. Zadru su veliki problem prekidi u kojima igrači često ne reagiraju kako se to od njih očekuje, a kao problem na pripremama pojavili su se i pogrešna dodavanja igrača iz zadnje linije. Svaki takav p(r)opust u Prvoj ligi u 90 posto slučajeva bit će kažnjen primljenim pogotkom. Zadar je i dalje ustrajan u formaciji s liberom i dva stopera po čemu je jedinstven u Prvoj HNL. Možda je i u tome dio problema, iako je Zadar i s tom formacijom imao odličnih utakmica. Kad se sve zbroji, obrambeni učinak ovisit će o svim igračima, ne samo o onima koji su najbliže vrataru.
Vezni red
Zadar će sigurno krenuti s Marinom Ljubičićem na zadnjem veznom, lijevo će biti Dragan Župan, a desno Jakov Surać. Ne treba savim otpisati ni opciju s dva zadnja vezna, premda je tijekom priprema Zebić tu varijantu pospremio u ladicu. Od Ljubičića se očekuje da se nametne kao glavni razbijač protivničkih akcija, a njegov “dvojnik” koji zbog tri žuta kartona neće nastupiti protiv Cibalije je Ferdo Milin. Od Župana se traže prave lopte za Terkeša i Šaranovića kao i što opasniji ubačaji iz prekida, dok bi Surać treba biti više orijentiran prema natrag. Za sada su na klupi Ćurjurić, Jure Jerbić, Marko Rašo, kad se oporavi Marin Batur… Zadar je u veznom redu jesenas imao velikih problema; protivnici su lako prolazili kroz sredinu u kojoj su Zadrani rijetko uspijevali kontrolirati situaciju. Pravih napadačkih akcija s bokova nema odavno, a hoće li ih biti ubuduće, odgovore znaju Šime Maruna i Josip Bilaver (možda i Batkoski) na desnoj, odnosno Jozo Pletikosić i Jozinović na lijevoj strani.
Napad
Dovoljno je reći da je Zadar u 18 utakmica postigao 13 golova. A bez golova nema bodova, a bez njih ni ostanka. Konačno je angažiran i jedan napadač, Šaranović bi trebao pomoći u realizatorskom dijelu. Terkeš je sigurno jedan od boljih napadača, ali nejasno je kako će se prilagoditi na igru s kolegom u napadu nakon što je godinu i pol dana bio vuk samotnjak u protivničkoj obrani i kao takav prilagodio se tom sustavu igre. U pripremnom razdoblju jedan od problema bila je i realizacija. Ako su Terkaš i Šaranović čekali Cibaliju da pokažu koliko mogu Zebić ne treba brinuti. U suprotnom bit će muke. Na klupi će priliku čekati Ante Mitrović i Vladimir Sladojević koji bi konačno trebao upisati prvi nastup u zadarskom dresu.